Δήμαρχος Χαλκιδέων: Τι ανέφερε σχετικά με την μετεγκατάσταση των Ε.Ε.Ε.Ε.Κ και το κτίριο των ΕΠΑ.Λ.

Στην 1η συνεδρίαση για τη λογοδοσία της Δημοτικής αρχής, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024, μεταξύ των θεμάτων που τέθηκαν προς συζήτηση από Δημοτικούς Συμβούλους ήταν και τα κτιριακά ζητήματα των ΕΠΑ.Λ και των Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Χαλκίδας, για τα οποία η Δήμαρχος Χαλκιδέων Έλενα Βάκα τόνισε ότι, είναι προτεραιότητες για τη Δημοτική αρχή και έχουν ήδη υποβληθεί για χρηματοδότηση στο Β.Α.Α του Δήμου Χαλκιδέων, του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Σχετικά με τα ΕΠΑ.Λ, η Δήμαρχος ενημέρωσε το Σώμα ότι, έχει ολοκληρωθεί η στατική μελέτη που είχε ξεκινήσει ο Δήμος, από τα πορίσματα της οποίας δεν βρέθηκε κάτι ανησυχητικό, όσον αφορά στην στατική επάρκεια και ασφάλεια του υπάρχοντος κτιρίου. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη και γεωτεχνική έρευνα, η οποία μέχρι στιγμής έχει ως χρήσιμο συμπέρασμα ότι, οι καθιζήσεις που είχαν παρατηρηθεί στα πατώματα αφορούν στην εδαφόπλακα, όχι στον κεντρικό φέροντα οργανισμό, και δεν προβλέπονται περαιτέρω καθιζήσεις.

«Μέσω αυτής της γεωτεχνικής έρευνας, η οποία συνεχίζεται, θα έχουμε τα ασφαλή συμπεράσματα, προκειμένου να γνωρίζουμε ποια λύση θα ακολουθήσουμε, αν θα πάμε σε άλλη γη για να φτιάξουμε νέο κτίριο, αν θα γκρεμίσουμε το υπάρχον για να φτιάξουμε νέο στο ίδιο οικόπεδο ή αν θα ανακατασκευάσουμε το υπάρχον κτίριο. Προς το παρόν, από τα πορίσματα των μελετών, οδηγούμαστε στην ανακατασκευή του υπάρχοντος κτιρίου ΕΠΑ.Λ, γιατί η κεντρική θεμελίωση που έχει είναι καλή και μπορούμε να την ενισχύσουμε περαιτέρω, με όλες τις προδιαγραφές που προβλέπει ο Νόμος. Θα είμαστε σε σύντομο χρονικό διάστημα βέβαιοι για τη λύση που θα ακολουθηθεί, αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η γεωτεχνική έρευνα.», ανέφερε η Δήμαρχος και συνέχισε, «Ήδη στο ΕΠΑ.Λ έχουν πραγματοποιηθεί εργασίες, ύψους 500.000 ευρώ, που δεν σχετίζονται μόνο με τον σεισμό. Με αυτές τις εργασίες ενισχύσαμε τους τοίχους, τις κολώνες και τις πλάκες που είχαν ζητήματα, αφαιρέσαμε τα επικίνδυνα τοιχία της πρόσοψης που υπήρχαν μόνο για διακοσμητικούς λόγους, αφαιρέσαμε και αποκαταστήσαμε τα σαθρά σκυροδέματα, αποκαταστήσαμε τους τοίχους στο Γυμναστήριο. Όλες αυτές οι εργασίες δεν σχετίζονται με τη στατικότητα του κτιρίου, αλλά ήταν τοπικές αστοχίες που αντιμετωπίσαμε.».

