Οι νεοφυείς Επιχειρήσεις και οι τεχνοβλαστοί

Του Γιάννη Ζέρβα

Οικονομολόγου

Νεοφυής (Startup) ονομάζεται ένα νέο και – μεσοπρόθεσμα – προσωρινό επιχειρηματικό σύστημα, που εργάζεται για την αναζήτηση κάθε είδους και τύπου καινοτομίας σε συγκεκριμένο πρόβλημα, του οποίου η λύση δεν είναι προφανής και η επιτυχία δεν είναι εγγυημένη, φιλοδοξώντας να αναπτυχθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, κατοχυρώνοντας την αξία της καινοτομίας εθνικά και διεθνώς. Κάθε νέα ίδρυση δεν είναι “Start up”, ούτε η επικέντρωση στις νέες τεχνολογίες ή στο νέο τύπο χρηματοδότησης την κάνει τέτοια. Τα βασικά χαρακτηριστικά της είναι η διαφοροποίηση από το πλήθος με βάση την ιδέα και τη ραγδαία ανάπτυξη.

Ως τεχνοβλαστός («Spin Off») διεθνώς καθορίζεται η παραγωγή ενός υποπροϊόντος ή το τυχαίο αποτέλεσμα ενός μεγαλύτερου έργου / διαδικασίας, ή η παραγωγή ενός πρόσθετου που δεν είχε προγραμματιστεί αρχικά. Το διαστημικό πρόγραμμα έχει δώσει πολλές τέτοιες, νέες εμπορικές τεχνολογίες, το ίδιο και η βιομηχανία στρατιωτικών εξοπλισμών. Προκύπτει συνήθως κατά τη λειτουργία τμημάτων ερευνών / τεχνολογίας / παραγωγής των μεγάλων εταιρειών που ασχολούνται με πολυτομεακά και σύνθετα έργα. «Συνάψιες όλα και ουχ όλα… και εκ πάντων εν και εξ ενός πάντα» – Οι συνδέσεις είναι όλα κι όχι όλα…και το ένα γεννιέται απ’ όλα και από το ένα όλα (Ηράκλειτος). Μπορεί να πει κανείς ότι είναι μια νεοφυής επιχείρηση άλλου κλάδου, που προκύπτει από τη μητρική και έχει εγγυημένη υποστήριξη κάποιου βαθμού από αυτή.

Η μητρική εταιρεία θα διακόψει το μέρος της νέας παραγωγής της εάν αναμένει ότι θα είναι επικερδές να το κάνει. Ο τεχνοβλαστός θα έχει ξεχωριστή δομή διαχείρισης και νέο όνομα, αλλά θα διατηρήσει τα ίδια περιουσιακά στοιχεία, πνευματική ιδιοκτησία και ανθρώπινο δυναμικό. Η μητρική εταιρεία θα συνεχίσει να παρέχει οικονομική και τεχνολογική υποστήριξη στις περισσότερες περιπτώσεις. Είναι η δημιουργία ενός start up, από τα σπλάχνα μιας μητρικής εταιρείας, ή αλλιώς η δημιουργία μιας ανεξάρτητης εταιρείας μέσω της πώλησης ή διανομής νέων μετοχών της υπάρχουσας ή της διάσπασής της.

Οι αποσυνδεθείσες εταιρείες που παράγουν τα νέα προϊόντα αναμένεται να αξίζουν περισσότερο ως ανεξάρτητες οντότητες, παρά ως μέρη της εταιρείας από την οποία προέρχονται. Πολλές φορές η μητρική εταιρεία δημιουργεί ένα spin off διανέμοντας το 100% του ιδιοκτησιακού της συμφέροντος σε αυτήν την νέα μονάδα ως μέρισμα μετοχών στους υφιστάμενους μετόχους. Μπορεί επίσης να προσφέρει στους υφιστάμενους μετόχους της έκπτωση για να ανταλλάξουν τις μετοχές τους στη μητρική εταιρεία με μετοχές του spin off ή και άλλες λύσεις..

Στην Ελλάδα όμως, με αυτό τον όρο αναφερόμαστε σε εταιρείες οι οποίες έχουν ως αντικείμενο την εμπορική αξιοποίηση διανοητικής ιδιοκτησίας (δικαιωμάτων ή αιτήσεων κατοχύρωσης δικαιωμάτων) ή επιστημονικής γνώσης μελών ακαδημαϊκού και ερευνητικού προσωπικού Ερευνητικών Οργανισμών. Ιδρύονται από μέλη του ακαδημαϊκού ή του ερευνητικού προσωπικού Ερευνητικών Οργανισμών, με ή χωρίς την συμμετοχή τρίτων προσώπων, ενώ βάσει νόμου ιδρύονται υποχρεωτικά κατόπιν άδειας που παραχωρεί ο Ερευνητικός Οργανισμός (τα Ερευνητικά Κέντρα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου και τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα).[1]

