Συμεών Κεδίκογλου: «Η υποστελέχωση και η αδιαφορία της κυβέρνησης για το ΕΣΥ έχει αφήσει τους κατοίκους του Ν. Ευβοίας χωρίς επαρκή υγειονομική κάλυψη»

Με επίκαιρη ερώτησή του ο βουλευτής Ν. Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Συμεών Κεδίκογλου, καταγγέλλει την υποστελέχωση και την αδιαφορία της κυβέρνησης για το ΕΣΥ, γεγονός που έχει αφήσει τους κατοίκους του Ν. Ευβοίας χωρίς επαρκή υγειονομική κάλυψη, και ζητά συγκεκριμένες απαντήσεις από τον Υπουργό Υγείας συνολικά για όλα τα προβλήματα του Νομού στον Τομέα της Υγείας όπως η στελέχωση των νοσοκομειακών μονάδων, των κέντρων υγείας, η λειτουργία των μονάδων τεχνητού νεφρού, η ενίσχυση του ΕΚΑΒ και μία σειρά από άλλα ζητήματα.

Μέσω αυτής της διαδικασίας κοινοβουλευτικού ελέγχου, υποχρεούται ο αρμόδιος Υπουργός να έρθει και να απαντήσει δια ζώσης στη Βουλή στα ερωτήματα που τίθενται.

Στο κείμενο της ερώτησης μεταξύ άλλων αναφέρονται:

«Παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις, η κατάσταση στον Ν. Ευβοίας έχει πάρει διαστάσεις που εγκυμονεί ευθέως κινδύνους για ανθρώπινες ζωές. Τελευταίο γεγονός αποτελεί η παραίτηση της παιδιάτρου από το νησί της Σκύρου, ένα νησί με 300 περίπου μαθητές. Αποτέλεσμα είναι τα παιδιά του νησιού που αποτελούν την πιο ευάλωτη πληθυσμιακή ομάδα να βρίσκονται εκτεθειμένα και ακάλυπτα από το Εθνικό Σύστημα Υγείας! (ο βουλευτής είχε καταθέσει σχετική ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου στις 11 Δεκεμβρίου 2023)

Στο νοσοκομείο της Χαλκίδας, που εκτός από τους κατοίκους της Εύβοιας εξυπηρετεί και πολλούς κατοίκους από τον γειτονικό νομό της Βοιωτίας, με καθημερινή 24ωρη εφημερία, η κατάσταση είναι οριακή. Όπως καταγγέλλει ο ίδιος ο σύλλογος των εργαζομένων, η μετεγκατάσταση στο νέο κτίριο (τρεις φορές μεγαλύτερο από το προηγούμενο) έγινε με τον οργανισμό του 2012 και συνεχίζει με αυτόν. Την ίδια στιγμή επεκτάθηκαν τμήματα και λειτούργησαν νέα, εκτός οργανισμού, ενώ έχουν κλειδωθεί τμήματα και εξοπλισμός! Να σημειωθεί ότι το 40% του προσωπικού είναι με διαφόρων ειδών συμβάσεις.

Στο νοσοκομείο Καρύστου (ο βουλευτής είχε καταθέσει σχετική ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου στις 20 Οκτωβρίου 2023) έχουν αποχωρήσει ήδη 5 γιατροί ενώ υπάρχει διάχυτη η αγωνία για νέες αποχωρήσεις κατά δήλωση των ίδιων των ιατρών που κλείνουν πέντε (5) χρόνια προϋπηρεσία σε άγονο.

Παράλληλα, στο Κέντρο Υγείας Ιστιαίας και στο Νοσοκομείο Καρύστου παρά τις επαναλαμβανόμενες εξαγγελίες δεν έχει προχωρήσει η δημιουργία μονάδας τεχνητού νεφρού είτε για λόγους στελέχωσης είτε για λόγους εξοπλισμού με αποτέλεσμα οι νεφροπαθείς να ταλαιπωρούνται διανύοντας μεγάλες αποστάσεις.

Τέλος, τα προβλήματα στη λειτουργία του ΕΚΑΒ παραμένουν, ο δεύτερος σταθμός στη βορειοκεντρική Εύβοια δεν έχει δημιουργηθεί και το μοναδικό νέο ασθενοφόρο προέρχεται από δωρεά της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Ερωτάται, λοιπόν, ο αρμόδιος υπουργός:

  • Τι σκοπεύει να κάνει για να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα υποστελέχωσης των νοσοκομειακών μονάδων και κέντρων υγείας; Θα δοθούν κίνητρα σε γιατρούς που υπηρετούν σε παραμεθόριες και νησιωτικές περιοχές;
  • Τι σκοπεύει να κάνει για τη λειτουργία των μονάδων τεχνητού νεφρού και την ενίσχυση του ΕΚΑΒ;»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Share

Επικοινωνία

Email: info@evia-press.gr

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6941431497

Αφήστε μας το μήνυμα σας σε αυτό το τηλέφωνο και ένας συνεργάτης μας θα σας καλέσει άμεσα

spot_img
spot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα Θέματα
Σχετικά

Χαλκίδα: Αστυνομικός χτύπησε με κράνος την πρώην σύντροφό του

Ο αστυνομικός αναζητείται Ένα ενδοοικογενειακό επεισόδιο με πρωταγωνιστή έναν αστυνομικό...

Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης στη Χαλκίδα (ΦΩΤΟ)

Το πέμπτο Σαββατοκύριακο μετά το Πάσχα 8 και 9...