Όσον αφορά στα Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ) Χαλκίδας, η Δήμαρχος επισήμανε ότι, στόχος είναι τα παιδιά να φοιτούν, όπως πρέπει να φοιτούν. «Όταν αναλάβαμε το 2019, υπήρχε ένας σχεδιασμός να ανεγερθεί νέο κτίριο στην περιοχή του Βαθροβουνίου. Το συγκεκριμένο οικόπεδο όμως είχε πολύπλοκα ιδιοκτησιακά ζητήματα, που καθιστούσαν δύσκολη και έως ανέφικτη, τη χρηματοδότηση ενός τέτοιου έργου. Σχετικά με τη μόνιμη λύση, αναζητήσαμε πολλά οικόπεδα, ιδιοκτησίας του Δήμου Χαλκιδέων, τα οποία για διάφορους λόγους κρίθηκαν ακατάλληλα και αυτό που προκρίθηκε ως καταλληλότερο, με τη σύμφωνη γνώμη γονέων και εκπαιδευτικών, είναι ο χώρος δίπλα στο Πάρκο Ελευθερίας, ιδιοκτησίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Ολοκληρώνουμε την αρχιτεκτονική μελέτη και προχωρούμε τις απαραίτητες εγκρίσεις για το κτιριολογικό, αλλά το πιο σημαντικό, το οποίο έχουμε αναλάβει ως Δήμος, είναι να γίνει σημειολογική τροποποίηση στο σχέδιο πόλης, προκειμένου να μπορεί ο χώρος να χρησιμοποιηθεί ως διδακτήριο.

Όλα αυτά προχωρούν παράλληλα και εκτιμούμε ότι μέσα στο 2024 θα είμαστε έτοιμοι για όλα αυτά.», ανέφερε σχετικά με την μόνιμη λύση για νέο κτίριο και συνέχισε για την προσωρινή λύση, που είναι σε εξέλιξη, της μετεγκατάστασης στο Τάγμα Πεζοναυτών, «Σχετικά με την προσωρινή μετεγκατάσταση, η επιλογή του Τάγματος έγινε με πρωτοβουλία των γονέων και εμείς αιτηθήκαμε και πήραμε την παραχώρηση του στρατοπέδου στις 25/7/22. Εκπονήσαμε τις μελέτες για τις λυόμενες κατασκευές με όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, που χρηματοδοτεί την προμήθειά τους. Γνωρίζουμε, από την Περιφέρεια που διενεργεί τον Διαγωνισμό ότι, ο συμβατικός χρόνος για τον ανάδοχο είναι 21/3/2024. Ο ανάδοχος φέρνει συνεχώς αίθουσες, τις οποίες πρέπει να πακτώσει στο έδαφος, να φτιάξει τις στέγες και να τις συνδέσει με τα δίκτυα.

Εμείς, ως Δήμος είμαστε καθ’ όλα έτοιμοι, σε σχέση με ρεύμα, ύδρευση και αποχέτευση. Έχουμε ολοκληρώσει τις εργασίες και δεν θα υπάρξει καμία καθυστέρηση σε αυτό. Έχουμε και κάποιες επιπλέον εργασίες, οι οποίες όμως δεν μπορούν να γίνουν τώρα, καθώς πρέπει να έχουν πρώτα τοποθετηθεί τα λυόμενα, όπως κατασκευή ραμπών και τοποθέτηση κάγκελων και οι οποίες βέβαια δεν θα πάρουν περισσότερο από μήνα. Επίσης και η Σχολική Επιτροπή είναι έτοιμη, σε συνεργασία και με τους εκπαιδευτικούς, για να κάνουν την μετακόμιση.».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Share

Επικοινωνία

Email: info@evia-press.gr

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6941431497

Αφήστε μας το μήνυμα σας σε αυτό το τηλέφωνο και ένας συνεργάτης μας θα σας καλέσει άμεσα

spot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα Θέματα
Σχετικά

Ερώτηση Σ. Κεδίκογλου για τις εταιρείες αεροσκαφών δασοπυρόσβεσης στην Ελλάδα

Ο Βουλευτής Εύβοιας και Τομεάρχης Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής...

Σ. Κεδίκογλου:Συνάντηση με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ενόψει της αντιπυρικής περιόδου

Επισκεφθήκαμε το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αντιπροσωπεία...