Πεταλιοί: Οι Μαλδίβες της Εύβοιας που επισκέφθηκε η Κάλλας, ο Τσώρτσιλ και ο Βασιλιάς Γέωργιος Α΄

Πως πήραν το όνομα τους; – Τι αναφέρει ο μύθος;

Οι Πεταλιοί είναι νησιωτικό σύμπλεγμα που βρίσκεται στον νότιο Ευβοϊκό κόλπο. Ανήκουν στον δήμο Καρύστου της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Το σύμπλεγμα περιλαμβάνει 10 νησιά .

Το καθεστώς των Πεταλιών είναι ιδιωτικό και όπως προσφάτως έγινε γνωστό εκεί διατηρούσε σπίτι η εφοπλιστική οικογένεια Καρνέση.

Στο κοντινό παρελθόν οι Πεταλιοί διατηρούσαν έναν μικρό πληθυσμό κυρίως στη Μεγαλόνησο και το Χερσονήσι τα οποία είναι και τα μεγαλύτερα νησιά του συμπλέγματος. Τα υπόλοιπα νησιά του συμπλέγματος είναι τα Αβγό, Λαμπερούσα, Λουλούδι, Μακρονήσι, Ποντικόνησο, Πράσο, Τράγος και Φούντι. Η συνολική έκταση του συμπλέγματος είναι περίπου 22,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Οι Πεταλιοί την εποχή της τουρκοκρατίας ανήκαν στον Ομέρ πασά της Καρύστου και φιλοξενούσαν το χαρέμι του. Τα νησάκια μαγεύουν με την πολυχρωμία των νερών και τις εξωτικές παραλίες που δε θυμίζουν σε τίποτα τις άλλες παραλίες της περιοχής του νότιου Ευβοϊκού.

Πώς να φτάσετε στους Πεταλιούς:

Οι Πεταλιοί βρίσκονται στον Νότιο Ευβοϊκό κόλπο και ανήκουν στον δήμο Καρύστου. Είναι επίσης πολύ κοντά στην Αθήνα. Συγκεκριμένα, μπορείς να πάρεις πλοίο από το λιμάνι της Ραφήνας με προορισμό το Μαρμάρι.

Από εκεί όμως θα χρειαστείς εκ νέου σκάφος, καθώς μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορείς να φτάσεις εκεί.

Πως πήραν το όνομα τους;

Το όνομα “Πεταλιοί” οφείλεται σε ένα αρχαίο ελληνικό λατρευτικό κέντρο, το οποίο βρισκόταν στην περιοχή. Αυτό το κέντρο είχε αφιερωθεί στη θεά Αρτέμιδα, η οποία είχε τον τίτλο της “Πεταλίας”, πιθανώς λόγω της συνάντησής της με τον Πετάλιο Ήφαιστο. Ο Πετάλιος Ήφαιστος ήταν ο θεός της φωτιάς και του χαλκού, και στη μυθολογία ήταν γνωστός για τη σύνδεσή του με την Αρτέμιδα. Το όνομα “Πεταλιοί” πιθανότατα προέκυψε από αυτή τη σύνδεση και την αφιέρωση του τόπου στη θεότητα της Αρτέμιδας, που είχε τον τίτλο της Πεταλίας.

Επιπρόσθετα, στην αρχαία ελληνική μυθολογία, ο Πετάλιος Ήφαιστος ήταν ο θεός της φωτιάς και του χαλκού. Σύμφωνα με το μύθο, ήταν ένας από τους θεούς που ήταν ευνοημένοι από την θεά Αφροδίτη. Ο Ήφαιστος θεωρείται ότι ζούσε και εργαζόταν στην Λήμνο, κοντά στο σημερινό Πεταλιό, και έχει συνδεθεί με αυτήν την περιοχή.

Έτσι, οι Πεταλιοί πιθανότατα πήραν το όνομά τους από αυτήν την αρχαία σύνδεση μεταξύ του Πεταλίου Ήφαιστου και της θεάς Αρτέμιδας ως Πεταλίας, που ενισχύθηκε από τη θρησκευτική και μυθολογική σημασία της περιοχής στην αρχαιότητα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Share

Επικοινωνία

Email: info@evia-press.gr

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6941431497

Αφήστε μας το μήνυμα σας σε αυτό το τηλέφωνο και ένας συνεργάτης μας θα σας καλέσει άμεσα

spot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα Θέματα
Σχετικά

Βύθουρη: Η πιο ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ παραλία της Εύβοιας που λίγοι γνωρίζουν! (φωτογραφίες)

Η παραλία Βύθουρη βρέχεται από το Αιγαίο και λίγοι...

Η Αιδηψός δεν είναι μόνο οι ιαματικές πηγές της

Η φημισμένη λουτρόπολη είναι ένας προορισμός για όλους Η αλήθεια...

Βύθουρη: Η μαγευτική παραλία της Εύβοιας (φώτο)

Η παραλία Βύθουρη βρέχεται από το Αιγαίο και λίγοι...

Στο πλευρό των επαγγελματιών εστίασης της Ιεράπετρας το σωματείο “ο Ξένιος Ζεύς”

Όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι συνάδελφοι τους ενόψει της...