Σαν σήμερα έφυγε ο σπουδαίος Χαλκιδέος Τάκης Μόσχος

Ο Τάκης Μόσχος αποτέλεσε σύμβολο μιας γενιάς κινηματογραφικών ηρώων, ασυμβίβαστων, ρομαντικών και ρηξικέλευθων, αναπόσπαστο κομμάτι συγκεκριμένων φιλμ που στάθηκαν “σταθμοί” στην εξέλιξη του νέου ελληνικού σινεμά.

Έφυγε σαν σήμερα το 2019 καθώς νοσηλευόταν σε κώμα μετά από σειρά εγκεφαλικών.

Σύμφωνα με το αφιέρωμα του News 24/7 αυτά είναι 5 πράγματα που αξίζει να γνωρίζεις για τον αντισυμβατικό Χαλκιδέο ηθοποιό.

1. Το τυχαίο ξεκίνημα στην υποκριτική

Γεννημένος στη Χαλκίδα και μεγαλωμένος σε μία συντηρητική οικογένεια αυστηρών αρχών με πατέρα αστυνομικό ο Τάκης Μόσχος ανέπτυξε από νωρίς μία αποστροφή προς την εξουσία. Βρέθηκε στα 18 του να σπουδάζει στη νομική σχολή της Θεσσαλονίκης. Μετά από έξι χρόνια τα παράτησε και έφυγε στη Γερμανία σε μία προσπάθεια να μην καθυστερήσει την κατάταξη στο στρατό. Έφυγε λίγο πριν λήξει η αναβολή του κατά την περίοδο της χούντας. Εκεί ξεκίνησε να σπουδάζει Κοινωνιολογία, την οποία τελικά παράτησε και ασχολήθηκε με τον πειραματικό κινηματογράφο. Παράλληλα έκανε κάποιες φωτογραφίσεις ως μοντέλο.

Στην Αθήνα επέστρεψε μετά από μία ερωτική απογοήτευση. Κυκλοφορούσε με το βιβλίο με τις επαγγελματικές φωτογραφίσεις που είχε κάνει στη Γερμανία για να καταφέρει να δικτυωθεί. Οι φωτογραφίες έφτασαν στα χέρια του φίλου του, Δημήτρη Βενιζέλου, ο οποίος τότε τον συνέστησε στον κριτικό κινηματογράφου Παναγιώτη Τιμογιαννάκη. Άρχισε να κάνει γνωριμίες και σύντομα γύρισε την πρώτη του διαφήμιση ως μοντέλο στην Ελλάδα. Με αυτόν τον τρόπο, προέκυπταν διάφορες δουλειές, κομπάρσου ή μικρών ρόλων σε διαφημιστικά και σήριαλ εποχής.

2. Ο Άγγελος

Οι φωτογραφίες που είχε μοιράσει σε διάφορα πρακτορεία τον βοήθησαν να πάρει και τον πρώτο του επαγγελματικό ρόλο στην ταινία του Γιώργου Κατακουζηνού «Άγγελος», όπου κλήθηκε να υποδυθεί μια τραβεστί. Η ταινία διαγωνίσθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1982 και απέσπασε τα βραβεία καλύτερης ταινίας, σεναρίου και πρώτου ανδρικού ρόλου για τον Μιχάλη Μανιάτη.

3. Η Γλυκιά Συμμορία

Ο ρόλος που άλλαξε τα πάντα στην καριέρα του Τάκη Μόσχου και έφερε την αναγνώριση ήταν στη «Γλυκιά Συμμορία», του Νίκου Νικολαΐδη. Η ταινία, παραγωγής Αφών Βεργέτη και Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, αποτελεί το δεύτερο μέρος της τριλογίας ταινιών την οποία ο σκηνοθέτης ονόμασε «Τα χρόνια της χολέρας». Η τριλογία ξεκίνησε με την ταινία «Τα κουρέλια τραγουδάνε ακόμα»(1979) και τελείωσε με το «Ο χαμένος τα παίρνει όλα» (2002), και αφορά τις τελευταίες δεκαετίες του εικοστού αιώνα. Ο πρωτότυπος ελληνικός τίτλος είναι μια απευθείας αναφορά στον ελληνικό τίτλο της ταινίας του 1969 του Σαμ Πέκινπα «Η άγρια συμμορία».

