«Πόθοι κάτω από το Βράχο»

 

Της Κατερίνας Γιαμά

“Ελπίζω να δω τα Μάρμαρα πίσω στην Αθήνα προτού πεθάνω. Αν όμως έρθουν αργότερα, εγώ θα ξαναγεννηθώ”.

Μια θρυλική ατάκα, ανάμεσα στις πολλές άλλες, από τα λεπτά χείλη με την επίμονη, θηλυκή καμπύλη στο πάνω μέρος τους, της Μελίνας ταξίδεψε από το ΄82 μέχρι σήμερα και επικαιροποιείται συνεχώς τελευταία στις μέρες μας.

Ευσεβής πόθος της όπως και πολλών άλλων προσωπικοτήτων, ντόπιων και ξένων, αλλά ο πόθος πολλές φορές παραμένει ένα τετριμμένο ένστικτο, μια λέξη χιλιοειπωμένη. Αν σήμερα ο ΄Ελληνας πρωθυπουργός αφήνει το θέμα πίσω του, αλλά το ταγκό θέλει δύο” όπως λέει στο Μπλούσμπερι, είναι επειδή ο Βρετανός ομόλογός του Ρίσι Σούνακ δεν άφησε κανένα περιθώριο διαλόγου. Αν η επιστροφή των Ελγ(κ)ίνειων – αναρωτιέμαι δυσαρεστημένη γιατί τα γλυπτά του Παρθενώνα που αντικατοπτρίζουν το μεγαλείο του αρχαιοελληνικού πολιτισμού, αποκαλούνται Ελγ(κ)ίνεια – έσκασε σαν ένα πεφταστέρι που θα σκορπιστεί στον αέρα, χωρίς ελπίδα για μια ακόμη φορά, αυτό δεν σημαίνει ότι οι ΄Ελληνες στο σύνολό μας έχουμε επαναπαυθεί στο ριζικό μας ως προς τη διεκδίκηση των Μαρμάρων μας. Αν και η απομάκρυνσή τους έγινε σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από ένα φιλέλληνα ΄και όχι από έναν «άρπαγα», εν τούτοις το αποτέλεσμα μετράει. Πόσοι φιλέλληνες θυσίασαν τα δάκρυά και την πένα τους για τους δικούς μας αρχαιοελληνικούς θησαυρούς; O ίδιος ο λόρδος Βύρων στο σχετική σατυρικό του ποίημα «Η κατάρα της Αθηνάς» στράφηκε κατά του΄Ελγ(κ)ιν με ένα μακροσκελές ποίημα που στιγματίζει με τον ομοιοκαταληκτικό στίχο του την απομάκρυνση των Μαρμάρων.

«Ούτε μία σπίθα πνεύμα να μην έχουν τα παιδιά του,

Και αναίσθητα να είναι, όπως και η αφεντιά του.

Κ΄αν βρεθεί απόγονός του να΄χει λίγο πνεύμα ή φάτσα

Τότε σίγουρα θα είναι νόθος κι από άλλη ράτσα».

Μέσα στη δίνη των σχέσεων μας με τη Μ.Βρεττανία εξαιτίας του τελευταίου φάουλ – τουλάχιστον έτσι το χαρακτηρίζουν πολλά δημοσιογραφικά μέσα – του Σούνακ πήρε εκρηκτικές διαστάσεις εξυψώνοντας τον Έλληνα πρωθυπουργό και απαξιώνοντας ίσως πρωτοβουλίες της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Πριν από έναν χρόνο, στις αρχές του ΄23 ο Αλέξης Τσίπρας, όντας αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης,σε συνάντηση που είχε με το προεδρείο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, είχε πει την περίφημη φράση «Δεν μπορείς να δανείσεις ή να ανταλλάξεις κάτι που δεν σου ανήκει» εκφράζοντας την άποψη για μια μόνιμη, διαρκή διακομματική επιτροπή της Βουλής ενσωματώνοντας όλα τα κόμματα στο κοινό αίτημα για την επιστροφή.

Επί της ουσίας και δεδομένων των συνθηκών η επιστροφή ή ο δανεισμός ή όπως αλλιώς αποκαλείται, τα ελληνικά Μάρμαρα παραμένουν στο Βρετανικό Μουσείο που χαρακτηρίζεται «ακατάλληλων συνθηκών» για την παραμονή τους, η κόντρα συνεχίζεται υπογείως παρά τα άψογα ελληνοπρωθυπουργικά αγγλικά και τις cool διαβεβαιώσεις και η..Νία Βαρντάλος προειδοποιεί:

“Θα έρθω να τα πάρω, έχω μεγάλη τσάντα».           

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Share

Επικοινωνία

Email: info@evia-press.gr

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6941431497

Αφήστε μας το μήνυμα σας σε αυτό το τηλέφωνο και ένας συνεργάτης μας θα σας καλέσει άμεσα

spot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα Θέματα
Σχετικά

Σφοδρό τροχαίο στο Βασιλικό – Νοσηλεύεται ένας τραυματίας

Σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε χθες το βράδυ στο Βασιλικό...

ΕΚΤΑΚΤΟ : Χαλκίδα: Πυρκαγιά σε διαμέρισμα – Απεγκλωβίστηκαν δύο παιδιά

Πυρκαγιά σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου σε διαμέρισμα επί...

Επιτροπές παρακολούθησης της καθημερινότητας όρισε η Δημοτική Κοινότητα Χαλκιδέων του Δήμου Χαλκιδέων

Επιτροπές παρακολούθησης της καθημερινότητας, ανά περιοχές, όρισε το Συμβούλιο...