Θα φέρει το 2024 μειώσεις των επιτοκίων; – Οι προβλέψεις

Με βάση τις τελευταίες προβλέψεις της ΕΚΤ, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα πλησιάζει το 2% το 2026 οπότε εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 2,1%

Λίγες ημέρες απομένουν για τον ερχομό του 2024, με τις αγορές και τους καταναλωτές να αναμένουν το πράσινο φως από τις κεντρικές τράπεζες, για έναρξη της διαδικασίας μείωσης των επιτοκίων.

Παρά τις πιέσεις για μείωση ακόμα και εντός του πρώτου τριμήνου του 2024, η Κριστίν Λαγκάρντ, στην τελευταία συνεδρίαση των κεντρικών τραπεζιτών για φέτος, κράτησε κλειστά τα χαρτιά της, παραπέμποντας σε επόμενες συνεδριάσεις.

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, οι πληθωριστικές πιέσεις – οι εντονότερες που έχουν καταγραφεί- οδήγησαν τις κεντρικές τράπεζες, εν προκειμένω την ΕΚΤ στο να συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια το 2023.

Ήδη έχουν γίνει 10 αυξήσεις επιτοκίων, οδηγώντας τα στο 4% από -0,5% που ήταν πριν τον Ιούλιο του 2022 οπότε και ξεκίνησε η άνοδο τους.

ΕΠΙΤΟΚΙΑ

· 27/7/2022: 0% (από -0,5%)
· 21/12/2022: 2%
·20/9/2023: 4%

Η σταδιακή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη από το καλοκαίρι και μετά οδήγησε την ΕΚΤ στην απόφαση να κάνει για πρώτη φορά μία παύση τον Οκτώβριο στη συνεδρίαση της Αθήνας.

Το Δεκέμβριο, αυξήθηκαν οι πιέσεις από τις αγορές προκειμένου η ΕΚΤ να δώσει στίγμα για τις προθέσεις της για το 2024 με έμφαση το χρόνου έναρξης μείωσης των επιτοκίων. Παρόλα αυτά, η Κριστίν Λαγκάρντ κράτησε κλειστά τα χαρτιά της παραπέμποντας στις επόμενες συνεδριάσεις.

Όπως δήλωσε: «Δεν συζητήσαμε καθόλου για μείωση των επιτοκίων. Καμία συζήτηση, καμία ανταλλαγή απόψεων. Tο Διοικητικό Συμβούλιο θεωρεί ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ βρίσκονται σε επίπεδα τα οποία, αν διατηρηθούν για επαρκώς μακρό χρονικό διάστημα, θα έχουν σημαντική συμβολή σε αυτόν τον στόχο».

Με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να έχει ήδη αφήσει να εννοηθεί ότι το νέο έτος δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε τρεις μειώσεις επιτοκίων, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος μόλις τον Οκτώβριο μιλώντας στην ΕΡΤ, είχε επισημάνει ότι μία τέτοια κίνηση από την ΕΚΤ θα πραγματοποιηθεί όταν υπάρχουν ξεκάθαρα δείγματα ότι ο πληθωρισμός προσεγγίζει το 2%.

Όπως είχε δηλώσει στις 26/10/2023 ο Γιάννης Στουρνάρας: «Όχι τόσο νωρίς. Νομίζω θα περάσει ένα διάστημα αρκετών μηνών που τα επιτόκια θα μείνουν εκεί που είναι τώρα και όταν έχουμε σαφή δείγματα προσέγγισης του πληθωρισμού στον στόχο του 2%, τότε θα αρχίσουμε να μιλάμε γι’ αυτό».

ΕΚΤ – ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗ (ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023)

· 2023: 5%
· 2024: 2,7%
· 2025: 2,3%
· 2026: 2,1%

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Share

Επικοινωνία

Email: info@evia-press.gr

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6941431497

Αφήστε μας το μήνυμα σας σε αυτό το τηλέφωνο και ένας συνεργάτης μας θα σας καλέσει άμεσα

spot_img
spot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα Θέματα
Σχετικά

Τσακλόγλου: Είναι καταγεγραμμένοι 78.000 συνταξιούχοι στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ

Ο ίδιος σημείωσε πως μέχρι πρόσφατα σε περίπτωση που...

Εκδήώση για τη Φορολογία Εισοδήματος 2024 από το Επιμελητήριο Εύβοιας

Το Επιμελητήριο Εύβοιας στο πλαίσιο ενημέρωσης των μελών του...