Συνέντευξη Μητσοτάκη: Πάνω από 800 ευρώ η αύξηση του κατώτατου μισθού – Η κριτική στον Κασσελάκη

Νέα κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη μετά τις αποκαλύψεις για τα αστακοκάραβα άσκησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το πρωί της Τρίτης τονίζοντας ότι «άλλα τον ρωτάμε και άλλα απαντάει». Παράλληλα τόνισε ότι πάει πολύ να κουνάει ο ΣΥΡΙΖΑ το δάχτυλο για θέματα δικαίου μετά τις αποκαλύψεις Κοντονή και το mea culpa Τσίπρα για την υπόθεση Novartis.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην τραγωδία στα Τέμπη χαρακτηρίζοντας «ανύποστατα» όσα λέγονται για «μπάζωμα» κάνοντας λόγο για πολιτικούς που επιχειρούν «να χτίσουν καριέρες ενόψει ευρωεκλογών με παλαβομάρες» για να εξηγήσει ότι αναφέρεται στον Κυριάκο Βελόπουλο.

Ο κ. Μητσοτάκης ρωτηθήκε και για την άνοδο της ακροδεξιάς ζητώντας «να κάνουμε την διάκριση ανάμεσα στον υπεύθυνο πατριώτη και αυτόν που πουλάει τον πατριωτισμό του εύκολα χωρίς δεσμεύσεις».

Όσον αφορά την αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου, ο πρωθυπουργός είπε ότι θα είναι αξιολόγη και θα ξεπεράσει τα 800 ευρώ ενώ διεμήνυσε για όσες εταιρείες επιχειρούν να κερδοσκοπήσουν ότι εισπράξουν τα ανάλογα πρόστιμα.

Συνέντευξη στην εκπομπή «Αταίριαστοι» του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ

Live | Συνέντευξη στην εκπομπή «Αταίριαστοι» του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, στους δημοσιογράφους Χρήστο Κούτρα και Γιάννη Ντσούνο.

Δημοσιεύτηκε από Kyriakos Mitsotakis στις Τρίτη, 12 Μαρτίου 2024

Για τα θέματα της βίας στη Θεσσαλονίκη και το ζήτημα της ασφάλειας

Είναι θέμα που μας στεναχωρεί και μας κινητοποιεί για να κάνουμε κάτι ώστε να μην επαναληφθεί κάτι τέτοιο όπως στη Θεσσαλονίκη. Πρέπει να αποδοθούν ευθύνες, εφόσον υπάρχουν παραπομπες στη δικαιοσύνη πρέπει να δικαστούν.

Δεν μπορεί η Ελλάδα να είναι χώρα που κάποιος δεν μπορεί να κυκλοφορήσει όπως θέλει στον δρόμο.

Κάνουμε σημαντικές παρεμβάσεις στο bullying στο σχολείο καθώς σε αυτές τις συμμορίες συμμετείχαν παιδιά. Γι αυτό και η πλατφόρμα που ενεργοποιείται άμεσα και η ενίσχυση των σχολείων με ψυχολόγους έχουν σημασία για να μπορούμε να εντοπίσουμε νωρίτερα τέτοια φαινόμενα γιατί δεν μπορούμε να λειτουργούμε μόνο κατασταλτικά.

Υπάρχει γενικότερη αναγνώριση ότι έχει ενταθεί η παρουσία της αστυνομίας στις γειτονιές ποπυ ήταν ζήτημα που απασχολούσε τους κατοίκους. είναι σημαντικό να υπάρχει παρουσία της αστυνομίας, Η παρουσία της δρα αποτρεπτικά. Όσο χρησιμοποιούμε την τεχνολογία και απλοποιούμε τη σχέση του πολίτη με το κράτος μπορούμε να απελευθερώνουμε αστυνομικούς. Έχουμε περισσότερους από ό,τι χώρες της ΕΕ. Υπάρχει μια βελτίωση αλλά αυτό δεν αντανακλάται στο αίσθημα ασφάλειας και διαμορφώνουν μια εικόνα.

