Εύβοια: Ερώτηση του Συμεών Κεδίκογλου για την ακαταλληλότητα των κτιριακών υποδομών των αστυνομικών τμημάτων

Σε μία ερώτηση προέβη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Εύβοιας Συμέων Κεδίκογλου, σχετικά με την ακαταλληλότητα των κτιριακών εγκαταστάσεων των αστυνομικών τμημάτων Εύβοιας και τους κινδύνους που αυτοί εγκυμονούν.

Απευθυνόμενος προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη:

Ένας σεισμός ήταν η αφορμή για να έρθει στην επιφάνεια το ζήτημα της ακαταλληλότητας των κτιριακών υποδομών που στεγάζονται τα αστυνομικά τμήματα της Εύβοιας τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους πολίτες.

Ο ισχυρός σεισμός των 5,2 ρίχτερ στο Μαντούδι Ευβοίας στις 3 Νοεμβρίου 2023 είχε ως αποτέλεσμα να καταρρεύσει τμήμα του ταβανιού στον χώρο αναμονής πολιτών και από τύχη να μην έχουμε τραυματισμούς.

Δυστυχώς, η περίπτωση του Μαντουδίου δεν είναι η μόνη. Το σύνολο των τμημάτων βρίσκονται σε ανάλογη κατάσταση. Το θέμα των κτιριακών εγκαταστάσεων στο σύνολό του έχει αναδειχθεί πολλές φορές από την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ευβοίας. Με πρόσφατη επιστολή της επαναφέρει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτιριακές υποδομές της Ελληνικής Αστυνομίας και ζητάει δέσμευση από τους αρμόδιους φορείς για την μετεγκατάσταση των αστυνομικών υπηρεσιών στον Ν. Ευβοίας.

Συγκεκριμένα, τα Αστυνομικά Τμήματα Ιστιαίας, Καρύστου και Ερέτριας στεγάζονται σε παλιά κτίρια χωρίς μέριμνα για πρόσβαση ΑΜΕΑ καθώς μέρος των εργασιών και της εξυπηρέτησης των πολιτών λαμβάνει χώρα στον 1ο όροφο. Είναι απαράδεκτο στις μέρες μας δημόσια υπηρεσία να μην μεριμνά για την πρόσβαση των συνανθρώπων μας με αναπηρία αλλά και για ηλικιωμένους συμπολίτες μας, όπως φάνηκε και πρόσφατα με τις ουρές πολιτών για έκδοση νέων ταυτοτήτων.

Το Αστυνομικό Τμήμα Αλιβερίου συστεγάζεται με βενζινάδικο με προφανή ζητήματα ασφαλείας ενώ και το Αστυνομικό Τμήμα Κύμης στεγάζεται σε κτίριο που χαρακτηρίζεται ακατάλληλο από πλευράς ασφαλείας.

Η Αστυνομική Διεύθυνση Χαλκίδος, που αποτελεί και την έδρα του Νομού, στεγάζεται σε αρκετά παλιό κτίριο, χωρίς απαραίτητους χώρους στάθμευσης υπηρεσιακών οχημάτων και χωρίς ασφαλείς διόδους διαφυγής σε περίπτωση έκτακτης εκκένωσης.

Τέλος, στο αστυνομικό τμήμα Μαντουδίου Ευβοίας η κατάσταση παραμένει όπως περιγράφτηκε παραπάνω. Το μοναδικό Τμήμα που στεγάζεται σε ανακαινισμένο κτίριο είναι της Σκύρου, η ανακαίνιση του οποίου έλαβε χώρα με πρωτοβουλία της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ευβοίας και βοήθεια από τον Δήμου Σκύρου.

Οι αρμόδιες αρχές έχουν επαναπαυθεί και εκτιμούν τα γεγονότα ως μεμονωμένα και τυχαία, ακολουθώντας την πάγια τακτική επίρριψης των ευθυνών στα καιρικά φαινόμενα και στις φυσικές καταστροφές, ενώ προσπαθούν με ημίμετρα, όπως η εγκατάσταση προκάτ γραφείων ή η συστέγαση, να καθησυχάσουν τους εργαζόμενους και το κοινό αίσθημα ότι έχουν δρομολογηθεί οι απαραίτητες ενέργειες για την ασφάλεια των πολιτών και την τήρηση των ασφαλών συνθηκών εργασίας.

Επειδή η Πολιτεία οφείλει να εφαρμόσει μέτρα και πολιτικές για τις κατάλληλες συνθήκες εργασίας των Ελλήνων αστυνομικών και την απρόσκοπτη και ασφαλή εξυπηρέτηση των πολιτών,

Επειδή ένα σύγχρονο κράτος οφείλει να μεριμνά για την καθολική προσβασιμότητα των πολιτών,

Επειδή οι κίνδυνοι φυσικών καταστροφών και ακραίων φαινομένων στον Νομό θα συνεχίσουν να υφίστανται και δεν μπορούν να αποτελούν μονίμως δικαιολογία για την ανάληψη ευθυνών από πλευράς της κυβέρνησης, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Τι σκοπεύει να πράξει ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά και οριστικά τα κτιριακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Αστυνομικά Τμήματα του Νομού Ευβοίας;
  2. Πώς σκοπεύει να επιλύσει το θέμα της προσβασιμότητας στα κτίρια της ΕΛ.ΑΣ.;

 

Ο ερωτών Βουλευτής

Κεδίκογλου Συμεών

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Share

Επικοινωνία

Email: info@evia-press.gr

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6941431497

Αφήστε μας το μήνυμα σας σε αυτό το τηλέφωνο και ένας συνεργάτης μας θα σας καλέσει άμεσα

spot_img
spot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα Θέματα
Σχετικά

Στη Χαλκίδα ο Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος – Οι βραβεύσεις των αθλητών & οι παράλληλες εκδηλώσεις (φώτο)

Τον τερματισμό της 4ης συναρπαστικής διαδρομής (ΕΤΑΠ), της μεγαλύτερης...

Επιχείρηση καθαριότητας σε πινακίδες και διαβάσεις στη Δημοτική Ενότητα Νέας Αρτάκης, από τον Δήμο Χαλκιδέων

Ημέρα καθαρισμού σημάτων οδικής κυκλοφορίας και διαβάσεων στη Δημοτική...