Γεγονός είναι πλέον η πρώτη μεταμόσχευση ολόκληρου ματιού σε άνθρωπο

Ένα μεγάλο άλμα για την ανθρωπότητα Parallaxi 9 Νοεμβρίου 2023 Μια χειρουργική ομάδα στο NYU Langone Health στη Νέα Υόρκη πραγματοποίησε την πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση ολόκληρου ματιού σε ζωντανό άνθρωπο, τον Aaron James.

Μετά από ένα ατύχημα στη δουλειά που οδήγησε στην απώλεια του αριστερού του ματιού και μέρους του προσώπου του, ο Aaron μπορεί πλέον να χρησιμοποιήσει το νέο του μάτι. Εκείνη την ημέρα στα τέλη Μαΐου, μια ομάδα περισσότερων από 140 χειρουργών στο NYU Langone Health ολοκλήρωσε τη διαδικασία μεταμόσχευσης του Aaron, η οποία διήρκεσε περίπου 21 ώρες.

Η επέμβαση, σύμφωνα με το CNN, περιελάμβανε τη μεταμόσχευση ολόκληρου του αριστερού ματιού και τμημάτων του προσώπου από έναν μόνο δότη. Ήταν μια ιατρική πρωτοτυπία. Το μάτι του Aaron παρουσιάζει πλέον “αξιοσημείωτα” σημάδια υγείας, σύμφωνα με την ιατρική του ομάδα. Παρόλο που δεν μπορεί να δει από το μάτι, παραμένει αισιόδοξος ότι η όραση μπορεί να έρθει με τον καιρό – και ότι η πρώτη στο είδος της επέμβασή του μπορεί να βοηθήσει στην πρόοδο της ιατρικής των μεταμοσχεύσεων.

Μετά το ατύχημα, οι συζητήσεις γύρω από το ενδεχόμενο μεταμόσχευσης απασχόλησαν πολύ τους γιατρούς, και τελικά ζήτησαν από την ομάδα του Τέξας να διατηρήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο οπτικό νεύρο με την ελπίδα μιας πιθανής μεταμόσχευσης οφθαλμού. Ωστόσο υπήρχε πάντα το ενδεχόμενο το μάτι του δότη να μην αποκαταστήσει την όραση. Για να υπάρξει όραση, θα πρέπει να υπάρξει κάποια επικοινωνία μεταξύ του μεταμοσχευμένου ματιού και του εγκεφάλου.

“Αλλά είπα “ακόμη και αν δεν λειτουργήσει, θα έχω ένα μάτι, και θα έχει τουλάχιστον φυσιολογική εμφάνιση, και τότε όλοι σας θα μπορούσατε να μάθετε κάτι από αυτό””, είπε ο Aaron. “Πρέπει να έχεις έναν ασθενή μηδέν”. Ο Aaron καταχωρήθηκε ως πιθανός λήπτης τον Φεβρουάριο του 2023. Η ευκαιρία να πραγματοποιήσει τη μεταμόσχευση ολόκληρου του ματιού και μέρους του προσώπου ήρθε μόλις λίγους μήνες αργότερα, τον Μάιο. Ήταν μια “ριψοκίνδυνη” επέμβαση για την ιατρική ομάδα, καθώς καμία στον κόσμο δεν είχε προηγουμένως πραγματοποιήσει επιτυχημένη μεταμόσχευση ανθρώπινου ματιού σε ζωντανό ασθενή.

“Αυτή είναι πραγματικά η μεγαλύτερη ελπίδα μου”, δήλωσε ο Aaron. “Αν μπορέσω να δω έξω από αυτό, αυτό είναι υπέροχο. Αλλά αν θα δώσει το έναυσμα για το επόμενο βήμα στον ιατρικό τομέα, τότε είμαι υπέρ”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Share

Επικοινωνία

Email: info@evia-press.gr

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6941431497

Αφήστε μας το μήνυμα σας σε αυτό το τηλέφωνο και ένας συνεργάτης μας θα σας καλέσει άμεσα

spot_img
spot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα Θέματα
Σχετικά

Υγεία: Ποιο είναι το λαχανικό που μάχεται τον καρκίνο και προστατεύει άμυνα και όραση;

Εκτός από τα εντυπωσιακά οφέλη της στην υγεία, μπορεί...

Συναγερμός στην ΕΕ για τον κοκκύτη: 10πλασιάστηκαν τα κρούσματα σε ένα χρόνο

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους αναφέρθηκαν σχεδόν 60.000...

Αναφορά Συμεών Κεδίκογλου για τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία

Ο Βουλευτής Συμεών Κεδίκογλου καταθέτει ως Αναφορά, σύμφωνα με...