Θεσσαλονίκη: «Κλειδώνει» η 25η Νοεμβρίου για την ενθρόνιση του νέου μητροπολίτη Φιλόθεου

Το τελευταίο Σάββατο του Νοεμβρίου, πιθανότατα στις 25 του μήνα, θα πραγματοποιηθεί η τελετή ενθρόνισης του νέου μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Φιλόθεου, στον καθεδρικό ναό της Του Θεού Σοφίας.

Ο επίσκοπος Ωρεών Φιλόθεος εξελέγη από την Ιερά Σύνοδο με 77 ψήφους νέος μητροπολίτης Θεσσαλονίκης. Ήταν αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου. Ο κατά κόσμον Θεοχάρης Θεοχάρης γεννήθηκε στις 9 Ιουλίου 1977 στη Χαλκίδα. Μετά την εκλογή του, δέχτηκε τις ευχές και τις ευλογίες του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Η καθυστέρηση στην ενθρόνισή του, οφείλεται στη γραφειοκρατική διαδικασία. Η εκλογή του πρέπει να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

«Η Εκκλησία της Ελλάδας, με εμπιστοσύνη κοίταξε το πρόσωπό του και τον εξέλεξε γιατί ήταν ότι καλύτερο είχαμε. Είναι ένας νέος κρίκος, στην αλυσίδα των επισκόπων. Είναι τιμή και ευλογία ένας τέτοιος άνθρωπος με διοικητική εμπειρία να υπηρετήσει το λαό του», είπε στο ραδιοφωνικό σταθμό Πρακτορείο FM 104,9, ο μητροπολίτης Νεαπόλεως – Σταυροπόλεως Βαρνάβας, ο οποίος αυτήν την περίοδο εκτελεί χρέη αναπλήρωσης του αποχωρήσαντος Άνθιμου αν και τοποτηρητής της μητρόπολης Θεσσαλονίκης είναι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

«Ο Αρχιεπίσκοπος μου ανέθεσε καθήκοντα για να βοηθήσω για τη λειτουργική ζωή και τάξη έως την ενθρόνιση του νέου μητροπολίτη», εξηγεί ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον σεβασμιότατο Βαρνάβα, ο νέος μητροπολίτης «είναι ταπεινός, με γνώση και με αυταπάρνηση θα υπηρετήσει τα νέα του καθήκοντα». Και προσθέτει, πως «τα χαρακτηριστικά που συγκεντρώνει στο πρόσωπό του ο Φιλόθεος είναι μια ανθοδέσμη αρετών που τυλίγουν το πρόσωπό του». Επισήμανε ακόμη πως η νεότητά του θα συμβάλει καθοριστικά στην διακονία του.

Ο μητροπολίτης κ. Βαρνάβας όλο αυτό το διάστημα έχει άμεση επαφή με τον επίσκοπο.

«Συζητούμε για τη διαδικασία, για την οργάνωση της τελετής. Θεωρώ ότι με τη διακονία του θα σφραγίσει τη ζωή της πόλης. Ο νέος επίσκοπος με νου, αγάπη και διάθεση θα αναστήσει τη δημιουργική ένωσης της εκκλησίας με την κοινωνία. Η ενθρόνισή του είναι ένα σπουδαίο εκκλησιαστικό αλλά και κοινωνικό γεγονός γιατί η εκκλησία στηρίζεται στην κοινωνία».

Στο μεταξύ, την 26η Οκτωβρίου, στην επίσημη πανηγυρική δοξολογία στην Θεσσαλονίκη θα χοροστατήσει ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος ο οποίος είναι και τοποτηρητής της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης μετά την παραίτηση Άνθιμου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Share

Επικοινωνία

Email: info@evia-press.gr

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6941431497

Αφήστε μας το μήνυμα σας σε αυτό το τηλέφωνο και ένας συνεργάτης μας θα σας καλέσει άμεσα

spot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα Θέματα
Σχετικά