«Σοβαρούς κινδύνους για τους πολίτες εγκυμονούν οι ελλείψεις του ΕΚΑΒ Χαλκίδας σε προσωπικό και ασθενοφόρα»

Δύο ερωτήσεις κατέθεσε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Συμεών Κεδίκογλου στον αρμόδιο υπουργό σχετικά με τις ελλείψεις που αντιμετωπίζει το νησί της Εύβοιας στον τομέα της Υγείας

Αποστολή του ΕΚΑΒ, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (άρ. 29, ν. 4633/2019), είναι ο συντονισμός της παροχής άμεσης βοήθειας και επείγουσας ιατρικής φροντίδας στους πολίτες, η μεταφορά τους σε μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας, ο συντονισμός της προνοσοκομειακής φροντίδας σε καταστάσεις εκτάκτων αναγκών και κρίσεων, καθώς και η παρακολούθηση και ο συντονισμός των συστημάτων εφημερίας των νοσοκομείων του ΕΣΥ.
Στο πλαίσιο αυτό, το προσωπικό του ΕΚΑΒ στην Εύβοια, το οποίο υπάγεται στην Κεντρική Υπηρεσία με έδρα την Αθήνα, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα, εργάζεται με επαγγελματισμό και ευσυνειδησία για την εκπλήρωση της αποστολής του. Ωστόσο, η υποστελέχωση και οι ελλείψεις σε μηχανοκίνητο εξοπλισμό των κατά τόπους μονάδων του, προκαλούν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του.

Tο ΕΚΑΒ Χαλκίδας καλύπτει όχι μόνο την κεντρική Εύβοια, τους Δήμους Χαλκιδέων, Διρφύων Μεσσαπίων, με τα ορεινά και δύσκολα προσβάσιμα χωριά, και Ερέτριας, αλλά και περιοχές της Βοιωτίας, συμπεριλαμβανομένης της βιομηχανικής περιοχής Οινοφύτων-Σχηματαρίου. Για την κάλυψη της περιοχής αυτής, στην οποία κατοικούν περίπου 140.000 άνθρωποι και λειτουργούν πολλές βιομηχανικές μονάδες, επιχειρούν μόλις 5 ασθενοφόρα, 2 σε κάθε βάρδια, και ένα ακόμη ενδιάμεσα στην πρωινή και την μεσημεριανή βάρδια, τα οποία όμως είναι αρκετά επιβαρυμένα, αφού έχουν καταγράψει από 700.000 έως ένα 1.000.000 χιλιόμετρα το καθένα. Τέλος, το προσωπικό του ΕΚΑΒ Χαλκίδας αριθμεί μόλις 24 μόνιμους εργαζόμενους (και 4 συμβασιούχους), δύο εκ των οποίων είναι αποσπασμένοι εκτός Εύβοιας.

Ως συνέπεια αυτών των ελλείψεων αυτών σε μηχανοκίνητο εξοπλισμό και προσωπικό, δημιουργούνται κίνδυνοι για τη ζωή των πολιτών που χρειάζονται άμεση διακομιδή σε Νοσοκομεία, ενώ περιστατικά με σημαντικές καθυστερήσεις σε διακομιδές γίνονται γνωστά με συχνά δημοσιεύματα στον Τύπο. Χαρακτηριστική και πλέον πρόσφατη περίπτωση είναι εκείνη ενός εξηντάχρονου άνδρα στην Χαλκίδα, ο οποίος έχασε τη ζωή του περιμένοντας για πάνω από 40 λεπτά ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ το πρωί της Τρίτης 9/4. Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα, λίγο μετά τις 09:00 ο άτυχος άνδρας, που περπατούσε επί της οδού Τσιριγώτη, έχασε τις αισθήσεις του και λιποθύμησε. Περαστικοί, ειδοποίησαν αμέσως το ΕΚΑΒ, ώστε να σταλεί ασθενοφόρο για τις πρώτες βοήθειες, καθώς και την Αστυνομία, με περιπολικό του Α.Τ. Χαλκίδας να φτάνει άμεσα στο σημείο. Στις 10:18 έφτασε τελικά και το ΕΚΑΒ, το οποίο παρέλαβε τον άνδρα χωρίς τις αισθήσεις του και τον μετέφερε στο Νοσοκομείο Χαλκίδας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Σύμφωνα με την Ανακοίνωση που εξέδωσε για το περιστατικό ο «Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Χαλκίδας», η καθυστέρηση αυτή συνέβη διότι τα δύο ασθενοφόρα που βρίσκονταν σε υπηρεσία ήταν απασχολημένα σε άλλα επείγοντα περιστατικά, ενώ το τρίτο ασθενοφόρο θα έμπαινε σε υπηρεσία στις 12:00.

