Συμεών Κεδίκογλου: Ασκεί πιέσεις για την κατάθεση ενωσιακής στήριξης σε πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφους

O Βουλευτής Συμεών Κεδίκογλου με Ερώτηση που κατέθεσε από κοινού με 14 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέδειξε στη Βουλή το κρίσιμο ζήτημα της συνεχιζόμενης εκκρεμότητας στην εκταμίευση και χορήγηση της Ενωσιακής στήριξης ύψους 43,1 εκατ. ευρώ στους Έλληνες γεωργούς και κτηνοτρόφους που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «Ενωσιακή στήριξη 43,1 εκ. € στους Έλληνες γεωργούς και κτηνοτρόφους που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές»

Την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την πρότασή της για μέτρο στήριξης ύψους 43,1 εκ. ευρώ για την άμεση στήριξη των Ελλήνων γεωργών και κτηνοτρόφων που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές. Τα χρήματα αυτά προέρχονται από το αγροτικό αποθεματικό κρίσης έτους 2024 και εγκρίθηκαν στην Επιτροπή για την Κοινή Οργάνωση των Γεωργικών Αγορών στις 30/11/2023. Προς τούτο εκδόθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2023 ο εκτελεστικός κανονισμός ΕΕ 2023/2820 της Επιτροπής.

Η Ελλάδα πρέπει να χορηγήσει τα χρήματα αυτά απευθείας στους πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφους προκειμένου να αντισταθμίσουν τις οικονομικές απώλειες, ενώ οι σχετικές πληρωμές πρέπει να ολοκληρωθούν έως τις 31 Μαΐου 2024. Ωστόσο, πριν η χώρα προχωρήσει στις σχετικές πληρωμές πρέπει να κοινοποιήσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις λεπτομέρειες εφαρμογής του μέτρου, συμπεριλαμβανομένων των κριτηρίων υπολογισμού της ενίσχυσης, τον επιδιωκόμενο αντίκτυπο του μέτρου, την αξιολόγηση και τα μέτρα που λαμβάνονται για την αποφυγή στρεβλώσεων του ανταγωνισμού και υπερβολικών αποζημιώσεων. Επιπλέον, η Ελλάδα μπορεί να συμπληρώσει αυτή τη στήριξη της ΕΕ έως και 200% με εθνικούς πόρους.

Επειδή τα 43,1 εκ € πρέπει να χορηγηθούν στους πληγέντες γεωργούς και κτηνοτρόφους μέχρι τις 31/5/2024.

Επειδή τα χρήματα αυτά είναι πολύ σημαντικά για τη στήριξη των Ελλήνων γεωργών και κτηνοτρόφων που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές.

Επειδή η χώρα πριν προχωρήσει στις σχετικές πληρωμές πρέπει να κοινοποιήσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις λεπτομέρειες εφαρμογής, συμπεριλαμβανομένων των κριτηρίων υπολογισμού τής ενίσχυσης, τον επιδιωκόμενο αντίκτυπο του μέτρου, την αξιολόγηση και τα μέτρα που λαμβάνονται για την αποφυγή στρεβλώσεων του ανταγωνισμού και υπερβολικών αποζημιώσεων.

Επειδή το χρονικό διάστημα χορήγησης των χρημάτων αυτών στους πληγέντες γεωργούς και κτηνοτρόφους είναι εξαιρετικά περιορισμένο και εντωμεταξύ πρέπει να προηγηθούν τόσο η κοινοποίηση για τις λεπτομέρειες εφαρμογής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και η έκδοση της εθνικής απόφασης.

Επειδή, από τις 15 Δεκεμβρίου 2023 που εκδόθηκε ο σχετικός εφαρμοστικός κανονισμός (ΕΕ) 2023/2820 της Επιτροπής, μέχρι σήμερα έχουν περάσει πάνω από 3 μήνες και το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν έχει προχωρήσει σε καμία σχετική ενέργεια.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Ποιες οι ενέργειες του Υπουργείου σχετικά με την επεξεργασία των σχετικών στοιχείων και δεδομένων για τις λεπτομέρειες εφαρμογής του μέτρου, προκειμένου να εκταμιευτούν και να χορηγηθούν αυτά τα χρήματα στους Έλληνες γεωργούς και κτηνοτρόφους που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές το συντομότερο δυνατό;

2. Ποιες οι ενέργειες του Υπουργείου σχετικά με την αποστολή των απαραίτητων στοιχείων προς την ευρωπαϊκή επιτροπή προκειμένου να εγκριθούν οι λεπτομέρειες εφαρμογής συμπεριλαμβανομένων των κριτηρίων υπολογισμού τής ενίσχυσης, τον επιδιωκόμενο αντίκτυπο του μέτρου, την αξιολόγηση και τα μέτρα που λαμβάνονται για την αποφυγή στρεβλώσεων του ανταγωνισμού και υπερβολικών αποζημιώσεων ώστε να εκταμιευτεί η ενωσιακή στήριξη των 43,1 € για τη στήριξη γεωργών και κτηνοτρόφων που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές;

3. Πότε υπολογίζει να εκταμιευτεί το ποσό των 43,1 εκ. € και στη βάση ποιων κριτηρίων θα χορηγηθεί στους πληγέντες γεωργούς και κτηνοτρόφους που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές;

4. Προτίθεται να συμπληρώσει αυτή την ενωσιακή στήριξη των 43,1 εκ. € έως και 200% με εθνικούς πόρους όπως προβλέπεται στον σχετικό κανονισμό;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Share

Επικοινωνία

Email: info@evia-press.gr

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6941431497

Αφήστε μας το μήνυμα σας σε αυτό το τηλέφωνο και ένας συνεργάτης μας θα σας καλέσει άμεσα

spot_img
spot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα Θέματα
Σχετικά

Επιμελητήριο Εύβοιας: Έκτακτη συνεδρίαση για την ενδεχόμενη εμπλοκή μέλους σε έκνομες πράξεις

Η Διοικητική Επιτροπή του Επιμελητηρίου Ευβοίας που συνεδρίασε σήμερα...

ΣΥΡΙΖΑ: Παρουσιάστηκαν τέσσερις ευρωβουλευτές στη Χαλκίδα

Παρουσίαση των υποψήφιων ευρωβουλευτών/τριών του ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ, Κώστα Αρβανίτη,...

Μητσοτάκης: “Πάμε για το τρίποντο στις ευρωεκλογές”

Πυκνώνουν οι περιοδείες και οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών...

Γεωργιάδης: O Κασσελάκης είναι η τιμωρία των αριστερών

«Θεία δίκη για τους Αριστερούς η ελαφριά αισθητική του» Ως...