Ντομάτες: Τα 6 απροσδόκητα οφέλη που προσφέρουν στην ανθρώπινη υγεία

0
120

Οι ντομάτες αποτελούν μια νόστιμη προσθήκη για πολλά καθημερινά γεύματα. Προσθέτουν γεύση και χρώμα στα πιάτα, αλλά σύμφωνα με μελέτες, το συγκεκριμένο λαχανικό, προσφέρει πολλά περισσότερα στην ανθρώπινη υγεία, σύμφωνα με το wikihealth.gr.

Ανάλογα με την ποικιλία της ντομάτας, προσδιορίζεται τόσο η γλυκύτητα, όσο και η οξύτητά της, αλλά όλες ανεξαιρέτως οι ποικιλίες είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, όπως το κάλιο και η βιταμίνη C, που παίζουν καθοριστικό ρόλο στη σωστή λειτουργία του ανθρωπίνου οργανισμού. Οι ντομάτες είναι επίσης πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, τα οποία θεωρούνται σημαντικά για την υγεία της καρδιάς και για την πρόληψη του καρκίνου.

Πιο κάτω, λοιπόν, θα δούμε αναλυτικά, τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει ένας άνθρωπος, καταναλώνοντας ντομάτες.

Ποια θρεπτικά συστατικά περιέχει μια ντομάτα;

Οι ντομάτες περιέχουν ελάχιστες θερμίδες, αλλά είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά. Μια ωμή ντομάτα, μεσαίου μεγέθους, περιέχει περίπου 22 θερμίδες και 1 γραμμάριο λίπους, 6 χιλιοστόγραμμα (mg) νατρίου, 3 γραμμάρια (g) ζάχαρη και μισό φλιτζάνι νερό.

Η ντομάτα, όπως είπαμε πιο πάνω, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, όπως το λυκοπένιο, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, τα οποία απορροφούνται ευκολότερα από τον οργανισμό, όταν η ντομάτα είναι μαγειρεμένη. Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών, οι οποίες αποτελούν τη βασικότερη αιτία της κυτταρικής βλάβης του σώματος, Η κυτταρική βλάβη οδηγεί σε διάφορες ασθένειες και κυρίως σε καρκίνο.

Επιπρόσθετα, οι ντομάτες είναι πλούσιες σε βιταμίνες και μέταλλα που υποστηρίζουν τον ανθρώπινο οργανισμό, τα οστά, το αίμα και το ανοσοποιητικό σύστημα. Τέτοια θρεπτικά συστατικά είναι το φθόριο, το φυλλικό οξύ, η βιταμίνη Α, η βιταμίνη Κ και η βήτα καροτίνη, τα οποία διατίθενται σε μεγαλύτερη αφθονία στις ωμές, παρά στις μαγειρεμένες ντομάτες.

Ειδικότερα, μια μέτρια ντομάτα περιέχει τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά:

Πρωτεΐνη: 1,1 γραμμάρια
Φυτικές ίνες: 1,5 γραμμάρια
Ασβέστιο: 12 mg
Μαγνήσιο: 13,5 mg
Φώσφορος: 29,5 mg
Κάλιο: 292 mg
Βιταμίνη C: 17 mg
Χολίνη: 8,2 mg
Λυκοπένιο: 3,2 mg

Πώς οι ντομάτες ωφελούν την ανθρώπινη υγεία;

1. Υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς

Η ντομάτα περιέχει μικρή ποσότητα νατρίου και μεγάλη ποσότητα καλίου. Συγκεκριμένα, μια μέτρια ντομάτα, περιέχει την ίδια ποσότητα καλίου με την μπανάνα. Το νάτριο και το κάλιο είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή λειτουργία της καρδιάς. Οι εν λόγω ηλεκτρολύτες βοηθούν την καρδιά να συστέλλεται και να διαστέλλεται σωστά, ενισχύοντας την ικανότητά της να στέλνει ικανοποιητική ποσότητα αίματος στα υπόλοιπα όργανα του σώματος. Το κάλιο από μόνο του είναι απαραίτητο για τη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων, πράγμα που μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση ωφελούνται από τα υψηλά επίπεδα καλίου, το λυκοπένιο και τις φυτικές ίνες που υπάρχουν στις ντομάτες. Σύμφωνα με μελέτες, το λυκοπένιο μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και τον κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιαγγειακά αίτια.

2. Μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας

Το κάλιο που υπάρχει στις ντομάτες ενισχύει, όπως είπαμε τη λειτουργία της καρδιάς, αλλά ταυτόχρονα παίζει και σημαντικό ρόλο στη λειτουργία των νεύρων του σώματος. Σύμφωνα με μια πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη, οι άνθρωποι που καταναλώνουν περισσότερο κάλιο και λιγότερο νάτριο έχουν καλύτερη γνωστική λειτουργία, συγκριτικά με άλλους.