Επιπλέον, ο Σύλλογος, στην ίδια Ανακοίνωση, επισημαίνει και τα προβλήματα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζει και το «Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών» (ΤΕΠ) του Νοσοκομείου Χαλκίδας, όπου εργάζονται μόλις 5 νοσηλευτές ανά βάρδια, και οι οποίοι αναγκάζονται να καλύψουν ταυτόχρονα το τμήμα της διαλογής, το χειρουργικό, το παθολογικό, το παιδιατρικό, καθώς και τη βραχεία νοσηλεία. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι πολύωρες αναμονές για τους ασθενείς, που συχνά εγκυμονούν κινδύνους.

Ανακεφαλαιώνοντας:

Επειδή η αποτελεσματική λειτουργία του ΕΚΑΒ στην Εύβοια και σε ολόκληρη τη χώρα είναι αναγκαία για την προστασία της δημόσιας υγείας, και η απροθυμία της Κυβέρνησης να το στηρίξει με προσωπικό και εξοπλισμό προκαλεί σοβαρούς κινδύνους για τους πολίτες.
Επειδή το ΕΚΑΒ Χαλκίδας καλύπτει μια εκτεταμένη γεωγραφική περιοχή, με πληθυσμό περίπου 140.000 κατοίκων, όπου βρίσκονται πολλά ορεινά και απομονωμένα χωριά, αλλά και βιομηχανικές μονάδες.

Επειδή η υποστελέχωση και οι σοβαρές ελλείψεις σε μηχανοκίνητο εξοπλισμό (ασθενοφόρα) του ΕΚΑΒ Χαλκίδας προκαλούν επικίνδυνες καθυστερήσεις στις διακομιδές των ασθενών.
Επειδή παρόμοια προβλήματα εντοπίζονται και στις υπόλοιπες μονάδες του ΕΚΑΒ στην Εύβοια, τα οποία πρέπει να επιλυθούν το συντομότερο.

Ερωτάται ο αρμόδιος κος Υπουργός:

1. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί για την άμεση ενίσχυση με το απαραίτητο προσωπικό του ΕΚΑΒ Χαλκίδας, όπως και των υπόλοιπων μονάδων του ΕΚΑΒ της Εύβοιας;
2. Πότε θα προχωρήσει στην άμεση ενίσχυση του του στόλου των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ της Εύβοιας με επιπλέον ασθενοφόρα, όπως δεσμεύτηκε κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησής μου στις 19/01/2024;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Share

Επικοινωνία

Email: info@evia-press.gr

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6941431497

Αφήστε μας το μήνυμα σας σε αυτό το τηλέφωνο και ένας συνεργάτης μας θα σας καλέσει άμεσα

spot_img
spot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα Θέματα
Σχετικά

Επιμελητήριο Εύβοιας: Έκτακτη συνεδρίαση για την ενδεχόμενη εμπλοκή μέλους σε έκνομες πράξεις

Η Διοικητική Επιτροπή του Επιμελητηρίου Ευβοίας που συνεδρίασε σήμερα...

ΣΥΡΙΖΑ: Παρουσιάστηκαν τέσσερις ευρωβουλευτές στη Χαλκίδα

Παρουσίαση των υποψήφιων ευρωβουλευτών/τριών του ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ, Κώστα Αρβανίτη,...

Μητσοτάκης: “Πάμε για το τρίποντο στις ευρωεκλογές”

Πυκνώνουν οι περιοδείες και οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών...

Γεωργιάδης: O Κασσελάκης είναι η τιμωρία των αριστερών

«Θεία δίκη για τους Αριστερούς η ελαφριά αισθητική του» Ως...