Για τα Τέμπη

Είναι πολύ στενάχωρη και δυσάρεστη η συζήτηση. Το τελευταίο που θέλουμε είναι ο δημόσιος διάλογος να πέσει θύμα φημών που αδικούν το μέγεθος της τραγωδίας και δεν βοηθούν στην αναζήτηση της αλήθειας και την απόδοση δικαιοσύνης. Τον τελευταίο λόγο μπορεί να έχει μόνο η δικαιοσύνη. Θεωρώ απολύτως λογικό η αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση για να αποκομίσει πολιτικά οφέλη. Εμείς σε άλλες στιγμές επιλέξαμε να μην κάνουμε το ίδιο.

Είναι πολύ σημαντικό ότι η δικαιοσύνη επέλεξε να αναζητήσει δεύτερο πραγματογνώμονα.

Να συγκαλύψουμε τι ακριβώς αναρωτιέμαι; Δεν θα ξεχάσω την ημέρα που βρέθηκα στο τοπίο του δυστυχήματος. Είναι ό,τι πιο δύσκολο κάνω και ξέρω ότι έπρεπε να σταθεροποιηθεί το έδαφος ώστε να πάνε οι γερανοί για να βρούμε σορούς. Αυτή ήταν η πραγματικότητα και να λένε κάποιοι για μπάζωμα και τσιμέντωμα. Λυπάμαι και οργίζομαι. Η δουλειά έγινε από τους επιχειρησιακούς παράγοντες με τον καλύτερο τρόπο. Υπήρχαν βαγόνια που εξαφανίστηκαν; Τι συνέβη; Εξαερώθηκαν; Περιμένω απαντήσεις από τον δεύτερο πραγματογνώμονα.

Οι οικογένειες των θυμάτων έχουν δικαιώμα να λένε ό,τι θέλουν. Σκύβω το κεφάλι μπροστά τους. Κάποιοι δεν έχουν δικαίωμα να αξιοποιήσουν πολιτικά την τραγωδία. Εγώ ξέρω ότι όλα αυτά είναι ανυπόστατα.

Λυπάμαι γιατί σε αυτό το περιβάλλον της ψηφιακής δημοκρατίας υπάρχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες από πολιτικούς αρχηγούς που προσπαθούν να χτίσουν καριέρες με παλαβομάρρες ενόψει Ευρωεκλογών και αναφέρομαι στον Κ. Βελόπουλο.

Από εδώ και στο εξής θα περιμένουμε όλοι τη Δικαιοσύνη που έχει κινηθεί με γρήγορους ρυθμούς. Δεν θέλουμε έξι χρόνια όπως το Μάτι αλλά όχι βιαστικά.

Η άποψη της κυβέρνησης για διαχωρισμό ποινικών και πολιτικών ευθυνών είναι ξεκάθαρη. Όσοι πιστεύουν ότι υπάρχουν ποινικές ευθύνες πολιτικών πρέπει να ζητήσουν προανακριτική επιτροπή με συγκεκριμένο κατηγορητήριο.

Πρώτος εγώ θέλω να μάθω την αλήθεια για τα Τέμπη

Αυτή τη στιγμή ο σιδηρόδρομος είναι όσο ασφαλής μπορεί να είναι στο πλαίσιο των χρόνιων παθογενιών του συστήματος. Ξέρετε σήμερα σε τι ποσοστό των ευρωπαϊκών σιδηροδρόμων υπάρχει το ολιστικό πρόγραμμα ασφαλείας; Στο 12%. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι επειδή δεν έχουμε τα συστήματα τα τρένα θα συγκρούονται μεταξύ τους. Έχουμε τον γενικό κανονισμό που πρέπει να εφαρμόζεται.

