” Μπαίνουμε στήν θεία Λειτουργία….αργήσατε..”.

Γράφει ο πρωτοπρεσβύτερος

π. Δημήτριος Αργύρης

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι κάθε πρωί τελείται στην Εκκλησία ο Όρθρος και στη συνέχεια η Θεία Λειτουργία,αν είναι Κυριακή ή γιορτή, αλλά και κάθε απόγευμα τελείται ο εσπερινός, ενώ σε κάποιους ναούς τελείται και παράκληση.

Χτυπάει η καμπάνα κάθε πρωί, χτυπάει η καμπάνα κάθε απόγευμα, για να μας υπενθυμίσει ότι αρχίζει μία ευκαιρία δημόσιας προσευχής και να μας προσκαλέσει σ΄ αυτήν.
Πολλοί άνθρωποι νομίζουν ότι οι ακολουθίες αυτές αφορούν τους ιερείς ή τους μοναχούς και γίνονται μόνο γι΄ αυτούς.Όχι, αδελφοί μου, δεν αφορούν μόνο τους ιερείς και τους μοναχούς οι ακολουθίες, αλλά μας αφορούν όλους,και όλοι,κατά το δυνατόν, οφείλουμε να παριστάμεθα στους ναούς αυτές τις άγιες ώρες.

Στο σημείο αυτό θα μου επιτρέψετε να κάνω με όλη μου την αγάπη μία παρατήρηση και να διατυπώσω ταυτόχρονα και μία παράκληση.

Κάθε Κυριακή και κάθε γιορτή οι περισσότεροι προσέρχεστε στην εκκλησία το τελευταίο ημίωρο ή και τέταρτο,λίγο δηλαδή πριν να τελειώσει η Θεία Λειτουργία και νιώθετε ικανοποιημένοι ότι επιτελέσατε το καθήκον του εκκλησιασμού.

Κάποιοι μάλιστα περνάτε από τον ναό και μετά τη Θεία Λειτουργία,ανάβετε ένα κερί και αισθάνεστε ευχαριστημένοι.Χτυπά η καμπάνα την πρώτη φορά και μας λέγει: «ελάτε,ξεκινούμε την Ακολουθία».

Χτυπά δεύτερη φορά,όταν ψάλλεται ο προσφιλής στην Παναγία μας ύμνος, «την τιμιωτέρα των Χερουβείμ»,και μας βιάζει να σπεύσουμε.Χτυπά και την τρίτη φορά, στη δοξολογία, για να μας πει«μπαίνουμε στη Θεία Λειτουργία, αργήσατε».Και όμως εμείς καθυστερούμε.

Στο θέατρο μετά την έναρξη κλείνουν οι πόρτες, ένα λεπτό αν αργήσουμε,μένουμε έξω.Στα προγράμματα της τηλεοράσεως δεν χάνουμε ούτε λεπτό, στην εργασία μας χτυπάμε κάρτα ακριβώς στην καθορισμένη ώρα, στα ραντεβού μας, στα ψώνια μας, παντού φροντίζουμε να είμαστε συνεπείς στην ώρα μας και φυσικά αλλοίμονο,αν ο καθένας δεν τηρούσε με ακρίβεια το ωράριό του.Μόνο σε ένα πράγμα δεν τηρεί κανείς ωράριο,στον εκκλησιασμό.
Ο Θεός περιμένει,ο Θεός δεν τιμωρεί,ο Θεός δεν έχει ώρα. Αναλογισθήκατε όμως ποτέ πόσα χάνουμε εμείς,όταν δεν προσερχόμαστε έγκαιρα στην εκκλησία;Αναφέρομαι κυρίως στον εκκλησιασμό της Κυριακής,κατά τον οποίο προηγείται ο Όρθρος και ακολουθεί η Θεία Λειτουργία .

O Όρθρος είναι προετοιμασία του ιερέως και των πιστών για τη Θεία Λειτουργία.Δυστυχώς, λίγοι χριστιανοί παρακολουθούν τον Όρθρο και αυτοί κερδίζουν πολλά. Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν καν τι είναι ο Όρθρος αλλά ούτε και τι είναι η Θεία Λειτουργία,αφού προσέρχονται την τελευταία στιγμή, ακόμη και όταν θέλουν να κοινωνήσουν.

Να μάθουμε τη θεία λατρεία,αδελφοί μου,να γνωρίσουμε τη σημασία της για τη ζωή μας, για να συμμετέχουμε με λαχτάρα σε αυτήν, για να απολαμβάνουμε τα οφέλη της με επιθυμία και να θεωρούμε απώλεια όταν χάνουμε έστω και
λίγα λεπτά και όχι ώρα από τη θεία λατρεία
Π. Δημήτριος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Share

Επικοινωνία

Email: info@evia-press.gr

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6941431497

Αφήστε μας το μήνυμα σας σε αυτό το τηλέφωνο και ένας συνεργάτης μας θα σας καλέσει άμεσα

spot_img
spot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα Θέματα
Σχετικά

Ένας ιός χωρίς μεταλλάξεις

                 ...

Την λένε Μάνα, και την χρειάζεσαι

Γράφει ο πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Αργύρης   Την λένε Μάνα, και...

Αυτοκυριάρχησε στον εαυτό σου…

Του πρωτοπρεσβύτερου π.Δημήτριου Αργύρη   Οι άνθρωποι, που δεν μπορούν να...

Εορτολόγιο : Ποια γιορτή έχουμε σήμερα Σάββατο 15 Ιουνίου 2024

Ποιοι γιορτάζουν- Τι έγινε σαν σήμερα 15 Ιουνίου Σήμερα Σάββατο...