Συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου σήμερα – Στο τραπέζι το διπλό bonus μισθών των δημοσίων υπαλλήλων

Οι ανταμοιβές θα εξαρτώνται από την επίτευξη στόχων που έχουν τεθεί σε επίπεδο

υπουργείου, και στη συνέχεια οι ανώτεροι θα διανείμουν τα ποσά ανάλογα με την απόδοση του κάθε υπαλλήλου

Παραδοσιακά οι ρυθμοί πέφτουν την Μεγάλη Εβδομάδα και οι πάντες μπαίνουν σε εορταστική διάθεση,

Ωστόσο σήμερα Μεγάλη Δευτέρα, 29 Απριλίου θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου και δεν θα έχει προεκλογικό χαρακτήρα.

και μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν περιλαμβάνεται και μια ευχάριστη έκπληξη για τους δημόσιους υπαλλήλους. Η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, πρόκειται να παρουσιάσει το νομοσχέδιο για το σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής των δημοσίων υπαλλήλων. Το μπόνους θα φτάσει το 15% των αμοιβών των δημοσίων υπαλλήλων και θα τεθεί σε ισχύ από το 2025. Η πρωτοτυπία του μπόνους παραγωγικότητας είναι ότι ένα μεγάλο μέρος, το 40%, θα διανέμεται σε όλους τους υπαλλήλους του Δημοσίου ενώ το υπόλοιπο 60% θα κατανέμεται στους υπαλλήλους που διακρίνονται για την εργατικότητα και την αποδοτικότητά τους και θα καθορίζεται από την επίτευξη στόχων και την αξιολόγηση. Ωραία ακούγονται όλα αυτά, μένει βέβαια να τα δούμε στην πράξη και μάλιστα στην πράξη όπως διαμορφώνεται μέσα από τους ατελείωτους περιορισμούς της ελληνικής πραγματικότητας. Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν μια νέα αύξηση των αποδοχών τους, υπό τη μορφή επιδόματος.

Το Υπουργικό Συμβούλιο συνεδριάζει σήμερα Δευτέρα 29 Απριλίου, στις 11:00 το πρωί, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μεταξύ των θεμάτων είναι:

  • Νομοσχέδιο για κίνητρα και ανταμοιβή δημοσίων υπαλλήλων
  • Νέο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Επενδύσεων
  • Επιτάχυνση απονομής Δικαιοσύνης (ΣτΕ)
  • Εθνική στρατηγική για Άτομα με Αναπηρία 2024-203

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης σήμερα Μεγάλη Δευτέρα αλλά και Μεγάλη Τρίτη, θα έχει συναντήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου με ομάδες βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, όπου πρόκειται να συζητήσει μαζί τους θέματα τοπικού χαρακτήρα που και οι βουλευτές από την Περιφέρεια προτάσσουν ώστε να ενταχθούν στην ευρύτερη κινητοποίηση της Νέας Δημοκρατίας εν όψει των ευρωεκλογών.

Το bonus των δημοσίων υπαλλήλων

H πρόβλεψη για το bonus έρχεται ως ένα επιπλέον κίνητρο-αλλά και μια πρόσθετη ανταμοιβή-για τους δημοσίους υπαλλήλους, μετά τις αυξήσεις μισθών και επιδομάτων που ισχύουν από 1/1/2024.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Πρώτου Θέματος» θα ισχύσει από το 2025. Με βάση τη νομοθετική ρύθμιση επί τάπητος, το bonus θα ισχύει οριζοντίως στο δημόσιο και στόχος της ρύθμισης είναι να λειτουργήσει ως ένα επιπρόσθετο κίνητρο για την αύξηση της παραγωγικότητας του Δημοσίου, αλλά και για να μην αισθάνονται «ριγμένοι» όσοι υπάλληλοι προσπαθούν και αποδίδουν.

Όπως ανέφερε η υπουργό Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, ο στόχος είναι να εισαχθούν κίνητρα για τους δημόσιους υπαλλήλους, με αυτούς που είναι πιο αποδοτικοί και αποτελεσματικοί στην εργασία τους να αμείβονται περισσότερο.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», η επέκταση του συστήματος μπόνους θα επηρεάσει ατομικά τους υπαλλήλους και όχι ολόκληρες διευθύνσεις ή υπηρεσίες. Οι ανταμοιβές θα εξαρτώνται από την επίτευξη στόχων που έχουν τεθεί σε επίπεδο υπουργείου, και στη συνέχεια οι ανώτεροι θα διανείμουν τα ποσά ανάλογα με την απόδοση του κάθε υπαλλήλου.

Επιπλέον, αυτές οι προσπάθειες συνδέονται με τους στόχους του Σχεδίου Ανάκαμψης. Σημειώνεται ότι δεν αναμένονται αλλαγές στα μισθολογικά κλιμάκια των δημοσίων υπαλλήλων ή στο ύψος του μισθού που λαμβάνει ο καθένας.

Το σύστημα απόδοσης χρηματικού μπόνους εφαρμόζεται πιλοτικά από το 2022 (σύμφωνα με τον νόμο 4940) για συγκεκριμένες ομάδες δημοσίων υπαλλήλων.

