Συμεών Κεδίκογλου: Σχετικά με την απόφαση αδειοδότησης νέου αιολικού πάρκου

“Σεβόμαστε τις αποφάσεις της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης” – όλοι έχουμε ακούσει την φράση, κλισέ πια. Όμως και η δικαιοσύνη δεν είναι υπεράνω κριτικής  για τις αποφάσεις της.

Και πρέπει συνεχώς να αποδεικνύει και την ορθή κρίση αλλά και την ανεξαρτησία των αποφάσεών της, κάτι δηλαδή που είναι αυτονόητο, σε εποχή θεσμικών αδυναμιών να χρήζει επιβεβαίωσης. Φρόντισε βεβαίως  η κυβέρνηση με τις πρόσφατες νομοθετικές αλλαγές και την αυτοδιοίκηση να απονευρώσει στα θέματα αδειοδότησης ΑΠΕ και η δικαιοσύνη να οδηγείται σε αποφάσεις σύμφωνες με το γράμμα του νόμου ενδεχομένως αλλά απέναντι στο κοινό περί δικαίου αίσθημα.

Πικρία και έντονο προβληματισμό αισθάνθηκαν κάτοικοι, Δήμοι και περιβαλλοντικές οργανώσεις μετά την τελευταία απόφαση του ΣτΕ (σε χρόνο ρεκόρ) που δίνει πράσινο φως στο μεγαλύτερο αδειοδοτημένο αιολικό «πάρκο» της χώρας ισχύος 375MW. Ογδόντα τρεις (83) ανεμογεννήτριες νέου τύπου θα στηθούν στους δήμους Διρφύων-Μεσσαπίων,  Ερέτριας και στον ήδη επιβαρυμενο δήμο Καρύστου. Υπάρχουν  ερωτηματικά για μια επένδυση που:

– απαιτεί διάνοιξη νέων δρόμων μήκους 180 χλμ!

– δεν υπολογίζει την αρχή της φερουσας ικανότητας κάθε τόπου;

– περιλαμβάνει πανέμορφες παρθένες περιοχές, ακόμα και 130 πηγές μέσα στα όρια του πάρκου. Ας μην ξεχνάμε τις καταδικαστικες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για ανεπαρκή προστασία της βιοποικιλότητας στην χώρα μας.

Επόμενο και μόνο στάδιο που απομένει για όποια ανατροπή της απόφασης είναι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Εκφράζω την συμπαράστασή μου, όπως εξαρχής έκανα, σε κάθε δίκαιο αγώνα απέναντι σε αυθαιρεσία με οικολογικό περίβλημα.

Θα πρέπει όμως να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες που τους αναλογούν και κυρίως η Περιφέρεια Στερεάς,  η οποία, παρά τα ελαφρυντικά που ανέφερα στην αρχή, συνηθίζει να βγάζει απλά ψηφίσματα αντίθεσης κατόπιν εορτής, την ώρα που οι υπόλοιπες πράξεις της δείχνουν ακριβώς το αντίθετο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Share

Επικοινωνία

Email: info@evia-press.gr

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6941431497

Αφήστε μας το μήνυμα σας σε αυτό το τηλέφωνο και ένας συνεργάτης μας θα σας καλέσει άμεσα

spot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα Θέματα
Σχετικά