Ομόφωνη στήριξη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χαλκιδέων στον δικαστικό αγώνα των κατοίκων Μύτικα, για την μη εγκατάσταση καλωδίων υπερυψηλής τάσης

Συνεδρίασε χθες, Δευτέρα 11 Μαρτίου 2024, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χαλκιδέων,παρουσία κατοίκων του Μύτικα, καθώς μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν, ήταν το θέμα της υπογειοποίησης καλωδίων υπερυψηλής τάσης σε κεντρικό δρόμο της περιοχής

Η συζήτηση του θέματος ξεκίνησε με τις τοποθετήσεις εκπροσώπων των κατοίκων, καθώςκαι των Νομικών τους Συμβούλων, οι οποίοι αναφέρθηκαν στις ανησυχίες τους, για την επιρροή των καλωδίων στην υγεία των παιδιών τους και των ίδιων, εκφράζοντας την πεποίθηση να γίνει το έργο, αλλά τα καλώδια να εγκατασταθούν παραποτάμια και όχι εντός του οικισμού.

Στην εισήγησή της, η Δήμαρχος Χαλκιδέων Έλενα Βάκα, αναφέρθηκε στη σημασία και τις
ιδιαιτερότητες του Μύτικα και εξέφρασε για ακόμα μια φορά την αντίθεση της Δημοτικής αρχής στο συγκεκριμένο έργο. «Αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα, γιατί εκτελείται ένα έργο με μοναδικό τρόπο. Αυτά τα καλώδια υψηλής τάσης, πουθενά αλλού στην Ελλάδα, δεν έχουν περάσει τόσο κοντά στον αστικό ιστό, γεγονός που δεν μας βοηθάει να εξαγάγουμε οποιαδήποτε ασφαλή συμπεράσματα για το ότι αυτά τα καλώδια δεν δημιουργούν προβλήματα, όταν μάλιστα έχουμε εναλλακτική όδευση, την παραποτάμια.», και συνέχισε τονίζοντας τη στήριξη της Δημοτικής αρχής στη θέση των κατοίκων της περιοχής «Ξεκίνησε ένας δικαστικός αγώνας των κατοίκων, οι οποίοι είναι ενωμένοι, έχουν πολύ δυνατή φωνή και το σίγουρο είναι ότι, αν και από την πρώτη στιγμή ήμασταν μαζί, έχουμε να δώσουμε ακόμη μεγαλύτερους αγώνες τώρα. Καλέσαμε την εταιρεία, για να μας ενημερώσει σχετικά με το έργο και μας παρουσίασαν κάποια στοιχεία και μας είπαν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία των πολιτών. Παράλληλα, οι κάτοικοι της περιοχής έχουν βρει μελέτες, οι οποίες αποδεικνύουν ακριβώς το αντίθετο. Έστω και ένας κάτοικος να είχε ανησυχία για την υγεία του από την εκτέλεση του συγκεκριμένου έργου, εμείς πάλι θα ήμασταν μαζί του και δεν θα θέλαμε να υλοποιηθεί το έργο. Δεν μπορεί να υπάρχει έστω και ένας κάτοικος της περιοχής που τεκμηριωμένα ανησυχεί για την υγεία του και την υγεία των παιδιών του.» και κατέληξε αναφέροντας «Το έργο έχει εναλλακτική, την παραποτάμια, όπως πολύ σωστά ειπώθηκε.

Είναι οξύμωρο να λέμε ότι φτιάχνουμε έργα στο ποτάμι, για να το ενισχύσουμε, όπως κάνει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και να έρχονται κρατικοί φορείς, όπως είναι η ΑΔΜΗΕ, φέρνοντας ως επιχείρημα ότι φοβούνται να το κάνουν στο ποτάμι, γιατί μπορεί να έχουμε πάλι πλημμύρες και να καταστραφεί. Υπάρχει εναλλακτική όδευση, αυτήν υποστηρίζουμε εμείς, στο πλευρό των κατοίκων της περιοχής και η θέση μας θα είναι σαφής και ξεκάθαρη και πιστεύω ότι σήμερα θα έχουμε ομόφωνη απόφαση, που θα αποτελέσει όπλο στην αυριανή δικαστική διαμάχη των κατοίκων. Ακόμη κι αν χαθεί αυτός ο δικαστικός αγώνας, να ξέρετε ότι εμείς ως Δήμος θα συνεχίσουμε μαζί σας, πάντα σε συνεννόηση οι Δικηγόροι μας, για το ποια θα είναι η καλύτερη δικαστική οδός.».

Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβαν οι επικεφαλής των παρατάξεων και Δημοτικοί Σύμβουλοι, οι
οποίοι εξέφρασαν και εκείνοι τη στήριξή τους στους κατοίκους, ενώ αναγνώστηκε και σχετική επιστολή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ.κ Χρυσοστόμου προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκυλακάκη, με την οποία στηρίζει και εκείνος τον αγώνα των κατοίκων του Μύτικα.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χαλκιδέων αποφάσισε ομόφωνα τη στήριξη των κατοίκων του Μύτικα, στους δικαστικούς αγώνες κατά της υπογειοποίησης καλωδίων υπερυψηλής τάσης 400.000 Volt το καθένα, στην οδό Μύτικα της Δημοτικής Κοινότητας.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Share

Επικοινωνία

Email: info@evia-press.gr

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6941431497

Αφήστε μας το μήνυμα σας σε αυτό το τηλέφωνο και ένας συνεργάτης μας θα σας καλέσει άμεσα

spot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα Θέματα
Σχετικά

Ερώτηση Σ. Κεδίκογλου για τις εταιρείες αεροσκαφών δασοπυρόσβεσης στην Ελλάδα

Ο Βουλευτής Εύβοιας και Τομεάρχης Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής...

Σ. Κεδίκογλου:Συνάντηση με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ενόψει της αντιπυρικής περιόδου

Επισκεφθήκαμε το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αντιπροσωπεία...