Βαριά ήττα για τη ΝΔ στις δημοτικές περιφερειακές εκλογές: Πώς διαβάζει η κυβέρνηση τα αποτελέσματα του β’ γύρου

“΄Σίγουρα δεν ήταν μία ιδιαίτερα καλή βραδιά για τη ΝΔ”-Με αυτή τη φράση ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αποτύπωσε το βαρύ κλίμα στην Πειραιώς
Ηχηρό ήταν το πλήγμα για τη Νέα Δημοκρατία στις αυτοδιοικητικές εκλογές, αφού το κυβερνών κόμμα έχασε Αθήνα και Θεσσαλονίκη μεταξύ άλλων, ενώ υπέστη βαριά ήττα στην πολύπαθη Θεσσαλία.

Η αρχική προσδοκία της κυβέρνησης για νίκη σε 13 + 3 περιφέρειες και δήμους, που στον β΄ γύρο μετριάστηκε για να γίνει 11 + 2, διαψεύστηκε και τελικά το κοντέρ έγραψε 7 + 1, κρούοντας ηχηρά καμπανάκια.

Τα μηνύματα των πολιτών ήταν σε άλλη κατεύθυνση από αυτή των εκλογών του Μαΐου και του Ιουνίου και με χαρακτηριστικότερη περίπτωση αυτή του Δήμου Αθηναίων, του μεγαλύτερου δήμου της χώρας – όπου μία μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων μετακινήθηκε από τον Κώστα Μπακογιάννη στον Χάρη Δούκα – διεμήνυσαν ότι η επιταγή που δόθηκε στην κυβέρνηση στις εθνικές εκλογές δεν είναι “λευκή” και ότι απαιτούν όχι αλαζονεία για πολιτική κυριαρχία αλλά σύνεση και χειροπιαστό έργο.

“΄Σίγουρα δεν ήταν μία ιδιαίτερα καλή βραδιά για τη ΝΔ”. Με αυτή τη φράση ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αποτύπωσε το βαρύ κλίμα στην Πειραιώς, όπου μέχρι το απόγευμα υπήρχε η εκτίμηση ότι σε επίπεδο δήμων “χαμένη” ήταν η “μάχη” μόνο στη Θεσσαλονίκη, και σε επίπεδο περιφερειών μόνο τα Ιόνια Νησιά και η Δυτική Μακεδονία, ενώ για το “ντέρμπι” της Θεσσαλίας υπήρχε ανησυχία αλλά θεωρούσαν πιθανή την επικράτηση του νυν Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού.

“Θέλω να θυμίσω όμως ότι τα πολιτικά συμπεράσματα ως προς την κατανομή των δυνάμεων των κομμάτων ουσιαστικά βγήκαν την προηγούμενη Κυριακή, την πρώτη Κυριακή” δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και επιχειρώντας να δικαιολογήσει την αποσυσπείρωση απέναντι σε υποψήφιους της “γαλάζιας” παράταξης, πρόσθεσε: “Στο κάτω – κάτω η Νέα Δημοκρατία πήρε 41% και όχι 51%. Και προφανώς το βήμα αυτό για πολλούς υποψήφιους που στηρίχθηκαν από τη Ν.Δ., από το 41% στο 51%, δεν ήταν ιδιαίτερα εύκολο”.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να απαντήσει και στα κόμματα που “πανηγύρισαν” χθες. Στον ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως στο ΠΑΣΟΚ, όπου υποψήφιοι που στήριξε στη “μάχη” των αυτοδιοικητικών εκλογών επικράτησαν στον β΄ γύρο των “γαλάζιων” υποψηφίων (ο Χάρης Δούκας στον Δήμο της Αθήνας, ο Στέλιος Αγγελούδης στον Δήμο Θεσσαλονίκης και ο Δημήτρης Κουρέτας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας).

“Για όσους σπεύδουν να πανηγυρίσουν, βγάζοντας ενδεχομένως συμπεράσματα, τα οποία δεν αντιστοιχούν στις πραγματικές πολιτικές ισορροπίες, να θυμίσω ότι είχαμε εθνικές εκλογές πριν από τρεις μήνες στις οποίες κατεγράφη με απόλυτη σαφήνεια η δύναμη των κομμάτων” τόνισε στη δήλωση του ο Πρωθυπουργός.

Δεδομένου ότι η ΝΔ έδωσε μεγάλο πολιτικό βάρος στις αυτοδιοικητικές εκλογές, είναι προφανές και τα μηνύματα που έλαβε από τις ήττες χθες, στον β’ γύρο, σε 5 περιφέρειες και τους δύο δήμους, είχαν έντονο πολιτικό χρώμα.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη ότι η κυβέρνηση εισέπραξε χθες τα πολιτικά μηνύματα στη Θεσσαλία και προφανώς, όπως τόνισε, και στην Αθήνα.

“Το 13+3, που ήταν ο πήχυς που είχαμε βάλει, δεν σημαίνει αλαζονεία. “Στη μάχη δεν μπαίνεις για να χάσεις” δήλωνε ο συνεργάτης του Πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας, απαντώντας στις επικρίσεις για… “αλαζονικές” προσδοκίες της ΝΔ να βαφτεί “γαλάζιος” ο χάρτης και στις περιφερειακές εκλογές αλλά και στους τρεις δήμους, στους οποίους έδωσε το επίσημο χρίσμα.

