Επιστρεπτέα προκαταβολή: Παίρνει παράταση έως τις 30/4 για όσους αναμένουν κρατικά δάνεια

Με την νέα παράταση και το κείμενο οδηγιών δίνεται περιθώριο για να «τρέξει» ο έλεγχος των ενστάσεων και να καλυφθούν όσοι έχασαν αδίκως τα δάνεια

Φαίνεται πως δε σταματά το θρίλερ των 17.000 ενστάσεων που ‘έχουν υποβάλλει όσοι έχασαν τα κρατικά δάνεια της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Το (τελευταίο) χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Οικονομικών προέβλεπε ότι η διαδικασία εξέτασης των ενστάσεων θα είχε ολοκληρωθεί αυτήν την περίοδο. Όμως το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έδωσε μια ένα παράταση έως τις 30 Απριλίου στην αρμόδια επιτροπή που εξετάζει τις ενστάσεις. Όπως αναφέρεται σε νέα εγκύκλιο που περιλαμβάνει και αναλυτικές οδηγίες στις περιπτώσεις «η διαδικασία απάντησης στα αιτήματα επανεξέτασης ολοκληρώνεται έως 30.4.2024. Μετά την παρέλευση της ως άνω προθεσμίας τεκμαίρεται η σιωπηρή απόρριψη του αιτήματος επανεξέτασης».

Με την νέα παράταση και το κείμενο οδηγιών δίνεται περιθώριο για να «τρέξει» ο έλεγχος των ενστάσεων και να καλυφθούν όσοι έχασαν αδίκως τα δάνεια (π.χ. επειδή έκαναν κάποιες λάθος καταχωρήσεις). Με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς, οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που θα δικαιωθούν μετά την εξέταση των ενστάσεων που έχουν υποβάλει θα λάβουν την κρατική ενίσχυση που δικαιούνται και θα κληθούν να εξοφλήσουν την οφειλή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε 96 άτοκες δόσεις με τα ποσά να είναι «κουρεμένα» έως 75%.

Όμως, όπως αναφέρεται στην νέα εγκύκλιο η καταβολή τυχόν ποσών καταβάλλονται στις αιτούσες επιχειρήσεις μόνο εφόσον ισχύουν οι εξής προϋποθέσεις:

– Οι αιτούσες επιχειρήσεις έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα αίτημα επανεξέτασης, Το αίτημα επανεξέτασης πρέπει να είναι επαρκώς αιτιολογημένο και στοιχειοθετημένο, ενώ κάθε γενικόλογη αναφορά δύναται να απορριφθεί ως αόριστη.

– Οι αιτούσες επιχειρήσεις έχουν καταχωρίσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα με τίτλο «MyBusinessSupport» το σύνολο των στοιχείων που απαιτούνται Τα στοιχεία για τα οποία υπήρχε η υποχρέωση να συμπληρωθούν εκ των υστέρων της υποβολής της αίτησης χορήγησης, γίνονται αποδεκτά, ανεξαρτήτως του εάν έχουν υποβληθεί εμπρόθεσμα, με την προϋπόθεση ότι έχουν καταχωριστεί ως 31.3.2021.

– Οι αιτούσες επιχειρήσεις έχουν υποβάλει το σύνολο των δηλώσεων ΦΠΑ και εισοδήματος που αφορούν τα φορολογικά έτη 2019, 2020 έως 31.3.2022 και το φορολογικό έτος 2021 έως 31.12.2023, εφόσον είχαν κατά νόμο υποχρέωση να τις υποβάλουν. Ειδικά οι επιχειρήσεις με διαχειριστική χρήση από 1 Νοεμβρίου ως 31 Οκτωβρίου ή και από 1 Δεκεμβρίου ως 30 Νοεμβρίου πρέπει να έχουν υποβάλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2019 και 2020, έως την 31η.05.2022.

– Πραγματοποιείται αξιολόγηση από την ΑΑΔΕ, κατά την κρίση της, ως προς την αξιοπιστία των οικονομικών δεδομένων που έχουν υποβάλει οι επιχειρήσεις και τα οποία λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του ύψους της ενίσχυσης

– Δεν έχουν πραγματοποιήσει παύση εργασιών κατά το χρόνο καταβολής της ενίσχυσης.

– Δεν εκκρεμεί σε βάρος τους εντολή ανάκτησης προηγούμενης παράνομης και ασύμβατης κρατικής ενίσχυσης βάση απόφασης ΕΕ ή ΔΕΕ.

Οι αιτούσες επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει αιτήματα επανεξέτασης, ενημερώνονται ψηφιακά από την ΑΑΔΕ, μόνο στην περίπτωση που προκύπτει ποσό ενίσχυσης προς καταβολή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Share

Επικοινωνία

Email: info@evia-press.gr

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6941431497

Αφήστε μας το μήνυμα σας σε αυτό το τηλέφωνο και ένας συνεργάτης μας θα σας καλέσει άμεσα

spot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα Θέματα
Σχετικά

Καύσιμα: Οι τιμές παίρνουν την ανηφόρα – Πάνω από 2,30 στα νησιά

 Φλερτάρει με τα 2 ευρώ στη Χαλκίδα λίγο πριν...

Συντάξεις: Έρχονται αναδρομικά έως 4.000 ευρώ – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Αναμένεται απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου που θα ανοίξει...

“Ανακαινίζω-Νοικιάζω”: Πως πρόκειται να “ανοίξουν” 12.500 κλειστά σπίτια

Εκτιμάται ότι περίπου 12.500 κατοικίες οι οποίες είναι κλειστές...

Ψαχνά: Αναστολή για το κλείσιμο του υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς

Συνάντηση είχε ο Δήμαρχος Διρφύων- Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς με...