Στην ταινία ο Μόσχος υποδύθηκε τον Αργύρη, έναν άνεργο ηθοποιό, που ζούσε στο περιθώριο και την παραβατικότητα.

Η ταινία απέσπασε συνολικά οκτώ βραβεία, δίχασε κοινό και κριτικούς, ενθουσίασε όμως τη νεολαία μιας έντονα πολιτικοποιημένης εποχής μιλώντας μια διαφορετική γλώσσα και άφησε το δικό της στίγμα στην ιστορία του ελληνικού σινεμά. Ο Τάκης Μόσχος είχε βραβευθεί εκτός από τον ρόλο του Αργύρη και για την ερμηνεία του στην ταινία «Μετέωρο και σκιά» (1985), η οποία ήταν βασισμένη στη βιογραφία του ποιητή Ναπολέοντα Λαπαθιώτη..

4.Τα ναρκωτικά

Ο ηθοποιός είχε μιλήσει ανοιχτά για τα πάθη και την απεξάρτηση του. Ήταν μπλεγμένος με τις ουσίες για 20 χρόνια, ενώ έχει δηλώσει σε συνέντευξη του ότι την πρώτη του δοκιμή την έκανε κατά τη διάρκεια γυρισμάτων. Τελικά κατάφερε να γλιτώσει και βρήκε το «λιμάνι» της ζωής του στη Σκόπελο.

Ο ίδιος σημείωνε: «Έφυγα από την Αθήνα γιατί κούρασα και κουράστηκα, με τη γκλάβα μου. Κάποια στιγμή δεν πήγαινε άλλο, από καμιά άποψη. Και προέκυψε η Σκόπελος, εντελώς τυχαία. Πήγα μερικά καλοκαίρια, ένα φθινόπωρο αποφάσισα να μείνω λίγο περισσότερο, μετά μπήκε ο χειμώνας και δεν ήθελα να φύγω, και τελικά, αφού έβγαλα τον πρώτο χειμώνα, πήρα τον αέρα, που λένε. Είμαι πολύ τυχερός που βρέθηκε αυτό το μέρος, για να με πετάξει το κύμα εκεί, για να μην πνιγώ. Αυτό που κάνω στη Σκόπελο είναι πολύ πιο ιερό από οποιαδήποτε ταινία. Σκηνοθετώ μία ομάδα από ερασιτέχνες και ανεβάζουμε δυο παραστάσεις το χρόνο και γυρνάμε εκεί, στα γύρω νησιά, σαν μπουλούκι. Είναι πολύ ωραίο. Πολύ».

5. Η τελευταία εμφάνιση

Ο τελευταίος του ρόλος στον κινηματογράφο ήταν το 2014 στην ταινία «Οι Αισθηματίες» του Νίκου Τριανταφυλλίδη:

Η τελευταία θεατρική εμφάνισή του ήταν στην παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης «Ρωμαίος και Ιουλιέττα», σε σκηνοθεσία Λευτέρη Γιοβανίδη το 2018, στην οποία ο Μόσχος υποδυόταν τον Πατέρα Λαυρέντιο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Share

Επικοινωνία

Email: info@evia-press.gr

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6941431497

Αφήστε μας το μήνυμα σας σε αυτό το τηλέφωνο και ένας συνεργάτης μας θα σας καλέσει άμεσα

spot_img
spot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα Θέματα
Σχετικά

Συνεχάρη τα μέλη του Συλλόγου “Φωτόδεντρο” ο Γιάννης Κοντζιάς

Ενθουσιασμένος συνεχάρη τα μέλη του συλλόγου ο Δήμαρχος Γιάννης...

Aλωνάκι: Το πρώτο καλοκαιρινό “Χοροστάσι” – Πότε θα διεξαχθεί;

Το πρώτο καλοκαιρινό γλέντι της χρονιάς, το «Χοροστάσι απ’...

Μια ένσταση

Κάποτε, αν θυμάμαι καλά το 2006 οι Φινλανδέζοι Lordi...