Υπενθυμίζεται ότι στον β΄γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, η ΝΔ κέρδισε μόνο την Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπου ο Δημήτρης Πτωχός που είχε το επίσημο χρίσμα και στηρίχθηκε ενεργά και από τον Αντώνη Σαμαρά, επικράτησε του ανεξάρτητου, πρώην υπουργού της ΝΔ Πέτρου Τατούλη.

Στον αντίποδα, η ΝΔ έχασε την εκλογική μάχη:

– Στη Θεσσαλία, με την επικράτηση έναντι του νυν Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού – ο οποίος βρέθηκε στο επίκεντρο σφοδρής κριτικής στις πρόσφατες πλημμύρες – από τον Δημήτρη Κουρέτα, προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ, τον οποίο στήριξε και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Επιπλέον, επικράτησαν “γαλάζιοι αντάρτες” έναντι υποψηφίων που είχαν το χρίσμα της ΝΔ σε 4 περιφέρειες:

-Στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη ο Χριστόδουλος Τοψίδης επικράτησε του Χρήστου Μέτιου.

-Στη Δυτική Μακεδονία ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Αμανατίδης κέρδισε τον απερχόμενο Περιφερειάρχη Γιώργο Κασαπίδη.

-Στο Βόρειο Αιγαίο ο Αλκιβιάδης Στεφανής χθες βρέθηκε στη δεύτερη θέση μετά τον νυν Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη.

-Στα Ιόνια Νησιά ο πρώην δήμαρχος Κέρκυρας Ιωάννης Τρεπελής επικράτησε της νυν Περιφερειάρχη Ροδής Κράτσα.

Ανατροπές και στον Δήμο της Θεσσαλονίκης όπου ο νυν δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας θα παραδώσει τα ηνία του δήμου στον Στέλιο Αγγελούδη, και φυσικά στον Δήμο της Αθήνας με την θριαμβευτική νίκη, με περίπου 12 μονάδες διαφορά, του Χάρη Δούκα έναντι του νυν δημάρχου Κώστα Μπακογιάννη.

Από τους τρεις δήμους στους οποίους “πόνταρε” νίκη πέτυχε μόνο ο Γιάννης Μώραλης στον Πειραιά, ο οποίος είχε τη στήριξη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Με τη διεξαγωγή και του β΄ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών έκλεισε μία μακρά εκλογική περίοδος και το επόμενο crash test θα δοθεί τον Μάιο, στις ευρωεκλογές.

Από σήμερα, και με δεδομένα τα πολιτικά μηνύματα που έστειλαν εμφατικά χθες οι πολίτες στη ΝΔ, η κυβέρνηση έχει μπροστά της τη μεγάλη “μάχη” της καθημερινότητας και της προώθησης των μεταρρυθμίσεων για τις οποίες έχει δεσμευτεί.

“Ως προς τα πολιτικά μηνύματα, ένα θα πω μόνο: η κυβέρνηση οφείλει να πορεύεται με τα πόδια καλά γειωμένα, στη γη. Να λαμβάνει τα πολιτικά μηνύματα ανά πάσα στιγμή και να αγωνίζεται με όλες της τις δυνάμεις για να βελτιώνει την καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, με έμφαση στη μεταρρυθμιστική μας ατζέντα, στο πολιτικό πρόταγμα” δήλωσε ο Πρωθυπουργός, στο τέλος της εκλογικής βραδιάς.

Δήλωση που αποτυπώνει ότι στην Πειραιώς έγινε σαφές ότι ο διακηρυγμένος στόχος για 13 + 3 νίκες αλλά και δηλώσεις στελεχών, όπως του Άδωνι Γεωργιάδη και του Λευτέρη Αυγενάκη προς στήριξη του Κώστα Αγοραστού στη Θεσσαλία – εκλήφθηκαν από τους πολίτες ως ένδειξη αλαζονείας και προκάλεσαν αντισυσπειρώσεις.

Πέφτοντας η αυλαία των αυτοδιοικητικών εκλογών, ξεκίνησαν αμέσως σενάρια για ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος, ως μία κίνηση που θα σηματοδοτήσει και μία φυγή προς τα μπρος. Πρόκειται για έναν σχεδιασμό που συζητήθηκε σοβαρά στις αρχές Σεπτεμβρίου, αλλά αποφασίστηκε να μην προχωρήσει πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Share

Επικοινωνία

Email: info@evia-press.gr

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6941431497

Αφήστε μας το μήνυμα σας σε αυτό το τηλέφωνο και ένας συνεργάτης μας θα σας καλέσει άμεσα

spot_img
spot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα Θέματα
Σχετικά

Επιχείρηση καθαριότητας σε πινακίδες και διαβάσεις στη Δημοτική Ενότητα Νέας Αρτάκης, από τον Δήμο Χαλκιδέων

Ημέρα καθαρισμού σημάτων οδικής κυκλοφορίας και διαβάσεων στη Δημοτική...

Χαλκίδα: Νέο περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας με θύμα μία 48χρονη

Δέχθηκε επίθεση από τον 28χρονο γιο της Όπως ανέφερε η...