Η νηστεία των Χριστουγέννων

 

Είμαστε σε μία περίοδο ελαφράς νηστείας, της νηστείας των Χριστουγέννων (από 15 Νοεμβρίου – 24 Δεκεμβρίου). Και οι περισσότεροι από εμάς, ούτε καν την υπολογίσαμε. Με βάση τη δικιά μας λογική, με βάση τη δικιά μας κοιλιά, με βάση τη δικιά μας όρεξη, με βάση τη δικιά μας επιστήμη, ούτε καν την υπολογίσαμε.

Τι είναι η νηστεία αυτού του Σαρανταημέρου; Μια ωραιοτάτη ελαφριά νηστεία, που ξεκουράζει τον οργανισμό, χωρίς να τον βλάψει καθόλου! Έχει τα λαδερά του (όλες τις καθημερινές εκτός Τετάρτης και Παρασκευής), έχει και το ψάρι του, το Σάββατο και την Κυριακή.

Για ποιό λόγο λοιπόν δεν νηστεύεις; Εκτός βέβαια αν υπάρχει ασθένεια. Και όχι ασθένεια από αυτές που εμείς εύκολα ονομάζουμε, διότι π.χ. πρηστήκανε οι κάλοι των ποδιών μας και τρώμε μπριζόλα και θεωρούμε τον εαυτόν μας άρρωστο. Όχι τέτοιες αρρώστιες. Αυτές είναι δικές μας αρρώστιες, που τις φτιάχνουμε εμείς, γιατί είναι αρρωστημένο το κεφάλι μας πρώτα και έπειτα αρρωστημένο το σώμα μας. Διότι εάν πάμε στο ιατρό, θα μας βάλλει χίλιων ειδών δίαιτα και θα την κάνουμε τη δίαιτα του ιατρού, χωρίς να καταλαβαίνουμε, ότι δίαιτα ίσον νηστεία. Και αν κάναμε τη νηστεία γρηγορότερα, δεν θα χρειαζόμασταν τώρα να κάνουμε τη δίαιτα.

Δεν θα υπήρχε λόγος, αν εγώ νήστευα στα νιάτα μου, να έχω 6 – 7 αρρώστιες επάνω μου και να τα βλέπω σήμερα από μακριά όλα. Υπήρχε κανένας λόγος;

Διότι θα έρθει εποχή, που θα τα πληρώσουμε στον κόσμο τούτο (είτε με αρρώστια, είτε με πείνα κ.λπ.).

Γι’ αυτό ακριβώς ο άνθρωπος, πρέπει να πιστεύει εις τον Θεό και να εφαρμόζει αυτά που του λέγει ο Θεός…

Δημήτριος Παναγόπουλος ο Ιεροκήρυκας (1916 – 1982)

Υ.Γ. Ο αείμνηστος ιεροκήρυκας Δημήτριος Παναγόπουλος υπήρξε ένας άοκνος εργάτης του Ευαγγελίου με πλήθος καταπληκτικών ομιλιών και συγγραμμάτων. Χωρίς σπουδές και τίτλους, έχοντας όμως το σπουδαίο χάρισμα του λόγου και κυρίως την πλουσιότατη Χάρη του Κυρίου μας που τον επεσκίαζε και τον καθοδηγούσε, βοήθησε πλήθος ανθρώπων να βρούν και να ακολουθήσουν την οδό της σωτηρίας. Αξίζει να σημειωθεί πως δεν επεδίωξε να αναλάβει αυτήν την διακονία αλλά ο Ίδιος ο Χριστός τον επέλεξε και του την ανέθεσε.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Share

Επικοινωνία

Email: info@evia-press.gr

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6941431497

Αφήστε μας το μήνυμα σας σε αυτό το τηλέφωνο και ένας συνεργάτης μας θα σας καλέσει άμεσα

spot_img
spot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα Θέματα
Σχετικά

Το παράπονο του π. Δημητρίου Αργύρη για την έλλειψη ιατρικής περίθαλψης

Γράφει ο πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Αργύρης Ένα παράπονο αλλά και...

Θεία Λειτουργία στον Οσιο Ιακώβο Τον Με Συγχωρείτε

Γράφει ο π.Δημήτριος Αργύρης Πρωτοπρεσβύτερος Χθες  το πρωί μνήμη της...

Εορτή Ζωοδόχου Πηγής Αγλέφαρου Άνω Βαθειας

Σήμερα άλλη μία μεγάλη θεομητορική γιορτή σημαντική για την...