3. Υποστηρίζουν την διαδικασία αποκατάστασης του σώματος μετά την προπόνηση

Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε ηλεκτρολύτες, οι οποίοι είναι πολύ σημαντικοί για τη βασική λειτουργία των κυττάρων. Το κάλιο, το μαγνήσιο, το φθόριο και το νάτριο που υπάρχουν στις ντομάτες, μειώνουν τον μυϊκό πόνο και την κόπωση που βιώνει το ανθρώπινο σώμα μετά την προπόνηση.

Το μαγνήσιο είναι πολύ σημαντικό για τη συστολή των μυών, επομένως η κατανάλωση ντομάτας μετά την άσκηση, μειώνει τον μυϊκό πόνο. Την ίδια ώρα, η ντομάτα, λόγω της περιεκτικότητάς της σε νερό, αναπληρώνει μέρος των υγρών που χάνονται από το σώμα εξαιτίας της εφίδρωσης κατά τη διάρκεια της άσκησης, αποτελώντας ένα από τα καλύτερα ενυδατικά τρόφιμα.

Μάλιστα, όπως είπαμε και νωρίτερα, οι ντομάτες περιέχουν βιταμίνη C και ως εκ τούτου θεωρούνται αντιφλεγμονώδεις. Αυτή η αντιφλεγμονώδης ιδιότητά τους, βοηθά επίσης στην αποκατάσταση του σώματος μετά την άσκηση.

4. Εξισορροπούν το σάκχαρο του αίματος

Μελέτες δείχνουν ότι οι ντομάτες μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση και την εξισορρόπηση του σακχάρου του αίματος. Συγκεκριμένα, η περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, ρυθμίζει το σάκχαρο του αίματος και βοηθά στη σωστή λειτουργία του εντέρου. Μάλιστα, νοουμένου ότι οι ντομάτες έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, άρα περιέχουν μικρή ποσότητα ζάχαρης, μπορούν να καταναλωθούν ως σνακ, προς αποφυγή της αύξησης του σακχάρου του αίματος.

Επιπρόσθετα, μια πολυφαινόλη που υπάρχει στα εσπεριδοειδή και τις ντομάτες, έχει διαπιστωθεί ότι έχει αντιδιαβητικές ιδιότητες. Ωστόσο, στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα έχουν καταλήξει μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί κυρίως σε ζώα και ως εκ τούτου κρίνεται απαραίτητη περαιτέρω μελέτη για να εξαχθούν πιο ακριβή συμπεράσματα για το κατά πόσον η κατανάλωση ντομάτας βοηθά τους ανθρώπους να διαχειριστούν αποτελεσματικά τον διαβήτη τους.

5. Μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη

Παρόλο που το μαγείρεμα της ντομάτας μειώνει την περιεκτικότητά της σε βιταμίνη C, αυξάνει εν τούτοις την διαθεσιμότητά της σε άλλα σημαντικά αντιοξειδωτικά, που έχουν προστατευτικές ιδιότητες κατά του καρκίνου. Για τους άνδρες κυρίως, σύμφωνα με του ειδικούς, η κατανάλωση ντομάτας μειώνει προβλήματα που σχετίζονται με τον προστάτη, όπως ο καρκίνος του προστάτη. Το λυκοπένιο και άλλες φυτικές χρωστικές ουσίες (καροτενοειδή) που υπάρχουν στη ντομάτα, πιστεύεται ότι προστατεύουν από τον καρκίνο, λόγω των αντιοξειδωτικών τους ιδιοτήτων.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνδρες που τείνουν να καταναλώνουν πολλές ντομάτες, ωμές, μαγειρεμένες ή σε μορφή σάλτσας, διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη, εξαιτίας της ποσότητας λυκοπενίου που εξασφαλίζουν και απορροφάται από το σώμα τους. Την ίδια ώρα, έχει διαπιστωθεί ότι το λυκοπένιο και άλλα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν στις ντομάτες, ωφελούν την ανδρική γονιμότητα, αυξάνουν τον αριθμό των σπερματοζωαρίων και βελτιώνουν την κινητικότητά τους.

6. Βελτιώνουν την υγεία του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών

Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε χλωρογενικό οξύ, μια ένωση που ωθεί το σώμα να παράγει περισσότερο κολλαγόνο. Το κολλαγόνο ενισχύει τη φωτεινότητα και την ελαστικότητα του δέρματος, κάνοντάς το να δείχνει πιο νεανικό. Το ίδιο αποτέλεσμα έχουν και οι βιταμίνες C και Α, που επίσης υπάρχουν στις ντομάτες –κυρίως στις ωμές ντομάτες- οι οποίες ενισχύουν τη λάμψη του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