Συμεών Κεδίκογλου: «Χρειαζόμαστε δίκαιες μεταρρυθμίσεις, συμπεριληπτικές για όλη την κοινωνία που δεν θα αφήνουν εκτός τους αδύναμους» (βίντεο)

Στην ομιλία του στη Βουλή ενόψει του προϋπολογισμού για το 2024, ο Συμεών Κεδίκογλου αναφέρθηκε στον πληθωρισμό και στην αναγκαιότητα δίκαιων μεταρρυθμίσεων οι οποίες θα αποτελέσουν ένα μέτρο συμπερίληψης των περισσότερο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων.

Ξεκινώντας ο βουλευτής την Ομιλία του ανέφερε ότι η εικόνα της Ελλάδας σαν μια χώρα που αποτελεί πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης με πολίτες που ευημερούν -παρά την προσπάθεια των φιλικών σε αυτή μιντιακών μέσων- δεν είναι μια εικόνα που ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

“Τα φαινόμενα απατούν” είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε “όσοι είμαστε μέσα στην κοινωνία ξέρουμε ότι αυτή βράζει, ο μισθός δεν επαρκεί μέχρι τα τέλη του μήνα”.

Ανέφερε τη μελέτη του ΕΚΠΟΙΖΩ για την αδυναμία θέρμανσης, την αλλαγή των διατροφικών συνηθειών, τη μειωμένη χρήση ζεστού νερού για τα μισά από αυτά. Επιπλέον, τον περιορισμό της ψυχαγωγίας για 4 στα 5 και την έλλειψη φαρμάκων για 1 στα 5 νοικοκυριά.

Επιπλέον, “η τελευταία δημοσκόπηση έδειξε ότι το συναίσθημα που επικρατεί στο σύνολο της κοινωνίας είναι ο φόβος 68% και ακολουθεί η οργή” πρόσθεσε.

“Δεν είναι, λοιπόν, εικόνα αυτή μιας ευημερούσας κοινωνίας” είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ακρίβεια που μαστίζει την κοινωνία, στα υπερκέρδη των καρτέλ, στον πληθωρισμό απληστίας καθώς και στη μειωμένη αγοραστική δύναμη του Έλληνα. Ειδική αναφορά έκανε στο ιδιωτικό χρέος το οποίο επί των ημερών της ΝΔ έφτασε σε δυσθεώρητα ύψη, 254 δισ., εκ των οποίων περίπου 105 χρωστάμε στην εφορία, 100 στις τράπεζες -εκ των οποίων 68% στα funds- και τα υπόλοιπα στα ασφαλιστικά μας ταμεία με τα ληξιπρόθεσμα να έχουν αυξηθεί 30% πράγμα που δείχνει πραγματική αδυναμία πληρωμής.

Για το θέμα της υγείας, αφού ανέφερε το χαμηλό ποσοστό δαπανών σε σχέση με τον Ευρωπαϊκό μ.ό, ανάφερε για το θέμα της υποστελέχωσης ως παράδειγμα τη Σκύρο όπου μετά την παραίτηση του τελευταίου παιδιάτρου (σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα) τα 300 περίπου παιδιά του νησιού έμειναν υγειονομικά ακάλυπτα ενώ το μοναδικό μικροβιολογικό εργαστήριο δεν είναι συμβεβλημένο με τα ταμεία!

 

Για το θέμα του Τομέα Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ανέφερε πως “ο διακηρυγμένος στόχος για ανθεκτικότητα από τον κ. Τριαντόπουλο δεν βρήκε εφαρμογή στις πρόσφατες βροχές στην Εύβοια καθώς τα πρόσφατα αντιπλημμυρικα έργα ‘τα παρέσυρε κυριολεκτικά το ρέμα’”. Άλλωστε οι ελλείψεις σε υποδομές ήταν αυτές που μας οδήγησαν να χάσουμε το 20% της αγροτικής παραγωγής στη Θεσσαλία, η γαλάζια περιφέρεια όμως βιάστηκε να αναθέσει έργα ύψους 700.000 ευρώ για επιχωματώσεις στο σημείο του δυστυχήματος των Τεμπών κάνοντας τους συγγενείς των θυμάτων να μιλούν για συγκάλυψη (κατέθεσε το σχετικό έγγραφο στα πρακτικά της Βουλής).

Αν και τα κονδύλια Πολιτικής Προστασίας στον Προϋπολογισμό 2024 είναι πράγματι αυξημένα (257 από το ΠΔΕ εκ των οποίων 107 από το ΤΑΑ) η πρόσφατη εμπειρία ενός Υπουργείου χωρίς οργανόγραμμα δεν μας αφήνει ιδιαίτερα περιθώρια αισιοδοξίας, καθώς από τα 50 εκατ. ΤΑΑ του προηγούμενου Προϋπολογισμού έχουν απορροφηθεί στο πρώτο εξάμηνο του έτους μόνο 938.000 ευρώ (1,9%) κι αυτά κυρίως για συμβουλευτικές υπηρεσίες.

“Άρα δεν έχει σημασία το ποσό που εντάσσεις αλλά και πόσο καταφέρνεις τελικά να απορροφήσεις” τόνισε ο βουλευτής.

 

Κλείνοντας την ομιλία του είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υποστηρίζει ότι χρειάζονται μεταρρυθμίσεις αλλά δίκαιες και συμπεριληπτικές για όλη την κοινωνία που δεν αφήνουν τους αδύναμους απ’ έξω. Διαφορετικά, αν μείνουμε στη σημερινή πορεία ο τίτλος που θα ταιριάζει είναι αυτός της ταινίας “Καληνύχτα και καλή τύχη”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Share

Επικοινωνία

Email: info@evia-press.gr

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6941431497

Αφήστε μας το μήνυμα σας σε αυτό το τηλέφωνο και ένας συνεργάτης μας θα σας καλέσει άμεσα

spot_img
spot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα Θέματα
Σχετικά

Σ. Κεδίκογλου:Συνάντηση με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ενόψει της αντιπυρικής περιόδου

Επισκεφθήκαμε το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αντιπροσωπεία...

Μητσοτάκης στο νέο υπουργικό: Οι πολίτες μας ζήτησαν περισσότερη δουλειά και λιγότερα λάθη

Oι πολίτες μας έστειλαν το μήνυμα σας εμπιστευόμαστε αλλά,...