Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Πότε μπαίνει σε ισχύ;

Η ψηφιακή κάρτα θα εφαρμόζεται σταδιακά και με διαφοροποιήσεις ανά κλάδο, καθώς θα λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες που υπάρχουν

Ψηφιακή κάρτα: Πότε εφαρμόζεται σε κάθε τομέα

Η ψηφιακή κάρτα φαίνεται πως θα έχει κατοχυρωθεί όσον αφορά τον ιδιωτικό τομέα μέχρι το τέλος του 2024. Ενώ στο δημόσιο θα έχει εφαρμοστεί μέχρι το 2027.

Συνεχίζεται από το υπουργείο Εργασίας η σταδιακή εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας ενώ έχουν τεθεί ακριβείς ημερομηνίες για την επίσπευση του εν λόγω μέτρου.

Λιανικό εμπόριο και βιομηχανία

Το επόμενο βήμα αναμένεται στις αρχές του έτους, καθώς από τον Ιανουάριο εντάσσονται στην ψηφιακή κάρτα το λιανικό εμπόριο και η βιομηχανία, με την κυβέρνηση να φιλοδοξεί τον Οκτώβριο του 2024 να εντάξει και τον κλάδο της εστίασης.

Αυτό σημαίνει ότι στην «ομπρέλα» της ψηφιακής κάρτας θα ενταχθούν 50.000 και πλέον επιχειρήσεις και τουλάχιστον 300.000 εργαζόμενοι – από το λιανικό εμπόριο – πάνω από 17.500 επιχειρήσεων σε διαφορετικούς κλάδους της βιομηχανίας, όπου απασχολούνται περισσότεροι από 230.000 εργαζόμενοι.

Εστίαση και τουρισμός
Από τον Οκτώβριο του 2024, θα καλύψει επιπλέον περίπου 400.000 απασχολούμενους στην εστίαση και στον τουρισμό, με τελικό στόχο την εφαρμογή του νέου ηλεκτρονικού συστήματος σε σχεδόν 2.400.000 απασχολούμενους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου.

Να σημειωθεί ότι σήμερα η ψηφιακή κάρτα καλύπτει τυπικά περισσότερους από 150.000 εργαζόμενους σε τράπεζες, μεγάλα σούπερ μάρκετ, ασφαλιστικές εταιρείες, εταιρείες ιδιωτικής φύλαξης (σεκιούριτι) και ΔΕΚΟ μεταφορών.

Σύμφωνα με το ot.gr, το μέτρο θα βοηθήσει ώστε να αποδεικνύεται σε πραγματικό χρόνο η έναρξη και η λήξη του χρόνου εργασίας καθώς και η νόμιμη υπέρβαση (υπερωρίες) του δηλωθέντος ωραρίου εργασίας.

Οι ιδιαιτερότητες
Η ψηφιακή κάρτα θα εφαρμόζεται σταδιακά και με διαφοροποιήσεις, ανά κλάδο, καθώς θα λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες που υπάρχουν. Η εφαρμογή της στη Βιομηχανία, έχει ιδιαίτερες δυσκολίες, καθώς η οργάνωση του χρόνου εργασίας στον τομέα αυτό, έχει πολλές και διαφορετικές μορφές, όπως παραδείγματος χάριν οι βάρδιες στις περιπτώσεις επιχειρήσεων 24ωρης λειτουργίας, διαλείμματα, διευθέτηση του χρόνου εργασίας κ.λπ.

Αντίστοιχα, στο λιανικό εμπόριο, ο κλάδος είναι κατακερματισμένος, με πολύ μικρές επιχειρήσεις όπου σε πολλές περιπτώσεις ο εργοδότης είναι και ο μοναδικός εργαζόμενος.

Τέλος, θα πρέπει να αναφερθεί ότι το προηγούμενο διάστημα έγινε ένα σημαντικό βήμα μείωσης της γραφειοκρατίας, για τις επιχειρήσεις που εθελοντικά εφαρμόζουν, εκτός χρονοδιαγράμματος, την ψηφιακή κάρτα. Για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις έχει προβλέφθηκε η κατάργηση της υποχρέωσης να προ-δηλώνουν στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη τις υπερωρίες αλλά και το ωράριο εργασίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Share

Επικοινωνία

Email: info@evia-press.gr

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6941431497

Αφήστε μας το μήνυμα σας σε αυτό το τηλέφωνο και ένας συνεργάτης μας θα σας καλέσει άμεσα

spot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα Θέματα
Σχετικά

Φρίκη στη Χαλκίδα: Έδεσαν και εγκατέλειψαν άλογο στον καύσωνα (φώτο)

Ασυνείδητοι έδεσαν το άλογο σε ένα δέντρο στην περιοχή...

Εύβοια: Νεκρός 23χρονος από θερμοπληξία – Συνελήφθησαν οι γονείς του

Κατέληξε το μεσημέρι της Κυριακής 14 Ιουλίου του 2024,...