Για την ακρίβεια

Είναι σωστό ότι είναι το πρώτο και σημαντικότερο πρόβλημα. Πώς απαντάμε; Με αυξήσεις μισθών. Θα επιμείνω σε αυτό γιατί έχουμε θέσει στόχο το 2027 ο μέσος μισθός να είναι 1500 ευρώ και ο κατώτατος 950. Οι επιχειρήσεις πρέπει να πληρώσουν περισσότερο για να προσελκύσουν εργαζόμενους. Αυτή είναι η διαρθρωτική απάντηση αλλά δεν αρκεί μόνο αυτό.

Γιατί κάναμε τώρα πιο δραστική παρέμβαση στην ίδια λειτουργία της αγοράς; Για να μην κρύβονται μέσα από ένα πολυδαίδαλο σύστημα ανατιμήσεις που επωφελούνταν εταιρείες και σούπερ μάρκετ.

Οι τιμές αυξήθηκαν γιατί αυξηθηκαν οι συντελεστές κόστους. Δεν υπάρχει λόγος να συμβαίνει αυτό αν οι συντελεστές πέφτουν. Γι αυτό και τώρα η παρέμβαση.

Οικογένειες που απέκτησαν παιδί το 2023 θα αποκτήσουν πρόσθετη στήριξη.

Όλά αυτά αποτελούν συνολικό πλέγμα και ανάμεσά τους είναι και οι έλεγχοι για τα πρόστιμα. Όποιος παραβιάζει τον νόμο θα πάρει πρόστιμο. Έχουμε επιβάλει πρόστιμα 16 εκατ. ευρώ. Τα πρόστιμα εισπράττονται και η πληρωμή του προστίμου αμέσως συνιστά μόνιμη αναγνώριση της παρανομίας που διεπράχθη.

Για το επίδομα Πάσχα

Όχι δεν θα υπάρξει. Αυτή τη στιγμή έχουμε έναν δύσκολο προυπολογισμό να υλοποιήσουμε. Έχουμε κάνει παρεμβάσεις σε τομείς όπως τους γιατρούς που θέλουμε να ενισχύσουμε

Αν μπορούμε να κάνουμε κάτι για τους πιο ευάλωτους θα το κάνουμε με την αύξηση του κατώτατου μισθού και απολογιστικά στο τέλος του χρόνου

Θα ήταν πολύ ευκολο να πω ότι έρχονται εκλογές θα δώσω χρήματα. Δεν νομίζω ότι αυτές οι παρεμβάσεις έχουν πολιτικό αποτέλεσμα.

Πρέπει να σιγουρευτούμε ότι το τραπέζι της σαρακοστής και του Πάσχα θα είναί ανεκτό.

Οι μισθοί στον τουρισμό είναι καλύτεροι και θα είναι καλύτεροι. Είναι πολύ πιο σημαντικό να αυξάνονται οργανικά οι μισθοί από το να δίνουμε επίδομα

Για την Υγεία

Ο στόχος είναι να πούμε ότι σε αυτή την 4ετια κάτι άλλαξε στο ΕΣΥ χωρίς τις διακρίσεις που υπάρχουν σήμερα γιατί το ΕΣΥ είναι σήμερα ανομοιομόρφο.

Τα απογευματινά χειρουργεία ξεκινούν σήμερα επιτέλους. Εγώ δεν ακούω ότι δεν υπάρχει προσωπικό, ακούω ότι υπάρχει ενδιαφέρον από γιατρούς και νοσηλευτές

Σε πρώτη φάση τα χειρουργία αυτά είναι πιο ανταγωνιστικά από ό,τι αν πήγαινε κάποιος στον ιδιωτικό τομέα

Θα διαθέσουμε ένα σημαντικό ποσό από το Ταμείο Ανακάμψης ώστε τα απογευματινά χειρουργεία για τους πιο αδύναμους που είναι καιρό στη λίστα θα είναι δωρεάν. Τα νοσοκομεία θα πληρώνονται.

Κάνουμε πολλές παρεμβάσεις για το θέμα των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας. Σημαντικοί πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης κατευθύνονται στα ΤΕΠ. Δίνουμε έμφαση στον προσωπικό γιατρό και στην πρωτοβάθμια υγεία και μεγάλη προσοχή στα θέματα της πρόληψης και των εξετάσεων. Η πρόληψη σώζει ζωές.

