Πρωτοψάλτης (ΔΥΠΑ): Έρχεται νέα δράση κατάρτισης 25.000 ανέργων και εργαζομένων σε πανεπιστήμια

«Στόχος μας είναι, μέχρι το 2025, 500.000 πολίτες να έχουν πιστοποιηθεί σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες δήλωσε ο κ. Πρωτοψάλτης

Ήδη, μέσα από τα προγράμματα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), 260.000 Έλληνες έχουν ολοκληρώσει προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης και έχουν λάβει πιστοποιήσεις».

Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο διοικητής της ΔΥΠΑ και Εθνικός Συντονιστής του Ευρωπαϊκού Έτους Δεξιοτήτων, Σπύρος Πρωτοψάλτης, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και σημείωσε ότι, το επόμενο διάστημα, έρχονται νέες δράσεις κατάρτισης της ΔΥΠΑ για συνολικά 131.000 πολίτες.

Όπως είπε, «τα κονδύλια, που θα διατεθούν, αγγίζουν το 1 δισ. ευρώ μόνο για προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης, ενώ συνολικά το Ταμείο Ανάκαμψης θα διοχετεύσει στην Ελλάδα πόρους, ύψους 3,5 δισ. ευρώ, για την ανάπτυξη και την ενίσχυση των δεξιοτήτων, θέτοντας ως στόχο το 60% των ενηλίκων να μπει σε πρόγραμμα διά βίου μάθησης, μέχρι το 2030.

Η νέα δράση θα έχει αντικείμενο τις πράσινες δεξιότητες

Ειδικότερα, η πρώτη δράση θα «τρέξει» εντός του επόμενου μήνα και θα αφορά στην κατάρτιση 25.000 ανέργων και εργαζομένων σε πανεπιστήμια, με αντικείμενο τις πράσινες δεξιότητες. Τον Μάιο, θα ακολουθήσει η κατάρτιση 10.000 ανέργων και εργαζομένων, με επίκεντρο την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI training), καθώς και η κατάρτιση 1.000 ανέργων σε ψηφιακές δεξιότητες (advance digital skills), ενώ, μετά το τέλος της κατάρτισης, προβλέπεται η τοποθέτησή τους σε θέση εργασίας.

Επίσης, τον Ιούνιο, θα ανοίξουν προγράμματα κατάρτισης 30.000 ανέργων σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες (digital and green certificates) και, από τον Σεπτέμβριο, θα υλοποιηθούν δράσεις επαγγελματικής κατάρτισης οδηγών για 10.000 ανέργους, αλλά και προσωπικού ασφαλείας για 5.500 ανέργους».

Παράλληλα, ο κ. Πρωτοψάλτης υπογράμμισε ότι η ΔΥΠΑ, στο πλαίσιο της βούλησής της να συμβάλει έμπρακτα και ενεργά στην αποτελεσματικότερη σύζευξη προσφοράς και ζήτησης εργασίας, με εργαλεία που, όμως, θα ξεπερνούν παρωχημένες λογικές και θα έχουν καινοτόμο πρόσημο, προχώρησε στην υλοποίηση δράσεων προς αυτή την κατεύθυνση, όπως είναι οι «Ημέρες Καριέρας», η νέα σειρά εκδηλώσεων συμβουλευτικών υπηρεσιών «Job Ready by DYPA» και τα «Open Days».

Ο κ. Πρωτοψάλτης τόνισε επίσης ότι δίνεται έμφαση και σε προγράμματα και δράσεις που στόχο έχουν την ενίσχυση της καλλιέργειας δεξιοτήτων «νέας γενιάς».

Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με τις επικείμενες αλλαγές στο επίδομα ανεργίας, ο διοικητής της ΔΥΠΑ διευκρίνισε ότι το επίδομα ανεργίας δεν θα μειωθεί, αλλά στόχος είναι να γίνει πιο δίκαιο, πιο εμπροσθοβαρές και πιο ανταποδοτικό.

«Σε αυτό το πλαίσιο εξετάζουμε, στο πλαίσιο πάντα της πιλοτικής εφαρμογής, το επίδομα να είναι αυξημένο στην αρχή, γιατί η αιφνίδια απόλυση προκαλεί πολλούς κλυδωνισμούς στον οικογενειακό προγραμματισμό, καθώς και αλλαγές στο επίδομα των μακροχρόνια ανέργων, ώστε κάποιος που δούλευε για πάνω από 20 χρόνια και συνεισέφερε στο σύστημα να έχει τη στήριξη της Πολιτείας για μερικούς μήνες ακόμα μετά τους 12», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Share

Επικοινωνία

Email: info@evia-press.gr

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6941431497

Αφήστε μας το μήνυμα σας σε αυτό το τηλέφωνο και ένας συνεργάτης μας θα σας καλέσει άμεσα

spot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα Θέματα
Σχετικά

Μήνυση κατ’ αγνώστων για περιβαλλοντική ρύπανση στο Καλοχώρι-Παντείχι, κατέθεσε ο Δήμος Χαλκιδέων

Μήνυση κατ’ αγνώστων κατέθεσε σήμερα, Παρασκευή 12 Απριλίου 2024,...

Χαλκίδα: Οι εθελοντές που χαρίζουν την ευτυχία

Οι εθελοντές της ΓΕΑ δώρισαν ένα ηλεκτρικό αμαξίδιο και...

Εύβοια: Τροχαίο ατύχημα με δύο τραυματίες

Η Πυροσβεστική έσπευσε στο σημείο και τους απεγκλώβισε Το ατύχημα...