Πάντειο Πανεπιστήμιο: Καθηγητές συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις ενόψει του Νομοσχεδίου των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων

 Οι Καθηγητές του Παντείου Πανεπιστημίου θα συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις ενόψει “Ιδιωτικών Πανεπιστημίων” Πάντειον Πανεπιστήμιο:

Την έντονη αντίθεσή τους στο προωθούμενο κυβερνητικό σχέδιο νόμου με τον ψευδεπίγραφο και παραπλανητικό τίτλο “Ελεύθερο πανεπιστήμιο” εκφράζουν οι καθηγητές (ΔΣ του συλλόγου μελών ΔΕΠ) του Παντείου Πανεπιστημίου.

Οι καθηγητές καταγράφουν 6 συγκεκριμένους λόγους για τους οποίους αντιτίθενται στο νομοσχέδιο Πιερρακάκη και καλούν τα μέλη ΔΕΠ του ιδρύματος «να υψώσουν τη φωνή τους, να ορθώσουν το ακαδημαϊκό τους κύρος, να συμπλεύσουν το συνενώσουν με τις αγωνιστικές αντιδράσεις των φοιτητικών συλλόγων και όλων των παραγόντων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, απαιτώντας σθεναρά να μην προχωρήσει το αντισυνταγματικό αυτό νομοσχέδιο».

Η ανακοίνωση του ΔΣ του Συλλογου μελών ΔΕΠ του Παντείου Το ΔΣ του Συλλόγου Μελών ΔΕΠ Παντείου Πανεπιστημίου εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στο προωθούμενο κυβερνητικό σχέδιο νόμου με τον ψευδεπίγραφο και παραπλανητικό τίτλο “Ελεύθερο πανεπιστήμιο”.

1. Το νομοσχέδιο παραβιάζει ευθέως το άρθρο 16 του Συντάγματος, παραβίαση την οποία η κυβέρνηση και οι προπαγανδιστικοί μηχανισμοί της βαφτίζουν “παράκαμψη”.

2. Ιδρύει ιδιωτικά “πανεπιστήμια”, όπου μόνο όσοι έχουν χρήματα θα μπορούν να έχουν πρόσβαση: «πληρώνεις; παίρνεις πτυχίο». Ως αποτέλεσμα θα υποβιβαστούν όλα τα πτυχία και τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων.

3. Θα μετατρέψει τα κάθε είδους κολέγια σε “πανεπιστήμια”, παρότι δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τις επιστημονικές προδιαγραφές των πανεπιστημίων. Ταυτόχρονα θα δημιουργήσει συνθήκες για να γίνουν τα δημόσια πανεπιστήμια εκείνα που θα δίνουν τη σφραγίδα ποιότητας σε ξένα ιδιωτικά ιδρύματα μέσω συμπράξεων.

4. Βαφτίζει τα ιδιωτικά “πανεπιστήμια” μη κερδοσκοπικά, ενώ αποτελούν ξεκάθαρα ένα πεδίο κεδροσκοπίας επιχειρηματιών.

5. Τα βαφτίζει “ελεύθερα” ενώ στην πραγματικότητα σε αυτά βασιλεύει η ανελευθερία, το διευθυντικό δικαίωμα του εργοδότη, η αναγκαστική σιωπή των διδασκόντων. Καμιά διδασκαλία και καμιά έρευνα δεν μπορεί να γίνει σε τέτοιες μεσαιωνικές συνθήκες..

6. Κρατά τα δημόσια πανεπιστήμια στη μιζέρια, με έναν προϋπολογισμό μνημονιακό, στο 1/3 εκείνων που υπήρχαν πριν τα μνημόνια, χωρίς τις αναγκαίες προσλήψεις διδακτικού και διοικητικού προσωπικού, χωρίς υποδομές.

Η χώρα μας είναι η τελευταία στην ΕΕ ως προς τις δαπάνες για την παιδεία. Η μέση ετήσια δαπάνη ανά φοιτητή στην Ελλάδα είναι 1.780 ευρώ έναντι 10.132 ευρώ του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 16 φοιτητές ανά διδάσκοντα, ενώ στην Ελλάδα είναι 49 φοιτητές ανά διδάσκοντα.

Οι μισθοί των μελών ΔΕΠ βρίσκονται στο 40-50% της προ μνημονιακής περιόδου.

Το ΔΣ καλεί τα μέλη του συλλόγου να υψώσουν τη φωνή τους, να ορθώσουν το ακαδημαϊκό τους κύρος, να συμπλεύσουν το συνενώσουν με τις αγωνιστικές αντιδράσεις των φοιτητικών συλλόγων και όλων των παραγόντων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, απαιτώντας σθεναρά να μην προχωρήσει το αντισυνταγματικό αυτό νομοσχέδιο. Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στην προϊούσα εμπορευματοποίηση – ιδιωτικοποίηση του Πανεπιστημίου για αναβαθμισμένη, δημόσια δωρεάν ανώτατη παιδεία, υψηλού επιστημονικού επιπέδου σε όφελος της κοινωνίας και της νεολαίας.

Πηγή: Foititikanea.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Share

Επικοινωνία

Email: info@evia-press.gr

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6941431497

Αφήστε μας το μήνυμα σας σε αυτό το τηλέφωνο και ένας συνεργάτης μας θα σας καλέσει άμεσα

spot_img
spot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα Θέματα
Σχετικά

Πολύνεκρο τροχαίο στη Ξάνθη – Τρεις νεκροί φοιτητές από τη Χαλκίδα (βίντεο)

Τέσσερις νέοι ηλικίας 22-28 χρόνων άφησαν την τελευταία τους...

Χαλκίδα: Υπό έλεγχο η φωτιά στα όρια Δήμου Χαλκιδέων – Δήμου Τανάγρας

Η φωτιά στις ανεξέλεγκτες ιδιωτικές χωματερές στα όρια του...

Συνελήφθη φυγόποινος στη Χαλκίδα με τρεις καταδίκες και ποινή 14 ετών

Ο φυγόποινος υποβλήθηκε, το μεσημέρι της Παρασκευής, σε δειγματοληπτικό...

“Τέρατα” βίαζαν την ξαδέλφη τους από 5 ετών

Το περιστατικό συνέβη στη Ν. Κίο- Σε βάρος των...