Το λέω και στον τομέα της υγείας ότι η Ελλάδα του 2024 δεν είναι ίδια με αυτή του 2019. Η πανδημία μας άφησε περισσότερο προσωπικό και ΜΕΘ. Και έχουμε σημαντικούς πόρους από το ταμείο Ανακάμψης για την βελτίωση των υποδομών.

Όλο αυτό είναι μια διαδικασία μεταρρύθμισης του ΕΣΥ που τώρα ξεκινάει. Βλέπουμε τις πρώτες ψηφίδες μιας εικόνας που θέλει μια 4ετια για να δείξει αποτελέσματα.

Για την παιδεία

Δεν περίμενα τέτοια ένταση στη συζήτηση για τα πανεπιστήμια.

Να δούμε τη μεγάλη εικόνα: στο βασικό επιχείρημα γιατί η Ελλάδα να είναι μόνη χώρα μαζί με την Κούβα που να έχει κρατικό μονοπώλιο στην ανώτατη εκπαίδευση, δεν υπάρχει απάντηση. Γιατί να μην έχει περισσοτερες επιλογές ένας υποψήφιος φοιτητής.

θα προχωρήσουμε και στην αλλαγή του άρθρου 16. Αυτή τη στιγμή αξιοποιούμε τα περιθώρια του άρθρου 16 για παραρτήματα μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. Δεν θέλουμε πανεπιστήμια της αρπαχτής

Τώρα που έχουμε την ευκαιρία για συναίνεση στη λογική του αυτονόητου το ΠΑΣΟΚ λες και μπήκε στην αλλαγή του χρόνου. Ας αναζητήσει ο κ. Ανδρουλάκης τις γνωμοδοτήσεις συνταγματολόγων από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Το ζήτημα θα κριθεί από το ΣτΕ και το δικαστήριο πιστεύει ότι θα στηρίξει τη θέση που υποστηρίζει η κυβέρνηση

Ας περιμένουμε να εκδηλωθεί το ενδιαφέρον όσων θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα βλέποντας την ως περιφερειακό κέντρο. Εμείς θέλουμε την Ελλάδα περιφερειακό εκπαιδευτικό κέντρο. Πιστεύω ότι το 2025 θα δούμε τα πρώτα απτά αποτελέσματα.

Χαίρομαι που βλέπω τα δημόσια πανεπιστήμια να προχωρούν σε συνέργειες. Θυμίζω

Όχι δεν σκεφτόμαστε δίδακτρα στα δημόσια πανεπιστήμια. Το δημόσιο πανεπιστήμιο είναι δωρεάν και θέλουμε να το αναβαθμίσουμε

Πολλοί που έχτισαν καριέρες στο ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα και τις καταλήψεις νιώθουν κάπως άβολα. Η σύγκριση των πανεπιστημίων με τα μη κερδοσκοπικα πανεπιστήμια θα δημιουργήσει απαιτήσεις και για τα δημόσια πανεπιστήμια.

κάποιοι που έχτισαν καριέρες έτσι θα βρεθούν χωρίς δουλειά και αυτό είναι μια κατάκτηση της Μεταπολίτευσης.

Για τα αστακοκάραβα Κασσελάκη

Έκανα μια ομιλία 50 λεπτά μιλησα για τον κ. Κασσελάκη μισό λεπτό. Ομιλώ και ως παθών: το 2016 ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε έναν νόμο που δεν επέτρεπε σε πολιτικά πρόσωπα και συζύγους να έχουν επιχειρηματική δραστηριότητα εκτός Ελλάδος. Ένας νόμος που δεν είχε λογική. Έγινε για συγκεκριμένους λόγους. Ο ΣΥΡΙΖΑ στοχοποίησε εμένα και τη σύζυγό μου. Προσαρμοστήκαμε εντελώς και ο νόμος ισχύει ακόμα

