Τριγμούς έχει προκαλέσει στη ΝΔ η παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά σχετικά με την τροπολογία για το μεταναστευτικό.

Συγκεκριμένα, ο Αντώνης Σαμαράς σε δήλωσή του κάνει λόγο για «ξεκάθαρα λανθασμένη» τροπολογία «περί παράνομων μεταναστών» και χαρακτηρίζει αιφνιδιαστική την κατάθεση ρύθμισης που χορηγεί «νέου τύπου άδεια διαμονής για εργασία σε πολίτες τρίτων χωρών».

«Διαφορετικά τα περιθώρια αυτονομίας του Αντώνη Σαμαρά»

«Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα στη Νέα Δημοκρατία», σχολίασε στο MEGA ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης, την ίδια στιγμή που το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να περιορίσει τους κλυδωνισμούς που έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις Σαμαρά.

Η διάταξη  δεν αφορά τους μετανάστες που θα φτάσουν στην Ελλάδα μετά τις 30 Νοεμβρίου

«Δεν νοείται βουλευτής της ΝΔ να μην ψηφίσει μία κεντρική επιλογή της κυβέρνησης. Όταν αποφασίζεις να είσαι σε ένα κόμμα δεσμεύεσαι από τις αποφάσεις του κόμματος. Εάν θες να κάνεις δική σου πολιτική, χαιρετάς και κάνεις κάτι άλλο, έτσι λειτουργούν οι δημοκρατίες. Δεν ξέρω εάν υπάρχουν βουλευτές που διαφωνούν, πιστεύω όλοι οι βουλευτές της ΝΔ θα ψηφίσουν τη διάταξη».

«Ο κος Σαμαράς είναι πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της ΝΔ. Προφανώς ένας πολιτικός που έχει αυτό το διαμέτρημα και ιστορία έχει διαφορετικά περιθώρια αυτονομίας από κάθε άλλο βουλευτή. Η διάταξη είναι τόσο σαφής, όποιος κάτσει και τη διαβάσει θα δει πως απηχεί την κοινή λογική».

«Στην πολιτική πάντα με οδηγεί η κοινή λογική. Η διάταξη αυτή είναι κοινής λογικής, όχι ιδεολογικής αντιπαράθεσης. Η διάταξη αφορά όσους παράνομους μετανάστες ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα χωρίς το κράτος να γνωρίζει την ύπαρξή τους. Αυτοί δουλεύουν στη λεγόμενη μαύρη εργασία. Το υπουργείο Εργασίας έχει ακολουθήσει συνεπή στρατηγική για να κλείσουμε τα παράθυρα στη μαύρη εργασία», σημείωσε.

«Δεν είναι ταξιδιωτικό έγγραφο»

Ο Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε πως η διάταξη για το μεταναστευτικό δεν αφορά τους μετανάστες που θα φτάσουν στην Ελλάδα μετά τις 30 Νοεμβρίου.

«Η άδεια διαμονής και εργασίας δεν είναι ταξιδιωτικό έγγραφο, είναι μόνο για να εργασθείς στην Ελλάδα. Πληρώνεις ένσημα, αποκτάς συνταξιοδοτικά δικαιώματα, συμβάλλεις στο ασφαλιστικό σύστημα, μειώνεται η μαύρη εργασία, αποκτούμε νόμιμα εργατικά χέρια χωρίς να φύγεις στο εξωτερικό, χωρίς να φέρεις την οικογένειά σου από το εξωτερικό, χωρίς να αφορά αυτούς που έρχονται τώρα».

Ποιους αφορά η διάταξη

Ο αριθμός των «παράνομων μεταναστών» που βρίσκονται στη χώρα είναι άγνωστος, με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να εκτιμά πως πρόκειται για 30.000 άτομα περίπου.

«Είσαι παράνομος μετανάστης στην Ελλάδα, δουλεύεις μαύρα, δεν σε ξέρει το κράτος. Λέει το κράτος, εάν δηλώσεις ποιος είσαι, σε καταγράψουμε, έχεις διαρκή εργασία κι έχεις λευκό ποινικό μητρώο, γιατί το ελέγχουμε κι αυτό, κι έχεις εργασία, μένεις νόμιμα. Εάν χάσεις την εργασία σου πάνω από ένα μήνα χάνεις την άδεια, αλλά το κράτος το ξέρει και μπορεί να σε απελάσει».

«Πολλοί θα πάνε, πιστεύετε; Θα πάνε λίγοι, γιατί λίγοι μπορούν να εξασφαλίσουν ότι έχουν διαρκή εργασία και έχουν λευκό ποινικό μητρώο. Αφορά λίγους, δεν αφορά τόσο τους εργάτες γης. Αφορά κυρίως επαγγέλματα τύπου οικιακών βοηθών ή καθαρίστριες σε ξενοδοχεία, που έχουν διαρκή εργασία, αλλά δεν μπορούν να ασφαλιστούν», κατέληξε ο υπουργός Εργασίας.