Γιατί ο ελληνικός καφές είναι το κλειδί της μακροζωίας

Μια κομβική μελέτη στην Ικαρία, στην οποία συμμετείχαν κάτοικοι ηλικίας 55 έως 100 ετών, διερεύνησε τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ελληνικού καφέ και της υγείας του ηλικιωμένου πληθυσμού

Η Ικαρία έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον επιστημόνων και ερευνητών παγκοσμίως λόγω του ασυνήθιστα υψηλού αριθμό ανθρώπων που ξεπερνούν τα εκατό χρόνια ζωής. Αυτό το φαινόμενο της μακροζωίας ώθησε τον Dan Buettner, συγγραφέα best seller των New York Times, και την ομάδα του να ανακηρύξουν την Ικαρία ως μία από τις μόλις έξι γαλάζιες ζώνες παγκοσμίως, περιοχές όπου οι άνθρωποι ζουν σημαντικά περισσότερο.

Μια από τις πιο εντυπωσιακές πτυχές της μακροζωίας στην Ικαρία είναι τα χαμηλά ποσοστά καρκίνου, καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη και άνοιας μεταξύ των κατοίκων της. Πολλοί το αποδίδουν αυτό στον τρόπο ζωής και διατροφής των κατοίκων του νησιού, ιδίως στην καθημερινή κατανάλωση ελληνικού καφέ.

Ο ελληνικός καφές, βασικό συστατικό της ελληνικής κουλτούρας, έχει διερευνηθεί εκτενώς για τα οφέλη του στην υγεία. Μελέτες έχουν εντοπίσει ισχυρά αντιοξειδωτικά στον ελληνικό καφέ, τα οποία πιστεύεται ότι συμβάλλουν στην καλή υγεία της καρδιάς, παρέχουν προστασία από τον διαβήτη τύπου ΙΙ και προσφέρουν διάφορα άλλα πλεονεκτήματα για την υγεία.

Μια κομβική μελέτη στην Ικαρία, στην οποία συμμετείχαν κάτοικοι ηλικίας 55 έως 100 ετών, διερεύνησε τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ελληνικού καφέ και της υγείας του ηλικιωμένου πληθυσμού. Τα ευρήματα ήταν αξιοσημείωτα: πάνω από το 87% των συμμετεχόντων που κατανάλωναν καθημερινά ελληνικό καφέ παρουσίαζαν άριστη αρτηριακή υγεία, με τις αρτηρίες τους να λειτουργούν όπως εκείνες πολύ νεότερων ατόμων.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα αντιοξειδωτικά του ελληνικού καφέ ενισχύουν τη λειτουργία των αρτηριών, βελτιώνοντας έτσι την ικανότητα του οργανισμού να απορροφά το μονοξείδιο του αζώτου. Το όφελος αυτό επεκτείνεται ακόμη και σε άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση, παρουσιάζοντας βελτίωση της ενδοθηλιακής λειτουργίας μετά την κατανάλωση καφέ.

Το συμπέρασμα που εξάγεται από αυτές τις μελέτες είναι σαφές: ο ελληνικός καφές, με την πλούσια περιεκτικότητά του σε πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά, φαίνεται να προσφέρει πληθώρα οφελών για την υγεία. Η ανακάλυψη αυτή όχι μόνο αναβαθμίζει τη θέση του ελληνικού καφέ στη σφαίρα των υγιεινών ροφημάτων, αλλά προσφέρει επίσης μια ελκυστική προοπτική για τον παραδοσιακό ελληνικό τρόπο ζωής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Share

Επικοινωνία

Email: info@evia-press.gr

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6941431497

Αφήστε μας το μήνυμα σας σε αυτό το τηλέφωνο και ένας συνεργάτης μας θα σας καλέσει άμεσα

spot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα Θέματα
Σχετικά

Πιστοποιημένο σεμινάριο Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης με χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή – Δηλώστε συμμετοχή

Ένα νέο πιστοποιημένο σεμινάριο Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης με χρήση Αυτόματου...

Χαλκίδα: Εθελοντική Αιμοδοσία την Τετάρτη 14 και Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου της...

Γρίπη: Ποια είναι η καλύτερη θεραπεία, κάθε πότε πρέπει να γίνεται το εμβόλιο

Βρισκόμαστε στην «καρδιά» της εποχής της γρίπης και ο...

Eύβοια: Σε έξαρση οστρεπτόκοκκος στα σχολεία – Ποιά συμπτώματα είναι ανησυχητικά;

Τι αναφέρουν οι επιδημιολόγοι Έχουμε αντιβίωση, η οποία μπορεί να...