Μην μας κουνάει το δάχτυλο. Δεν μας ενδιαφέρει πώς απέκτησε αστακοκάραβα. Ούτε θέτει κανείς θέμα φοροδιαφυγής. Άλλα τον ρωτάμε και άλλα απαντάει

Να μας κουνάει ο ΣΥΡΙΖΑ το δάχτυλο για θέματα δικαίου όταν μίλησε ο κ. Κοντονής για παραυπουργείο και ο Τσίπρας mea culpa ότι κρεμάσαμε στα μανταλάκια πολιτικούς αντιπάλους, πάει πολύ

Εμείς ψηφίσαμε τον νέο ποινικό κώδικα που επιταχύνει τη διαδικασία των δικών. Αυτό πρέπει να μας απασχολεί και αυτό θα ήταν πιο ουσιαστικό από το να αναλωνόμαστε σε άλλα ζητήματα,.

οι πολιτικοί αρχηγοί δεν θα κριθούν από αυτά. Ξέρω ότι εμείς έχουμε πολιτική πρόταση. Αυτή τη στιγμή υπάρχει αντιπολίτευση. Ας είμαστε σοβαροί, είναι αδιανόητο να λέγεται ότι πρότεινα κυβερνητική θέση στον Κασσελάκη. Η μεγαλύτερη σαχλαμάρα που έχω ακούσει ποτέ μου. Δεν ξέρω τι σκεφτόταν όταν το είπε

Η πολιτική αντιπαράθεση βρίσκεται στη Βουλή και είναι ζήτημα όταν λείπει από εκεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Αισθάνομαι αντιπολίτευση από τα προβλήματα αλλά κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει ότι είμαστε απόντες

Για ευρωεκλόγες

Εμείς είμαστε το κόμμα της Ευρώπης. Ο κοσμος ψηφίζει ποιον θέλει να τον εκπροσωπήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ο επόμενος ευρωπαϊκός κύκλος περιλαμβάνει σημαντικά ζητήματα: Την αμυντική πολιτική, το μεταναστευτικό, την κοινή αγροτική πολιτική

Ο στόχος της ΝΔ για τις ευρωεκλογές είναι το καλύτερο δυνατόν. Εμείς καθόμαστε το βράδυ των εκλογών με την οικογένειά μου και γράφουμε τις προβλέψεις και μετά βλέπουμε αν πέσαμε μέσα

Η υπόθεση της κυρίας Ασημακοπούλου πρέπει να ερευνηθεί και από τη δικαιοσύνη και από το υπουργείο Εσωτερικών. Κάνουμε και εμείς τη δική μας έρευνα

Υπάρχει απόσταση ανάμεσα στις ευρωεκλογές και τις εκλογές. Θυμίζω ιστορικά ότι λάβαμε 33% και μετά από έναν μήνα συγκεντρώσαμε 39%. Στόχος είναι να εκλέξουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ευρωβουλευτές.

Για πρώτη φορά έχουμε την θεσμική εναλλακτική της επιστολικής ψήφου για να αντιμετωπίσουμε το θέμα της αποχής.

Για εμάς που θυμόμαστε το πρώτο έμβλημα της ΝΔ με τον πυρσό και τις εποχές αυτές που ήμασταν στα μαχαίρια με το ΠΑΣΟΚ. Αυτό που έχει καταφέρει η ΝΔ είναι να συγκεντρώσει στελέχη από χώρους όπως το ΠΑΣΟΚ κάτω από την ίδια ομπρέλα. Τα στελέχη αυτά ήταν ΠΑΣΟΚ και τώρα είναι ΝΔ

Για την άνοδο της ακροδεξιάς

Η ακροδεξιά είχε πάντα μια διακριτή εκλογική παρουσία τα τελευταία 10-15 χρόνια με διαφορετικούς εκλογικούς σχηματισμούς. Πιστεύω ότι θα υπάρχει και τώρα όχι στον βαθμό που θα προκαλέσει σημαντικές πολιτικές αναταράξεις

Θα ήθελα να κάνουμε την διάκριση ανάμεσα στον υπεύθυνο πατριώτη και αυτόν που πουλάει τον πατριωτισμό του εύκολα χωρίς δεσμεύσεις.

