Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τον αποκλεισμό των πλημμυροπαθών της Εύβοιας από τον προϋπολογισμό των σχεδίων βελτίωσης

Ερώτηση κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Συμεών Κεδίκογλου και Βασίλειος Κόκκαλης

Εξ’ αρχής, ως ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, είχαμε επισημάνει το γεγονός ότι  ο αρχικός προϋπολογισμός των 180.000.000,00 €, για την υλοποίηση της Δράσης 4.1.5 (Σχέδια Βελτίωσης), είναι πολύ μικρότερος των προηγούμενων προκηρύξεων και περιορίζει σημαντικά τόσο τον αριθμό των δυνητικών δικαιούχων, όσο και το ύψος των επενδύσεων ενώ αδυνατεί να καλύψει τους προβλεπόμενους  στόχους της Δράσης.

Βέβαια μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές και πλημμύρες η πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ αποφάσισε την αύξηση του προϋπολογισμού στα 205.925.000€ προκειμένου να ενταχθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι με επιλέξιμες αιτήσεις των πληττόμενων περιοχών Έβρου, Θεσσαλίας και πρόσφατα και του Δήμου Δομοκού. Δυστυχώς όμως, οι αποφάσεις αυτές είναι μεροληπτικές καθώς αγνοήθηκαν εντελώς και δεν λήφθηκε καμία μέριμνα για τους πλημμυροπαθείς κατόχους γεωργικών εκμεταλλεύσεων της Εύβοιας προκειμένου να καταστεί δυνατή και γι’ αυτούς η πλήρης κάλυψη των επιλέξιμων αιτήσεων που υποβλήθηκαν.

Επιπλέον αξιολογώντας τα αποτελέσματα του Μέτρου 4.1.5 για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, καθίσταται εμφανής η ανισοκατανομή των διαθέσιμων χρηματικών πόρων μεταξύ των πέντε (5) νομών της Περιφέρειας, καθώς ο προϋπολογισμός για την Φθιώτιδα είναι υπερδιπλάσιος συγκριτικά με αυτόν της Εύβοιας. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι πλημμυρόπληκτη Εύβοια υποβλήθηκαν 250 αιτήσεις ένταξης στη Δράσης 4.1.5 (Σχέδια Βελτίωσης), εγκρίθηκαν μόνο οι 63 αιτήσεις, ενώ απορρίφθηκαν 187.

Επειδή οι κάτοχοι γεωργικών εκμεταλλεύσεων της Εύβοιας, μετά τις αλλεπάλληλες θεομηνίες και καταστροφές βρίσκονται σε δεινή θέση και η διαμορφούμενη πλέον οικονομική κατάσταση καθιστά σχεδόν απαγορευτική τη συνέχιση των επαγγελματικών τους δραστηριοτήτων.

Επειδή απαιτείται η ουσιαστική και έμπρακτη ενίσχυση των κατόχων  γεωργικών εκμεταλλεύσεων προκειμένου να εξασφαλισθεί η βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων τους και η παραμονή τους στο επάγγελμα.

Επειδή  ο τρόπος κατανομής του προϋπολογισμού της Δράσης 4.1.5 (Σχέδια Βελτίωσης),  είναι ανισομερής και περιορίζεται σημαντικά ο αριθμός των δυνητικών δικαιούχων.

Επειδή ήδη έχει υπάρξει σχετική μέριμνα για αύξηση του προϋπολογισμού και ένταξη όλων των επιλέξιμων αιτήσεων για τις περιοχές που έχουν πληγεί από τις ίδιες φυσικές καταστροφές με την Εύβοια.

Επειδή είναι μεροληπτική η απόφαση που δεν συμπεριλαμβάνει την  Εύβοια ενώ έχει υποστεί αντίστοιχες καταστροφικές συνέπειες.

Επειδή είναι οφθαλμοφανής η αδικία των επιλέξιμων για ένταξη στα Σχέδια Βελτίωσης  πληγέντων κατόχων  γεωργικών εκμεταλλεύσεων της Εύβοιας έναντι των υπολοίπων πληγέντων συναδέλφων τους.

 

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:

Προτίθεται να προβεί στην αύξηση του προϋπολογισμού της δράσης 4.1.5 (Σχέδια Βελτίωσης), και για την περιοχή της Εύβοιας, όπως έχει ήδη πράξει για τις άλλες πληττόμενες από φυσικές καταστροφές περιοχές, προκειμένου να ενταχθούν όλες οι επιλέξιμες αιτήσεις και να αρθεί η αδικία των κατόχων  γεωργικών εκμεταλλεύσεων της, έναντι των συναδέλφων τους;

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές  

Κόκκαλης Βασίλειος

Κεδίκογλου Συμεών

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Share

Επικοινωνία

Email: info@evia-press.gr

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6941431497

Αφήστε μας το μήνυμα σας σε αυτό το τηλέφωνο και ένας συνεργάτης μας θα σας καλέσει άμεσα

spot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα Θέματα
Σχετικά

ΕΚΤΑΚΤΟ: Ο Νάσος Παπαργυρόπουλος εκλέγεται για την ευρωλίστα του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η καταμέτρηση των ψήφων των...

Υπ΄ατμόν οι 10 υποψηφιοι του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ

Τους δέκα υποψήφιους που θα συμμετάσχουν στην σημερινή ψηφοφορία...

Δυο βήματα μπροστά και κανένα πίσω

Είμαστε μια χώρα που οι εκλογές διαπερνούν τους πολίτες...