Μέτρα του ΕΟΔΥ για τη μηνιγγίτιδα στην Πάτρα εν μέσω καρναβαλιού

Καταγράφηκε σχετικά αυξημένος αριθμός κρουσμάτων μηνιογγίτιδας στην Πάτρα τις προηγούμενες ημέρες – Τα σημάδια που πρέπει να προσέξουν οι ασθενείς

Ανησυχία για μηνιγγίτιδα στην Πάτρα εν μέσω του καρναβαλιού – Τα μέτρα του
Αυξημένος είναι ο αριθμός κρουσμάτων μηνιγγίτιδας αυτή την περίοδο στην Πάτρα γεγονός που προκαλεί ανησυχία στον ΕΟΔΥ ενόψει του καρναβαλιού.

Με αυτή την αφορμή έγιναν και παρεμβάσεις του ΕΟΔΥ σε ότι αφορά την εφαρμογή προληπτικών μέτρων. Η μηνιγγίτιδα ωστόσο δεν είναι ασθένεια που μεταδίδεται τόσο εύκολα όσο κορονοϊός έτσι, με την τήρηση των προληπτικών μέτρων, αλλά και των παρεμβάσεων στις οποίες έχει ήδη προβεί ο ΕΟΔΥ, το φαινόμενο αναμένεται να ελεγχθεί αποτελεσματικά.

Τις πληροφορίες σχετικά με την μηνιγγίτιδα αλλά και την ανησυχία των αρχών ενόψει του καρναβαλιού τις Πάτρας έδωσε ο καθηγητής Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής- ΕΚΠΑ και μέλος στο ΔΣ του ΕΟΔΥ Δημήτρης Παρασκευής σε συνέντευξη του στο Πρακτορείο FM.

Όσον αφορά τις αναλυτικές παρεμβάσεις του ΕΟΔΥ, ο κ. Παρασκευής είπε: «Από τα μέσα της εβδομάδας ήδη χορηγήθηκε από τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ προληπτικά χημειοπροφύλαξη (σσ αντιμικροβιακή θεραπεία) σε πολύ μεγάλο αριθμό φοιτητών (ο προγραμματισμός είναι για 3.000-5.000) ανεξάρτητα από το αν αποτελούν επαφές ή όχι, προκειμένου να είμαστε βέβαιοι ότι θα υπάρξει αποτελεσματικός περιορισμός ή σχεδόν πολύ μικρός κίνδυνος να έχουμε περαιτέρω εξάπλωση. Αυτός είναι ο λόγος που χορηγείται η χημειοπροφύλαξη προληπτικά, έτσι ώστε αν κάποιος τυχόν έχει μολυνθεί, να μην μεταδίδει, αλλά και να μην εμφανίσει σοβαρά συμπτώματα».

Όπως λέει ο καθηγητής, τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ, εκτός από τη χορήγηση προληπτικής θεραπείας παράλληλα παρείχαν ενημέρωση για την μηνιγγίτιδα στην κοινότητα και τις τοπικές αρχές. «Οι αρχές και ο ΕΟΔΥ θα παραμείνουν σε κατάσταση αυξημένης επιτήρησης, έτσι ώστε να γνωρίζουμε αν εμφανιστεί άλλο κρούσμα και αν τυχόν χρειάζεται να εφαρμοστούν περαιτέρω μέτρα στην Πάτρα. Τα κλιμάκια παρέμειναν έως την Παρασκευή και αν χρειαστεί θα επιστρέψουν μετά το Καρναβάλι».

«Δηλαδή υπάρχει περίπτωση να κολλήσουμε, αν παραμείνουμε σε κλειστό χώρο για μεγάλο χρονικό διάστημα σε μικρότερη απόσταση των δύο μέτρων. Και για αυτό η επικινδυνότητα αφορά τις πολύ στενές επαφές και κυρίως τα άτομα που διαμένουν μαζί. Ο κίνδυνος για σοβαρή έκβαση είναι πολύ μικρός όταν η διάγνωση γίνει έγκαιρα και δοθεί άμεσα θεραπεία στη μικροβιακή μηνιγγίτιδα, που σε άλλη περίπτωση μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσο και νοσηλεία σε ΜΕΘ».

Επίσης ο κ. Παρασκευής αναφέρθηκε στα σημάδια που πρέπει να προσέξουμε δεδομένου ότι η διάγνωση της μηνιγγίτιδας δεν μπορεί να γίνει με σελφ τεστ παρά μόνο τεστ που γίνεται σε μονάδες υγείας. «Αν εμφανίσουμε πυρετό, εξάνθημα, αδυναμία συγκέντρωσης, ή δυσκαμψία του αυχένα πρέπει να παραμείνουμε στο σπίτι μας, να μην έχουμε επαφές με άλλα άτομα και αμέσως να αναζητήσουμε ιατρική συμβουλή, χωρίς όμως να ανησυχήσουμε».

Τέλος, ζήτημα προκύπτει σχετικά με την αγωγή που συνίσταται στην μηνιγγίτιδα και για το αν αυτή αντενδείκνυται σε ορισμένες περιπτώσεις ατόμων. Σύμφωνα με τον καθηγητή του ΕΚΠΑ υπάρχουν αντενδείξεις, αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει εναλλακτικό φάρμακο. Ακόμα, όσον αφορά στην διεισδυτικότητα της νόσου, αυτή εξαρτάται από τη φύση της επαφής.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Share

Επικοινωνία

Email: info@evia-press.gr

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6941431497

Αφήστε μας το μήνυμα σας σε αυτό το τηλέφωνο και ένας συνεργάτης μας θα σας καλέσει άμεσα

spot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα Θέματα
Σχετικά