Ξεκίνησαν οι αιτήσεις αποζημίωσης για τις περιοχές της Εύβοιας που επλήγησαν από την κακοκαιρία Elias

Μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα με την ονομασία «Elias», που έπληξαν και την Εύβοια στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου, ανακοινώθηκε ότι έχει ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός στήριξης πληγέντων, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την Κρατική Αρωγή.

Συγκεκριμένα, έχει ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων από πληγείσες επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις (βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες, ξενοδοχειακές μονάδες, εμπορικά καταστήματα, που ασκούν νόμιμη οικονομική δραστηριότητα, ανεξάρτητα από τη μορφή τους, συμπεριλαμβανομένων και των ατομικών επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών.

Επίσης, ξεκίνησαν οι αιτήσεις και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή, μεταποίηση ή εμπορία προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας), καθώς και από μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς για την καταγραφή και αποτίμηση των ζημιών από τις αρμόδιες επιτροπές Κρατικής Αρωγής της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας.

Σε ανακοίνωση, που εξέδωσε το Γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Εύβοιας, αναφέρονται τα εξής:

” Ειδικότερα, η επιχορήγηση καλύπτει υλικές ζημιές που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία σε στοιχεία ενεργητικού, όπως εξοπλισμός, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, φορτηγά αυτοκίνητα δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης, καθώς και αυτοκίνητα επαγγελματικής χρήσης, μέσα παραγωγής, συμπεριλαμβανομένου και του εγγείου κεφαλαίου και των αποθηκευμένων προϊόντων, τα οποία καταγράφηκαν ως κατεστραμμένα.

Οι αιτήσεις για τις επιχειρήσεις (οι οποίες πρέπει απαραιτήτως να συνοδεύονται από φωτογραφικό υλικό των ζημιών) μπορούν να κατατίθενται έως την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2023 ως εξής:

Ηλεκτρονικά, στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, στον ακόλουθο σύνδεσμο https://eservices.pste.gov.gr/case/apotimisi-kai-katagrafi-zimion-se-epicheiriseis-apo-plimmyres-2/description/
Στη Γραμματεία της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Π.Ε. Εύβοιας, (Λ. Χαϊνά 93, Χαλκίδα, Γραφείο 210, 2ος όροφος).
Δια ζώσης καθημερινά από τις 08:00 π.μ. έως τις 14:00.
Μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση danap-evo@pste.gov.gr
Στους οικείους Δήμους, οι οποίοι θα τις προωθήσουν στη Διεύθυνση Ανάπτυξης της Π.Ε. Εύβοιας.

Για πληροφορίες οι πληγέντες μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Π.Ε. Εύβοιας: 2221353400, 2221353545 και 2221353515.

Οι αιτήσεις για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις που αφορούν σε υλικές ζημιές σε στοιχεία του ενεργητικού υποβάλλονται αποκλειστικά στους κατά τόπους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ, όπου επίσης υποβάλλονται και οι αιτήσεις που αφορούν σε καταστροφή φυτικού και ζωικού κεφαλαίου.

Οι αιτήσεις για ζημιές που έχουν προκληθεί σε κατοικίες, υποβάλλονται στους οικείους Δήμους.

Διευκρινίζεται ότι, μετά από τροποποίηση του ν.4797/2021 με το άρθρο 71 του ν.4871/2021, δεν καλύπτονται από την επιχορήγηση του ν.4797/2021, μέσω της Περιφέρειας και της Διεύθυνσης Κρατικής Αρωγής, ζημιές που προκλήθηκαν από τη θεομηνία σε κτιριακές εγκαταστάσεις.

Για τις εν λόγω ζημιές αρμόδιες είναι οι υπηρεσίες της ΓΔΑΕΦΚ του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, στο πλαίσιο της στεγαστικής συνδρομής.”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Share

Επικοινωνία

Email: info@evia-press.gr

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6941431497

Αφήστε μας το μήνυμα σας σε αυτό το τηλέφωνο και ένας συνεργάτης μας θα σας καλέσει άμεσα

spot_img
spot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα Θέματα
Σχετικά

Σχολεία: Ανοίγουν επιπλέον 20.000 θέσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς

Ειδικότερα το πρόγραμμα αφορά στη δημιουργία επιπλέον 20.000 θέσεων...

Δ.Ο.Υ Χαλκίδας: Οι κοριοί και οι “κωδικές” συνομιλίες που τους έκαψαν

Τους διαλόγους που «καίνε» τα μέλη του κυκλώματος των...