Αυτές περιλαμβάνουν:

  • Αυτούς που συμμετέχουν στην εφαρμογή των ετήσιων σχεδίων δράσης των υπουργείων.
  • Αυτούς που συνεισφέρουν στην επίτευξη δημοσιονομικών στόχων.
  • Αυτούς που εργάζονται για την υλοποίηση έργων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Έτσι, εγκαθιδρύθηκε ένα σύστημα κινήτρων με οικονομική ανταμοιβή των υπαλλήλων για την επίτευξη συγκεκριμένων και προεπιλεγμένων στόχων, με συνολικό ποσό 35 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο προϊστάμενος της κάθε μονάδας καθορίζεται ως υπεύθυνος για τη χορήγηση των ανταμοιβών, οι οποίες σχετίζονται άμεσα με την παραγωγικότητα και την αποδοτικότητα του κάθε υπαλλήλου.

Με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, η εφαρμογή του συστήματος κινήτρων στο Δημόσιο θα μεταφερθεί στην επόμενη φάση.Έτσι θα δημιουργηθεί ένας συγκεκριμένος μηχανισμός κινήτρων, που θα είναι άμεσα συνδεδεμένος με την καθορισμένη στοχοθεσία κάθε μονάδας-υπηρεσίας.

Να υπενθυμίσουμε ότι η στοχοθεσία αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της αξιολόγησης των διευθυντικών στελεχών, σύμφωνα με τη νομοθεσία που διέπει την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων.

Στο νέο σύστημα μπόνους για τους δημόσιους υπαλλήλους που αναμένεται να παρουσιαστεί, υπάρχουν τρεις κατηγορίες στόχων:

α) αυτοί που περιλαμβάνονται στα ετήσια σχέδια δράσης των υπουργείων

β) αυτοί που ενδεχομένως θα καθορίσει ο εκάστοτε υπουργός

γ) οι στόχοι που θα ορίσει ο γενικός διευθυντής στους υφισταμένους του.

Ωστόσο, όσον αφορά την εφαρμογή του συστήματος μπόνους, θα υπάρχει προηγούμενη αξιολόγηση και καθορισμός προτεραιοτήτων από τον αρμόδιο υπουργό.

Το μπόνους θα εκδίδεται κάθε έτος για τις διευθύνσεις που συνδέονται με την επίτευξη των σημαντικών στόχων που έχουν τεθεί.

Επιπλέον, θα θεσμοθετηθεί ένα συγκεκριμένο σύστημα για την τεκμηρίωση της επίτευξης των στόχων.

Παρατηρείται ότι, μετά την επίτευξη των καθορισμένων στόχων για μια συγκεκριμένη διεύθυνση και την αποφυγή της ισοπεδωτικής κατανομής του μπόνους σε όλους τους υπαλλήλους, προβλέπονται δικλίδες ασφαλείας στο νομοσχέδιο. Αυτό είναι σημαντικό διότι η διατήρηση του κινήτρου για βελτιωμένη απόδοση είναι κρίσιμης σημασίας.

Επομένως, η ποσότητα του μπόνους πρέπει να είναι επαρκής προκειμένου να ενθαρρύνει τον υπάλληλο να επιδιώξει την επίτευξη των στόχων.

Τα θέματα της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου είναι:

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο της Εθνικής Στρατηγικής για τα Άτομα με Αναπηρία 2024-2030,

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη των νομοθετικών πρωτοβουλιών: α) Διεπαγγελματικές οργανώσεις, β) Διαχείριση και προστασία ακινήτων Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,

-Παρουσίαση από την Υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και την Υφυπουργό Βιβή Χαραλαμπογιάννη του νομοσχεδίου για το σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής των δημοσίων υπαλλήλων,

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και τον Αναπληρωτή Υπουργό Νίκο Παπαθανάση του νομοσχεδίου για το νέο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων,

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη του νομοσχεδίου για τη δικονομία του Συμβουλίου της Επικρατείας,

-Εισήγηση από την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη σχετικά με τη Σύμβαση Δωρεάς για τη χρηματοδότηση εκ μέρους των Σπυρίδωνα και Ντόροθυ Λάτση της εκπόνησης μελετών για την αναβάθμιση και επέκταση του κτηρίου που στεγάζει το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο,

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα του νομοσχεδίου για τα μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού 2023/2411 σχετικά με την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων χειροτεχνικών και βιομηχανικών προϊόντων,

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη και την Υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη ερανιστικών νομοσχεδίων των Υπουργείων τους,

-Εισήγηση από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκη για την έγκριση Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Share

Επικοινωνία

Email: info@evia-press.gr

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6941431497

Αφήστε μας το μήνυμα σας σε αυτό το τηλέφωνο και ένας συνεργάτης μας θα σας καλέσει άμεσα

spot_img
spot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα Θέματα
Σχετικά

Επιμελητήριο Εύβοιας: Έκτακτη συνεδρίαση για την ενδεχόμενη εμπλοκή μέλους σε έκνομες πράξεις

Η Διοικητική Επιτροπή του Επιμελητηρίου Ευβοίας που συνεδρίασε σήμερα...

ΣΥΡΙΖΑ: Παρουσιάστηκαν τέσσερις ευρωβουλευτές στη Χαλκίδα

Παρουσίαση των υποψήφιων ευρωβουλευτών/τριών του ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ, Κώστα Αρβανίτη,...

Μητσοτάκης: “Πάμε για το τρίποντο στις ευρωεκλογές”

Πυκνώνουν οι περιοδείες και οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών...

Γεωργιάδης: O Κασσελάκης είναι η τιμωρία των αριστερών

«Θεία δίκη για τους Αριστερούς η ελαφριά αισθητική του» Ως...