ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: “Άναψαν τα αίματα” στην ενημέρωση για το καλώδιο υπερυψηλής τάσης στο Μύτικα (φώτο & βίντεο)

Tης Κάλλιας Βαβουλιώτη

Στην ενημέρωση που έλαβε χώρα στο Δημαρχείο του Βασιλικού από τους εκπροσώπους της ΑΔΜΗΕ  για το καλώδιο υπερυψηλής τάσης 400KV το οποίο σύμφωνα με μελέτη ετοιμάζεται να περάσει από την κατοικημένη περιοχή του Μύτικα και συγκεκριμένα από την οδό Μύτικα, παρευρέθηκαν η Δήμαρχος Έλενα Βάκα, ο Αντιδήμαρχος Έργων Βασίλης Γουρνής, ο Αντιδήμαρχος Ληλαντίων Δημήτρης Σέρρας όπως επίσης και πρόεδροι των τοπικών κοινότητων και μέλη αυτών που έχουν άμεσο ενδιαφέρον για τους κινδύνους που εγείρει το παρόν έργο.

Από την αντιπολίτευση παρών υπήρξε ο επικεφαλής της Γιώργος Σπύρου,  ο δημοτικός σύμβουλος Πάνος Καραμούζης , ο Κώστας Τσάμαρης  και η εκλεγμένη στο Ληλάντιο Ελένη Κούτρα.

Περιβαλλοντικοί και Υγειονομικοί κίνδυνοι

Ενώ οι αρμόδιοι της ΑΔΜΗΕ και των ελληνικών καλωδίων παρουσία των εργολάβων προσπάθησαν να καθησυχάσουν τους κατοίκους για ενδεχόμενους περιβαλλοντικούς κινδύνους αλλά και σοβαρά ζητήματα υγείας που ενδέχεται να ανακύψουν , το κλίμα υπήρξε ιδιαίτερα τεταμένο με τους πολίτες να θέτουν καίρια ερωτήματα για το βάθος των καλωδίων – τα οποία σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Καραπανάγου θα περνούν στα 2,10 μέτρα βάθος. Επιπρόσθετα, σημαντική υπήρξε και η υπογράμμιση για τους κινδύνους που ενέχουν τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία από το εν λόγω καλώδιο σε αγωγούς νερού– ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι έγινε και αναφορά στο ενδεχόμενο εύρεσης αρχαίων κατά τη διάρκεια των εργασιών και των προβλεπόμενων ενεργειών, σε μία τέτοια περίπτωση.

Κάτι που δημιούργησε ένταση στην αίθουσα υπήρξε και το γεγονός ότι σε αντίστοιχες δοκιμές της ανάδοχης εταιρείας και ενώ η ίδια είναι η αρμόδια για την αποκατάσταση του οδοστρώματος– αυτό δε συνέβη, γεγονός που καθιστά τους δημότες ακόμα περισσότερο ανήσυχους για τις δεσμεύσεις τόσο της ΑΔΜΗΕ όσο και της εταιρείας.

Το χρονικό του έργου

Υπενθυμίζεται ότι η ανάγκη του έργου προέκυψε μετά την υπερχείλιση του Λήλαντα ποταμού το καλοκαίρι του 2020 λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων,  που έπληξαν όλο το Ληλάντιο και ακολούθως επέφεραν τεράστιες καταστροφές και στις εγκαταστάσεις του διπλού καλωδιακού τμήματος – με αποτέλεσμα το παρόν έργο να αποτελεί μία ανάγκη αναβάθμισης του συστήματος.

Σε συνδυασμό με το εν λόγω έργο, υπάρχει επιπρόσθετα η πρόβλεψη για νέους υποσταθμούς  των 150 KV για την απορρόφηση της ενέργειας εγκεκριμένων αιολικών πάρκων.

 

Οι δεσμεύσεις και διαπιστεύσεις που ζήτησε η Δήμαρχος Έλενα Βάκα

Η ερώτηση που έθεσε ο Γιώργος Σπύρου για την ύπαρξη εμπεριστατωμένης περιβαλλοντικής μέλετης:

 

Προσωρινά στον πάγο

Με τους κατοίκους να διατηρούν τις επιφυλάξεις τους για την ασφάλεια του έργου που θα διέρχεται από κατοικημένες περιοχές, η ενημέρωση έληξε με την εταιρεία να δεσμεύεται προς το Δήμο και τους κατοίκους ότι θα αποστείλει τις απαραίτητες βεβαιώσεις ότι το έργο είναι ασφαλές προκειμένου να προχωρήσει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Share

Επικοινωνία

Email: info@evia-press.gr

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6941431497

Αφήστε μας το μήνυμα σας σε αυτό το τηλέφωνο και ένας συνεργάτης μας θα σας καλέσει άμεσα

spot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα Θέματα
Σχετικά

Φρίκη στη Χαλκίδα: Έδεσαν και εγκατέλειψαν άλογο στον καύσωνα (φώτο)

Ασυνείδητοι έδεσαν το άλογο σε ένα δέντρο στην περιοχή...

Εύβοια: Νεκρός 23χρονος από θερμοπληξία – Συνελήφθησαν οι γονείς του

Κατέληξε το μεσημέρι της Κυριακής 14 Ιουλίου του 2024,...

Ερώτηση Σ. Κεδίκογλου για τις εταιρείες αεροσκαφών δασοπυρόσβεσης στην Ελλάδα

Ο Βουλευτής Εύβοιας και Τομεάρχης Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής...

Για τόσο δα! όνειρο

Ανάμεσα στους καλοκαιρινούς μήνες ο ένας από τους πιο...