Τώρα πόσο σκληρά δεξιά πολιτική μπορεί να είναι κάποιος που δεν ψηφίζει τα μη κρατικά πανεπιστήμια, εκει βλέπετε ότι τα άκρα με κάποιον τρόπο συναντώνται. Κάποιοι εμφανίζονται ως εκπρόσωποι της παραδοσιακής δεξιάς αλλά το πόσο πραγματικά δεξιοί είναι, βγάλτε τα συμπεράσματά σας

Για την Τουρκία

Υπάρχει ειλικρινής διάθεση από την πλευρά της τουρκικής ηγεσίας να γεφυρώσουμε τις εντάσεις. Ο προγραμματισμός είναι κάποια στιγμή τον Μάιο να βρεθώ στην Άγκυρα σε ανταπόδοση της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα.

Συζητάμε για το μεγάλο αγκάθι της οριοθέτησης ΑΟΖ αλλά και να μην το λύσουμε μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε πολιτισμένα.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ενισχύουμε την αποτρεπτική μας ικανότητα

Η Μπελαρά θα φτάσει στην Ελλάδα μέσα στο 2025

Για τον Μπελέρη

Έχουμε εκφράσει τις ισχυρότατες επιφυλάξεις μας για το γεγονός ότι δεν του επετράπη να ορκιστεί αλλά και το αν ήταν μια δίκαιη δίκη.

Θα επιμείνουμε, δεν υπάρχει τελεσίδικη απόφαση αλλά πρωτόδικη. Ο τρόπος με τον οποί διαχειρίστηκε η Αλβανία το θέμα αυτό έχει επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις με την Ελλάδα.

Στην Οδησσό δεν καταλάβαμε ακριβώς τι συνέβη αλλά σιγουρα καταλαβαίνει κανείς τις σημαίνει να είναι κάποιος σε εμπόλεμη ζώνη

Δεν είμαστε υπέρ της πολιτικής των ίσων αποστάσεων αλλά είμαστε υπέρ του αμυνόμενου και γι αυτό θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία

Τραμπ ή Μπαίντεν

‘Οποιον επιλεξει ο αμερικανικός λαός

Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι πολύ ισχυρές και δεν πιστεύω ότι θα βγουν από τις ράγες όποιος και να εκλεγεί

Για το βραχιόλι που φοράει

Μου το αγόρασε η σύζυγός μου στο ταξίδι στην Ινδία. Μακάρι να βρεθούν Ολυμπιακός και Παναθηναικός στο final 4 της Ευρωλίγκα και το τρόπαιο να το παρει ο καλύτερος.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Share

Επικοινωνία

Email: info@evia-press.gr

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6941431497

Αφήστε μας το μήνυμα σας σε αυτό το τηλέφωνο και ένας συνεργάτης μας θα σας καλέσει άμεσα

spot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα Θέματα
Σχετικά

ΕΚΤΑΚΤΟ: Ο Νάσος Παπαργυρόπουλος εκλέγεται για την ευρωλίστα του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η καταμέτρηση των ψήφων των...

Μήνυση κατ’ αγνώστων για περιβαλλοντική ρύπανση στο Καλοχώρι-Παντείχι, κατέθεσε ο Δήμος Χαλκιδέων

Μήνυση κατ’ αγνώστων κατέθεσε σήμερα, Παρασκευή 12 Απριλίου 2024,...

Συντάξεις: Έρχονται αναδρομικά έως 4.000 ευρώ – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Αναμένεται απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου που θα ανοίξει...

Χαλκίδα: Οι εθελοντές που χαρίζουν την ευτυχία

Οι εθελοντές της ΓΕΑ δώρισαν ένα ηλεκτρικό αμαξίδιο και...