Πρωτοφανής ζέστη για την εποχή – Που οφείλεται ; – Τι θα συμβεί το επόμενο έτος;

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, οι πιθανότητες της διάρκειας του κυκλικού μετεωρολογικού φαινομένου «Ελ Νίνιο» μέχρι τον Απρίλιο του 2024 ανέρχονται σε 90%.

 

Δεν θα βιώσουμε τον χειμώνα φέτος όπως τον ξέρουμε, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό του ΟΗΕ, καθώς αναμένεται να επικρατήσει το μετεωρολογικό φαινόμενο «Ελ Νίνιο» μέχρι την άνοιξη του 2024 με τις θερμοκρασίες να ανεβαίνουν σε όλο τον πλανήτη σε μία χρονιά που ήδη εκτιμάται ότι θα είναι η θερμότερη που έχει ποτέ καταγραφεί.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, οι πιθανότητες της διάρκειας του κυκλικού μετεωρολογικού φαινομένου «Ελ Νίνιο» μέχρι τον Απρίλιο του 2024 ανέρχονται σε 90%, και είναι επίσης πολύ πιθανό ότι το Ελ Νίνιο θα έχει αυτόν τον χειμώνα, στο απόγειό του, «ισχυρή ένταση» και άρα αρκετά υψηλότερες θερμοκρασίες για την εποχή.

Τον Σεπτέμβριο, «οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια του κεντροανατολικού ισημερινού Ειρηνικού παρουσίαζαν τα χαρακτηριστικά ενός μέτριας έντασης επεισοδίου Ελ Νίνιο», εξηγεί ο οργανισμός του ΟΗΕ, αναφέροντας «θερμοκρασίες κάτω από την επιφάνεια του ανατολικού ισημερινού Ειρηνικού πολύ υψηλότερες από τις μέσες τιμές».

«Αυτό το υψηλότερο από το κανονικό θερμικό περιεχόμενο ευνόησε διαρκείς αυξήσεις των θερμοκρασιών της επιφάνειας της θάλασσας τους τέσσερις τελευταίους μήνες και αναμένεται να προκαλέσει νέες αυξήσεις (αν και ασθενέστερες) των θερμοκρασιών αυτών τους προσεχείς μήνες, ανάλογα με την ένταση και την φύση των ατμοσφαιρικών-ωκεάνιων ανατροφοδοτήσεων», σύμφωνα με τον WMO.

Σύμφωνα με τους ειδικούς και «δεδομένης της εξέλιξης των προηγούμενων θερμών επεισοδίων, καθώς και των πιο πρόσφατων μακροπρόθεσμων προβλέψεων», η σταδιακή αποδυνάμωση του Ελ Νίνιο δεν αναμένεται να συμβεί παρά την άνοιξη του 2024 στο βόρειο ημισφαίριο, ενώ η πιθανότητα ψύχρανσης ποhttps://youtu.be/N-5yUsJtsaM?t=8υ θα έφερνε ένα επεισόδιο Λα Νίνια είναι σχεδόν μηδενική.

Έπειτα από ένα καλοκαίρι με τις υψηλότερες μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες που έχουν ποτέ καταγραφεί, το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Copernicus ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο ότι «δεδομένων των υπερβολικά υψηλών θερμοκρασιών στην επιφάνεια των ωκεανών, είναι πιθανόν ότι το 2023 θα είναι η θερμότερη χρονιά που έχει ζήσει η ανθρωπότητα».

Την πρόγνωση αυτή συμμερίζεται η Αμερικανική Υπηρεσία Ωκεάνιας και Ατμοσφαιρικής Παρατήρησης, η οποία ανακοίνωσε ότι οι πιθανότητες να καταγραφεί το 2023 ως χρονιά υψηλών θερμοκρασιών ρεκόρ ανέρχονται στο 99%.

«Η επόμενη χρονιά είναι πιθανόν να είναι ακόμη θερμότερη. Αυτό οφείλεται ξεκάθαρα και χωρίς αμφιβολία στις αυξανόμενες συγκεντρώσεις αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου που παγιδεύει την θερμότητα και προκαλούνται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες», δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας, ο καθηγητής Πέτερι Τάαλας.

«Τα ακραία φαινόμενα, όπως τα κύματα καύσωνα, τα επεισόδια ξηρασίας, οι δασικές πυρκαγιές, οι ισχυρές βροχοπτώσεις και οι πλημμύρες, θα αυξηθούν σε ορισμένες περιοχές με βαριές επιπτώσεις», προειδοποιεί ο Πέτερι Τάαλας.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Share

Επικοινωνία

Email: info@evia-press.gr

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6941431497

Αφήστε μας το μήνυμα σας σε αυτό το τηλέφωνο και ένας συνεργάτης μας θα σας καλέσει άμεσα

spot_img
spot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα Θέματα
Σχετικά

Καιρός: “Πρεμιέρα” με ενισχυμένους βοριάδες και 28άρια για τη Μεγάλη Εβδομάδα

Έκτακτη Σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας συγκάλεσε την...

Μεγάλη Εβδομάδα: Με βροχές και χαμηλές θερμοκρασίες το ψήσιμο του οβελία

Τι δείχνουν οι πρώτες προγνώσεις Αστάθεια «βλέπει» ο μετεωρολόγος της...