Για τη θέση των νεοφυών επιχειρήσεων στη χώρα μας, τα τελευταία πλήρη διαθεσιμα στοιχεία (2021) ως προς τους κλάδους δραστηριότητας, τον αριθμό απασχολουμένων και τις περιοχές εγκατάστασης εμφανίζονται παρακάτω:

 

Δυστυχώς, όπως μπορείτε να παρατηρήσετε στη περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας αντιστοιχεί πολύ μικρό ποσοστό νεοφυών επιχειρήσεων παρά τα μεγάλα λόγια της περιφερειακής διοίκησης, την “δράση” αρκετών “αναπτυξιακών” εταιρειών, την ύπαρξη του τριγώνου Σχηματαρίου – Θήβας – Χαλκίδας με μεγάλη συγκέντρωση βιομηχανιών και την λειτουργία πολλών μεγάλων επιχειρήσεων στην ευρύτερη περιοχή.

Μερικοί ανεβάζουν τον αριθμό των νεοφυών επιχειρήσεων στη χώρα υπερβολικά (> 1500).[2] Όμως πρόσφατα στοιχεία καταγράφουν μόνο 728.[3]

Η διευθύντρια του EGG της Eurobank Ρούλα Μπαχταλιά πρόσφατα επεσήμανε πως η αξία του ελληνικού συστήματος καινοτομίας έφτασε τα 8,2 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022 από 1,1 δισ. το 2017, ενώ ο αριθμός των εγγεγραμμένων νεοφυών επιχειρήσεων στο Elevate Greece ανέρχεται σε 800 και ο αριθμός των εργαζομένων σε αυτές τις εταιρείες ξεπερνά τις 7.000.

Παρακάτω ακολουθεί ένας ενδεικτικός κατάλογος κρίσιμων θεμάτων για νεοφυείς επιχειρήσεις και τους τεχνοβλαστούς

NN Αντικείμενο / Θέμα Ερώτηση Σαφής & τεκμηριωμένη απάντηση
1 Έμπνευση Από πού και πως έρχεται η ιδέα?  

 

 

2 Καινοτομία Ποια ακριβώς και σε ποιο τομέα?  

 

 

3 Βασικό πρωτότυπο Που και πως θα ετοιμαστεί
4 Ρυθμίσεις ιδιοκτησίας Ανάλογα αν είναι

Start Up ή Spin Off

5 Ρυθμίσεις πνευματικής ιδιοκτησίας / πατέντων Ποιες και για πόσο χρονικό διάστημα?
6 Δυνητικοί πελάτες Ποιοι και πόσοι είναι?  

 

 

7 Ανταγωνισμός Ποιοι είναι οι ανταγωνιστές / πάροχοι εναλλακτικών λύσεων?
8 Πωλήσεις Ποια είναι τα κανάλια για να φτάσει το προϊόν στο πελάτη?
9 Μάρκετινγκ Πως θα δημιουργηθεί η ζήτηση του τελικού πελάτη?
10 Ανάπτυξη εργασιών Με συμφωνίες προώθησης,  πωλήσεων, συνεργασίες?
11 Μοντέλο εσόδων / τιμολόγησης Ποιο και γιατί?  

 

12 Από την επένδυση στην αγορά Σε πόσο χρονικό διάστημα?
13 Μοντέλο ανάπτυξης προϊόντος Ποιο και πως?
14 Παραγωγή Τι εγκαταστάσεις χρειάζονται?
 

15

Αρχική χρηματοδότηση Seed financing?
Αναζήτηση μεγάλων επενδυτών?
Αξιοποίηση κινήτρων επενδύσεων?
16 Επακόλουθη χρηματοδότηση Πως, πόση και πότε?
17 Ρευστότητα  

 

18 Από την έμπνευση στη πατέντα και από αυτή στη παραγωγή Πόσος χρόνος απαιτείται και γιατί?

 

Μπορείτε να διαβάσετε και αυτό

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αντλήσουν περισσότερες πληροφορίες από το: https://elevategreece.gov.gr/el/mitroo/

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Share

Επικοινωνία

Email: info@evia-press.gr

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6941431497

Αφήστε μας το μήνυμα σας σε αυτό το τηλέφωνο και ένας συνεργάτης μας θα σας καλέσει άμεσα

spot_img
spot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα Θέματα
Σχετικά

Δ.Ο.Υ Χαλκίδας: Οι κοριοί και οι “κωδικές” συνομιλίες που τους έκαψαν

Τους διαλόγους που «καίνε» τα μέλη του κυκλώματος των...

Σκιάθος: 55χρονος έριξε καυστικό υγρό σε 10 αυτοκίνητα για λόγους εκδίκησης

Οι αστυνομικοί, αξιοποιώντας πληροφορίες και βιντεοληπτικό υλικό, ταυτοποίησαν τον...