Σήμερα τιμάται η μνήμη του Οσίου Ιωάννη του Καλυβίτη

Σήμερα η Εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του Οσίου Παύλου του Θηβαίου, του Οσίου Ιωάννη του Καλυβίτη, του διά Χριστόν πτωχού, και του Αγίου Πανσοφίου

Ο Όσιος Ιωάννης, ο λεγόμενος Καλυβίτης, έζησε στα μέσα του 5ου μ.Χ. αιώνα στην Κων/πολη και ήταν γιος του συγκλητικού Ευτροπίου και της Θεοδώρας. Ο Ιωάννης δεν θέλησε ν’ ακολουθήσει το δρόμο των δύο μεγαλύτερων αδελφών του, πού κατέλαβαν λαμπρά αξιώματα, αλλά προτίμησε την υπηρεσία της χριστιανικής πίστης. Για το λόγο όμως ότι οι γονείς του επέμεναν, έφυγε από το πατρικό του σπίτι και πήγε στη Μονή των Ακοιμήτων, όπου έγινε μοναχός. Αργότερα, όταν πληροφορήθηκε τη μεγάλη πίκρα της μητέρας του, επειδή ο πατέρας του διήγε κοσμική ζωή, αποφάσισε, με τη συγκατάθεση του ηγουμένου της Μονής, να επιστρέψει στους γονείς του.

Παρουσιάσθηκε στο σπίτι του ως ένας άγνωστος μοναχός. Οι γονείς του δεν τον αναγνώρισαν. Ήταν όμως τόση μεγάλη η ευγένεια της φυσιογνωμίας και των λόγων του, που τον παρακάλεσαν να τους επισκέπτεται καθημερινά. Δέχθηκε το θέλημά τους, με τη συμφωνία, να του κατασκευάσουν μια καλύβα στο βάθος του περιβολιού της πατρικής του οικίας. Εκεί ο Ιωάννης έστησε το ασκητήριό του και μέσα σε τρία χρόνια κατάφερε, με τη χάρη του Θεού, να φέρει στο σωστό δρόμο τους γονείς του. Την ήμερα όμως πού τους αποκάλυψε πώς ήταν γιος τους, ο Θεός παρέλαβε τη μακάρια ψυχή του.

Όπως αναφέρει ένας ύμνος της ακολουθίας του Αγίου, ο Ιωάννης υπήρξε ένας θησαυρός ντυμένος με φτωχικά ρούχα, αλλά η εσωτερική του θεϊκή στολή ήταν τόσο λαμπρή, που τον οδήγησε στον άνω νυμφώνα της βασιλείας του Θεού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Share

Επικοινωνία

Email: info@evia-press.gr

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6941431497

Αφήστε μας το μήνυμα σας σε αυτό το τηλέφωνο και ένας συνεργάτης μας θα σας καλέσει άμεσα

spot_img
spot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα Θέματα
Σχετικά

Θεία Λειτουργία στον Οσιο Ιακώβο Τον Με Συγχωρείτε

Γράφει ο π.Δημήτριος Αργύρης Πρωτοπρεσβύτερος Χθες  το πρωί μνήμη της...

Εορτή Ζωοδόχου Πηγής Αγλέφαρου Άνω Βαθειας

Σήμερα άλλη μία μεγάλη θεομητορική γιορτή σημαντική για την...

Γιατί οι Άγιοι μας είχαν άλογα ; – Η απάντηση του π. Δημητρίου Αργύρη

Σήμερα το πρωί κατεβαίνοντας από το παρεκκλήσι της Παναγίας...

Εορτολόγιο 6 Μαΐου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Γιορτή σήμερα - Άγιος Γεώργιος ο Μεγαλομάρτυρας και Τροπαιοφόρος Σήμερα,...